Φοιτητές του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ φύτεψαν εκατοντάδες δέντρα στο Τριάδι
Η δράση έγινε σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αναδασώσεων Κεντρικής Μακεδονίας
Εκατοντάδες δέντρα, πεύκα, κυπαρίσσια και δεντρολίβανα, φύτεψαν σήμερα εθελοντές φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), σε δημόσια έκταση στο Τριάδι, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αναδασώσεων Κεντρικής Μακεδονίας.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Γραφείου Περιβάλλοντος και της Περιβαλλοντικής Ομάδας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Άρη Χατζηνικολάου, στη δράση συμμετείχαν πάνω από εκατό άτομα ενώ το εγχείρημα ευνόησαν και οι καλές καιρικές συνθήκες. «Η περιβαλλοντική ομάδα του ΠΑΜΑΚ εδώ και χρόνια κάνει δεντροφυτεύσεις εντός και εκτός πανεπιστημίου. Φέτος αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με την περιβαλλοντική ομάδα του ΑΠΘ και φυσικά με την Διεύθυνση Αναδασώσεων Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία παρέχει το υλικό για τις φυτεύσεις, εργαλεία και την κατάλληλη καθοδήγηση» ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Χατζηνικολάου.
Σημείωσε, παράλληλα, ότι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες είναι ευαισθητοποιημένοι και εκτίμησε ότι όσο περνάνε τα χρόνια αυξάνεται ο βαθμός ευαισθητοποίησής τους. «Η Θεσσαλονίκη έχει ένα από τα μικρότερα ποσοστά πρασίνου ανά κάτοικο, το οποίο δεν ξεπερνά τα 2,5 τετραγωνικά μέτρα, συνεπώς η σημασία της αναδάσωσης είναι διπλή, δεδομένου ότι αφενός τα δέντρα συγκρατούν το έδαφος στη θέση του, αφετέρου καθαρίζουν τον αέρα και βελτιώνουν την ποιότητά του» πρόσθεσε.
Στην ενθάρρυνση τέτοιου είδους πρωτοβουλιών, εκ μέρους της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Κεντρικής Μακεδονίας, αναφέρθηκε ο δασολόγος της υπηρεσίας, Αθανάσιος Πετρίδης. «Έχουμε συνεχώς αιτήματα και προσπαθούμε να τα ικανοποιήσουμε κατά το εφικτό» σχολίασε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ενώ γνωστοποίησε ότι όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες που γίνονται στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση του φλοιοφάγου εντόμου και αποχωρήσουν οι υλοτόμοι, θα γίνουν και εκεί δεντροφυτεύσεις. «Έχουμε ήδη μελέτες για τις αναδασώσεις που πρέπει να γίνουν και ζητήσαμε και χρηματοδότηση» είπε ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το είδος των δέντρων που θα πρέπει να φυτευθούν ανέφερε πως «οι σύγχρονες απόψεις έχουν αποδείξει ότι τα μεικτά δάση, εκείνα δηλαδή που αποτελούνται από κωνοφόρα και πλατύφυλλα, είναι προτιμητέα για πολλούς λόγους». Για την επιτυχία των φυτεύσεων αυτών, διευκρίνισε, ότι σύμφωνα με την μελέτη, προβλέπεται τουλάχιστον τριετής έως πενταετής περίοδος φροντίδας ώστε να διασφαλιστεί ότι τα δέντρα που θα φυτευτούν θα ευδοκιμήσουν.