Τυποκτόνες πολιτικές σε Ουγγαρία, Πολωνία
Τις ανησυχίες της εξέφρασε η Κομισιόν σχετικά με την ελευθερία έκφρασης των μέσων μαζικής ενημέρωσης της Ουγγαρίας και της Πολωνίας.
Οι δύο χώρες βρίσκονται υπό έρευνα για παραβίαση του κράτους δικαίου, καθώς η Βουδαπέστη έκλεισε έναν ραδιοφωνικό σταθμό και η Βαρσοβία πρότεινε φόρο για τις διαφημίσεις στα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης.
Ο ουγγρικός ραδιοφωνικός σταθμός «Κλουμπράντιο», που λειτουργούσε επί 19 χρόνια και οι καλεσμένοι των εκπομπών του συχνά επέκριναν την πολιτική της κυβέρνησης, έχασε την άδειά του την Τρίτη και εξαναγκάστηκε να κλείσει το σήμα του.
«Εχουμε εκφράσει τις ανησυχίες μας για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ουγγαρία. Η υπόθεση του “Κλουμπράντιο” επιδεινώνει μόνο τις ανησυχίες μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Κρίστιαν Βίγκαντ. «Είμαστε σε επαφή με τις ουγγρικές αρχές για να διασφαλίσουμε ότι το ραδιόφωνο μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί νόμιμα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν εξετάζει εάν η απόφαση συμμορφώνεται με το δίκαιο της Ε.Ε. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζόλταν Κόβακς είπε ότι η ίδια η διοίκηση του σταθμού φταίει για τη διακοπή του, «παραβλέποντας κατάφωρα τους κανονισμούς για τις εκπομπές».
Στην Πολωνία, πολλά ιδιωτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης «έριξαν» το σήμα τους και προέβαλαν στις οθόνες τους την Τετάρτη συνθήματα όπως «Αυτό ήταν το αγαπημένο σας πρόγραμμα», ως διαμαρτυρία ενάντια στον προτεινόμενο φόρο διαφήμισης των ιδιωτικών μέσων, καθώς απειλεί την ανεξαρτησία και την ποικιλία των μέσων. Πολλά ιδιωτικά πολωνικά ΜΜΕ, τα οποία εξαρτώνται από τη διαφήμιση για τη χρηματοδότησή τους, είναι ιδιαίτερα επικριτικά απέναντι στην απόφαση της εθνικιστικής πολωνικής κυβέρνησης, σε αντίθεση με τα κρατικά μέσα, τα οποία λαμβάνουν τακτικά μεγάλα ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ο Βίγκαντ δήλωσε ότι η Ε.Ε. είναι ενήμερη για το πολωνικό νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης, λέγοντας «έχουμε δει τις μαύρες οθόνες». «Περιμένουμε από τα κράτη-μέλη να διασφαλίσουν ότι οι φορολογικές ή άλλες πολιτικές τους δεν θα επηρεάσουν το καθήκον τους να εξασφαλίσουν ένα ελεύθερο, ανεξάρτητο και πολυποίκιλο οικοσύστημα μέσων».
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες που εγκρίθηκαν το 2020, η Κομισιόν μπορεί να αναστείλει τις πληρωμές των κονδυλίων της Ε.Ε. σε χώρες που δεν συμμορφώνονται με το κράτος δικαίου, καθώς έτσι απειλούν την ασφάλεια των δαπανών του προϋπολογισμού της.