Υψηλοί τόνοι εντός της Ιεραρχίας για άνοιγμα ναών
Η κυβερνητική απόφαση για το εάν θα ανοίξουν οι ναοί και με ποια προληπτικά μέτρα προσφέρει την αφορμή σε μερίδα μητροπολιτών, οι οποίοι τάσσονται υπέρ του ανοίγματος, να σηκώσουν τους τόνους εντός της Ιεραρχίας, μιλώντας για ήπια στάση της Εκκλησίας –και δη της ηγεσίας της– έναντι της κυβέρνησης. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, πάντως, μεταδίδει το μήνυμα για πιστή τήρηση των κυβερνητικών μέτρων, εκφράζοντας το αίτημα για «προσεκτικό άνοιγμα» των ναών.
Την ίδια στιγμή, η Εκκλησία αλλάζει σελίδα. Πλέον, και για τους επόμενους μήνες έως και τον εμβολιασμό του πληθυσμού, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι τακτικές συνεδριάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) θα γίνονται μέσω Zoom και θα είναι μικρότερες σε διάρκεια. Η τακτική μηνιαία, τριήμερη συνεδρίαση της ΔΙΣ, που συνήθως ορίζεται τις πρώτες ημέρες του μηνός, θα γίνει στα μέσα Δεκεμβρίου, θα είναι διήμερη και θα ασχοληθεί με τα πιο σοβαρά ζητήματα, ενώ για τα υπόλοιπα θα δίνεται συνοδική εξουσιοδότηση στον Αρχιεπίσκοπο.
Ειδικότερα, ενόψει των κυβερνητικών αποφάσεων για το εύρος της άρσης του lockdown, μεταξύ των ιεραρχών αναπτύσσεται ρητορική για το άνοιγμα των ναών. Πρόκειται για ιεράρχες που θεωρούνται υπερσυντηρητικοί. Ενδεικτικό είναι ότι ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος σε δήλωσή του ερωτά γιατί στην Ελλάδα είναι τόσο ασφυκτικά τα μέτρα και ζητεί άμεσο άνοιγμα των ναών. Συγκεκριμένα λέει: «Γιατί στην Ελλάδα τόσο ασφυκτικά τα μέτρα; Γιατί, αντί σταδιακά να χαλαρώνουν, τώρα η λατρεία να αστυνομεύεται;» Σχετικά με τα κρούσματα κορωνοϊού στον κλήρο, ο κ. Νικόλαος ρωτάει δηκτικά: «Και αν αρρώστησαν κάποιοι κληρικοί ή μοναχοί, τι σημαίνει; Οτι κόλλησαν στην εκκλησία; Και γιατί κόλλησαν οι κληρικοί και όχι οι πιστοί; Μήπως οι υπουργοί και βουλευτές κόλλησαν στα γραφεία τους;» Επίσης, αφήνει αιχμές για ανοχή στις παραβιάσεις των μέτρων από κόμματα και φορείς, ενώ από την άλλη πλευρά «δεν υπάρχει λίγη ανοχή για εκλογικευμένη λειτουργία των εκκλησιών», όπως λέει.
Μάλιστα, στη δήλωσή του χρησιμοποιεί όρους που παραπέμπουν στα συμπτώματα του κορωνοϊού. «Τα μέτρα που εφαρμόστηκαν μας έριξαν στην Εντατική. Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε οξυγόνο και αναπνευστήρα. Χρειαζόμαστε τους ναούς μας ανοιχτούς. Τουλάχιστον όχι κλειδωμένους και επιτηρούμενους… Οι κλειστοί ναοί απειλούν τους πιστούς. Οι ανοιχτοί, όλους τους ιούς». Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και ο μητροπολίτης Κυθήρων.
Ο μεγαλύτερος φόβος
Η πρόταση της Εκκλησίας είναι, στην περίπτωση που θα επαναλειτουργήσουν χώροι όπου θα υπάρχει συνάθροιση (π.χ. εμπορικά κέντρα), να ανοίξουν και οι ναοί, αλλά με συγκεκριμένο αριθμό πιστών. Ο μεγαλύτερος φόβος είναι η προσέλευση των πιστών στη Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων, αλλά κυρίως των Φώτων.
Από την άλλη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συναντήθηκε με τους μητροπολίτες Πειραιώς και Δημητριάδος με στόχο την αυστηρή τήρηση των μέτρων –και με αστυνόμευση των ναών– ενόψει του εορτασμού του Αγίου Νικολάου. Συναντήσεις με ιερείς είχαν και κατά τόπους στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.