Υπ. Οικονομικών: Οι 2 συν 1 σημαντικές προκλήσεις για το 2021
Σε έναν ακόμα αρκετά δύσκολο “αγώνα δρόμου” θα πρέπει να επιδοθεί το οικονομικό επιτελείο το 2021 εν μέσω μεγάλης αβεβαιότητας λόγω της πανδημίας και παρά το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός (με τις όποιες αστοχίες έχουν παρατηρηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο).
Η συνέχιση των παρεμβάσεων για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων αλλά και η αποτελεσματική διαχείριση των πόρων που αναμένεται να λάβει η χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης τόσο φέτος όσο και τα επόμενα έτη αποτελούν δύο από τις βασικότερες προκλήσεις για το 2021.
Ωστόσο δεν θα πρέπει να αγνοείται η ιδιαίτερη σημασία που έχει η συνέχιση της προσπάθειας μείωσης των κόκκινων δανείων λόγω και του υψηλού κινδύνου να γεννηθεί μια νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω της πανδημίας. Πιο συγκεκριμένα, το 2021 το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να προχωρήσει :
- · στην ενεργοποίηση όλων των εργαλείων προκειμένου να στηριχθούν νοικοκυριά και ειδικά επιχειρήσεις οι οποίες θεωρούνται βιώσιμες. Γι΄ αυτό το σκοπό συνεχίζεται η «επιστράτευση» παρεμβάσεων όπως νέοι κύκλοι επιστρεπτέας προκαταβολής, αποζημίωση ειδικού σκοπού, συνέχιση στην καταβολή μειωμένων ενοικίων με αποζημίωση για τους ιδιοκτήτες. Παράλληλα, εξετάζονται και πιο στοχευμένες παρεμβάσεις χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει νέα ρύθμιση οφειλών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία σε περισσότερες από 24 δόσεις, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
- · στην οριστικοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης για την αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ που θα λάβει η χώρα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και κατάθεση του στην Κομισιόν το Φεβρουάριο με Μάρτιο. Αλλεπάλληλες είναι οι τηλεδιασκέψεις που γίνονται εδώ και καιρό σε τεχνικό επίπεδο με την Κομισιόν προκειμένου να καθοριστούν τα έργα, οι μεταρρυθμίσεις και οι δράσεις που θα περιληφθούν στο ελληνικό Σχέδιο. Βασικός στόχος είναι κάποιες από τις δράσεις να ξεκινήσουν πριν από την εκταμίευση των 5,5 δισ. ευρώ που αναμένονται για φέτος. Δηλαδή η χρηματοδότηση τους θα γίνει αρχικά με εθνικούς πόρους, με τα πρώτα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι, να αναμένονται στα τέλη της Άνοιξης με αρχές του Καλοκαιριού.
- · στην περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων αλλά και στην υλοποίηση μεταρρυθμιστικών δράσεων στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Βασικός στόχος είναι η ενίσχυση της σταθερότητας αλλά και της ρευστότητας κατά τη διάρκεια του έτους. Πέρα από την επέκταση του σχεδίου «Ηρακλής», σχεδιάζεται η αποεπένδυση του Δημοσίου από τις τράπεζες όπως και η πλήρης εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα, έστω και με μικρή καθυστέρηση έως τον Ιούνιο. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ίδρυση ενός δημόσιου φορέα Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, o οποίος ουσιαστικά θα δημιουργεί το οικονομικό προφίλ κάθε πολίτη με βάση τα δάνεια που έχει λάβει αλλά και τις οφειλές που έχει προς το Δημόσιο. Ο συγκεκριμένος φορέας θα διαμορφώνει το προφίλ κάθε ιδιώτη ή επιχείρησης με βάση τη συμπεριφορά του ως προς την αποπληρωμή των οφειλών του. Έτσι θα υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου της πιστοληπτικής ικανότητας κάθε φυσικού προσώπου ή επιχείρησης τόσο για όσους έχουν ήδη δανειστεί όσο και για όσους σχεδιάζουν να λάβουν δάνειο.
Δεδομένου μάλιστα ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν είναι απεριόριστα, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει το επόμενο διάστημα να συνεχίσει τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων και παράλληλα, να προχωρήσει στη σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων. Κίνηση η οποία θα συμβάλλει και στη διατήρηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς την Ελλάδα προκειμένου η χώρα να συνεχίσει να μπορεί να δανείζεται από τις αγορές με χαμηλά επιτόκια και στο μέλλον.
Ραλλού Αλεξοπούλου – naftemporiki.gr