Υγιεινό κέικ καρότου χωρίς ζάχαρη
Όσες συνταγές και να φτιάξουμε, όσες εναλλακτικές επιλογές κι αν θέλουμε να έχουμε (και καλά κάνουμε) η αλήθεια είναι ότι το κέικ δεν μπορεί να λείψει για καιρό από κανένα σπίτι.
Μπορεί να αλλάζει λίγο από γενιά σε γενιά, να διαμορφώνεται ανάλογα με τις τάσεις, τα γούστα μας ή τα γούστα των παιδιών μας, αλλά είναι πάντα εκεί · στο κέντρο της κουζίνας διαθέσιμο για όλους κάθε στιγμή της ημέρας.
Παρακάτω θα βρείτε μια συνταγή για υγιεινό κέικ καρότου χωρίς ζάχαρη που θα λατρέψουν τα παιδιά – αλλά κι εσείς.
Κέικ καρότου χωρίς ζάχαρη
150 -170 γρ. αλεύρι (μπορείτε να βάλετε και ολικής) που φουσκώνει μόνο του
25 γρ. κολοκυθόσπορο
50 γρ. σταφίδες
100 γρ. καρύδια χοντροσπασμένα
2 κ.σ. άθερμο μέλι
1 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης
1/2 κ.γ. κάρδαμο
1/2 κ.γ. γαρίφαλο
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
3 αυγά
100 ml κλαριφιέ (λιωμένο βούτυρο)
2 κ.σ. γιαούρτι
300 γρ. καρότα τριμμένα (στον τρίφτη)
Εκτέλεση
- 1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
- 2. Βουτυρώνετε καλά ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 2ο εκ. ή μια φόρμα ίδιου μεγέθους
- 3. Στη συνέχεια, βάζετε όλα τα στερεά υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύετε καλά.
- 4. Κάντε μια λακκούβα στη μέση του μείγματος.
- 5. Σε άλλο μπολ χτυπήστε τα αυγά και προσθέστε το λιωμένο βούτυρο, το γιαούρτι και τα τριμμένα καρότα.
- 6. Προσθέστε το υγρό μείγμα στο μείγμα των στερεών υλικών και συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι να έχετε μια ρευστή ζύμη για κέικ.
- 7. Το βάζετε στη μεσαία σχάρα του φούρνου και ψήνετε για 35-40 λεπτά.
- 8. Το αφήνετε να κρυώσει καλά και ξεφορμάρετε.
Extra tips:
Μπορείτε να το γαρνίρετε με μέλι και έξτρα κανέλα η τυρί κρέμα με ξύσμα πορτοκαλιού.
Καλή απόλαυση!