ΖΩΗ

Υπομονή: Πώς θα την κατακτήσετε και γιατί είναι σημαντική;

Ναι, η απάντηση σε όλα θα μπορούσε να είναι η υπομονή

Από μικρή ακόμα ηλικία μαθαίνουμε να δείχνουμε υπομονή και να περιμένουμε την σειρά μας για να παίξουμε. Από τότε πολλά έχουν αλλάξει, ωστόσο εξακολουθούμε να παραμένουμε υπομονετικοί μέχρι να έρθει η «κατάλληλη» στιγμή για να πάρουμε αυτό που θέλουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει καθημερινά να προσπαθείτε να εξελιχθείτε, αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία αλλά πολύ περισσότερο αποδεικνύει ότι λίγη υπομονή, μπορεί να μας φέρει στο σωστό σημείο την πιο κατάλληλη στιγμή. Η ικανότητα του να μπορείτε να περιμένετε ήρεμα, διατηρώντας την ψυχραιμία σας, ακόμα και μπροστά σε αντιξοότητες, αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Η υπομονή χαρίζει απλόχερα πολλά οφέλη, που επιδρούν θετικά στην διάθεσή σας και μειώνουν το άγχος. Το καλύτερο σημείο; Σε αντίθεση με την δημοφιλή πεποίθηση, η υπομονή δεν είναι αρετή με την οποία ορισμένοι άνθρωποι γεννιούνται. Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια ικανότητα που μπορείτε να αναπτύξετε, εξασκώντας την σε καθημερινή βάση. Οι κυριότεροι τρόποι για να κάνετε την υπομονή «πράξη», περιλαμβάνουν:

*Επαναπροσδιορίστε την έννοια της απογοήτευσης

Όταν βρεθείτε σε μια δυσάρεστη ή άβολη θέση, προσπαθήστε να μην εστιάσετε σε παράγοντες που δεν μπορείτε να αλλάξετε, καθώς το μόνο που θα καταφέρετε είναι να εντείνετε αρνητικά συναισθήματα όπως ο θυμός, ο φόβος ή το άγχος. Αντίθετα, αφιερώστε αυτό τον χρόνο σε κάτι άλλο, το οποίο μπορείτε να βελτιώσετε για να κερδίσετε το «χαμένο» έδαφος. Αναδιαμορφώστε το εμπόδιο με τέτοιο τρόπο που να μπορείτε να το μετατρέψετε σε προσωπική νίκη. Δείτε την απογοήτευση που ενδεχομένως να αισθάνεστε ως κάτι παροδικό και χρησιμοποιείστε την αίσθησή αυτή προκειμένου να εστιάσετε την ενέργειά σας σε πτυχές που θα βελτιώσουν τα πράγματα.

*Μην αμελείτε τον διαλογισμό

Ο διαλογισμός περιλαμβάνει την εξάσκηση της ικανότητας του νου να εστιάζει και να ανακατευθύνει τις σκέψεις σας μακριά από καθημερινές ενοχλήσεις, γεγονός που μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε και να διαχειριστείτε το άγχος, προωθώντας την συναισθηματική σας ευεξία. Ο διαλογισμός ταυτόχρονα προωθεί την ενσυνειδητότητα, την ικανότητα δηλαδή να παραμένουμε παρόντες στην στιγμή δίχως να παρασυρόμαστε από ανησυχίες για το μέλλον. Ο διαλογισμός περιλαμβάνει ποικίλες μορφές και τεχνικές. Ακόμα και η βάδιση στο ρυθμό που σας ταιριάζει σε συνδυασμό με βαθιές αναπνοές και την συγκέντρωσή σας σε όσα διαδραματίζονται μπροστά σας την δεδομένη στιγμή αποτελεί μια μορφή του. Δώστε προσοχή σε κάθε εισπνοή και κάθε εκπνοή, αφήνοντας το μυαλό σας να ξεκουραστεί. Αφήστε τις σκέψεις να παρέλθουν δίχως να τις αξιολογείτε κριτικά για να δείτε την υπομονή σας, ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες, να αυξάνεται σημαντικά.

*Μειώστε ταχύτητα

Σε έναν κόσμο που διαρκώς «τρέχει» με καταιγιστικούς ρυθμούς είναι λογικό να τρέχετε και εσείς μαζί του. Είναι εύκολο λοιπόν, να περιμένετε ότι τα πάντα μπορούν ή χειρότερα πρέπει να συμβούν γρήγορα. Εάν η βιασύνη έχει μετατραπεί σε «προεπιλεγμένη ρύθμιση», ίσως έχει έρθει ώρα να την εγκαταλείψετε, αφού στην πραγματικότητα γνωρίζετε ότι το καλό πράγμα συνήθως… αργεί. Για να μειώσετε την αίσθηση της βιασύνης, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να αφιερώνετε δέκα λεπτά μόνο στον εαυτό σας όταν ξυπνήσετε το πρωί. Αυτό σημαίνει ότι το τηλέφωνο παραμένει στο κομοδίνο για αυτά τα δέκα λεπτά. Όταν επιστρέφετε μετά από μια εξαντλητική ημέρα, φροντίστε να αποσυνδεθείτε για λίγο από τον έξω κόσμο για να καταφέρετε να συνδεθείτε με τον εσωτερικό σας. Η υπομονή απαιτεί μια βαθύτερη επικοινωνία με τον εαυτό, που ο προσωπικός χρόνος θρέφει.

Γιατί είναι τόσο σημαντική;

Η υπομονή είναι αρετή και μάλιστα σημαντική, καθώς όχι μόνο σας βοηθά να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας σε κομβικές στιγμές αλλά χαρίζει και πολλά οφέλη στην υγεία μας. Η ζωή μας γίνεται πιο «εύκολη» όταν έχουμε υπομονή, πράγμα που επιβεβαιώνει και επιστημονική μελέτη, που αποδεικνύει ότι οι υπομονετικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν καλύτερα στρεσογόνες καταστάσεις ενώ αντιμετωπίζουν λιγότερα αρνητικά συναισθήματα, που σχετίζονται με την κατάθλιψη.

Πηγή: vita.gr