Τσουνάμι πλειστηριασμών το 2019: Θολό τοπίο για την πρώτη κατοικία
Άγνωστη η μετεξέλιξη του πλαισίου προστασίας μετά την κατάργηση του νόμου Κατσέλη
Τσουνάμι πλειστηριασμών αναμένεται το προσεχές χρονικό διάστημα, ενώ αδύναμες είναι οι προβλέψεις για το τι θα επισυμβεί μόλις αρθεί η προστασία του νόμου Κατσέλη.
Οι τράπεζες επιχειρούν να ανακάμψουν πουλώντας «κόκκινα» δάνεια αλλά και ανακτώντας ενέχυρα, ενώ τα νομικά γραφεία χωρίς να γνωρίζουν το νέο θεσμικό πλαίσιο επιχειρούν να καταρτίσουν σχέδια προστασίας επί χάρτου.
Την ίδια στιγμή μια σειρά από θέματα δυσκολεύουν τους «κόκκινους» δανειολήπτες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Οι άμυνες των νομικών γραφείων είναι πραγματογνωμοσύνες και ανακοπές, οι οποίες πάντως δεν μπορούν να τραβήξουν σε μεγάλο βάθος χρόνου. Ουσιαστικά, εφόσον φύγει το κάλυμμα του νόμου Κατσέλη, οι δανειολήπτες μένουν απροστάτευτοι. Αυτό που μπορεί να τους προστατεύσει είναι η ίδια η αγορά (ένας πληθωρισμός ακινήτων σε υψηλές τιμές που δεν θα κινούν το ενδιαφέρον).
Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση επιμένει πως τελικώς θα υπάρξει προστασία για την πρώτη κατοικία, ενώ οι τράπεζες προτείνουν να κατέλθει το όριο της προστασίας αυτής στα 100.000 ευρώ.
Πιο εύκολες εμφανίζονται να είναι οι διαπραγματεύσεις για δάνεια τα οποία καταλήγουν μέσω πωλήσεων στα funds. Για την επόμενη εβδομάδα οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί ξεπερνούν τους 450, ενώ συνολικά στην πλατφόρμα εμφανίζονται «κρεμασμένοι» 22.436 έναντι 21.892 πριν από μερικές ημέρες, κάτι το οποίο αποτελεί μαύρη επιβεβαίωση πως το κύμα θα φουσκώνει σταδιακά.
Πολλοί λένε πως από την καινούργια χρονιά οι δανειολήπτες θα λειτουργήσουν όπως προ κρίσης αφού αυτό προκύπτει από το γεγονός πως ούτως ή άλλως δεν θα υπάρχει νομικό δίχτυ προστασίας.
Ωστόσο το παραπάνω αναμένεται να αποτελέσει μια κατ’ όνομα μόνο νέα κατάσταση, αφού επί της ουσίας προ κρίσης οι πλειστηριασμοί ήταν από ελάχιστοι έως μηδενικοί και επισπεύδοντες ήταν κυρίως ιδιώτες, όχι οι τράπεζες ή το Δημόσιο.
Σε ό,τι αφορά το Δημόσιο, οι κατασχέσεις είναι συνεχείς, ενώ οι ίδιες οι αρχές δεν δίνουν τη δυνατότητα στους οφειλέτες να πουλήσουν απομειώνοντας το χρέος τους αν αυτό αφορά πλέον του ενός φορέα του Δημοσίου και δεν καλύπτει πλήρως την οφειλή ακόμη και εάν η πώληση του ακινήτου -που όλο το προϊόν της οδεύει στο Δημόσιο- γίνεται σε συμφέρουσα τιμή.
Ο Γ. Δραγασάκης δεσμεύτηκε για ένα νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, που θα είναι προσαρμοσμένο, όμως, στη νέα κατάσταση, τη «μετά κρίση» περίοδο. Σήμερα, ο νόμος Κατσέλη προστατεύει την πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 280.000 ευρώ (οικογένεια με 3 παιδιά), αλλά αυτό το όριο θα κατέβει πολύ πιο χαμηλά, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι τράπεζες ζητούν να τεθεί ο πήχης πλησίον των 100.000 ευρώ.
Πριν από το τέλος του έτους οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – θεσμών θα οδηγήσουν σε κάποιες λύσεις ώστε να καταστεί σαφές κατά πόσον είναι δυνατόν οι λύσεις αυτές να προστατεύσουν ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες.
Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, αυτές θα επιχειρήσουν με όλα τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους να μειώσουν τον αριθμό των «κόκκινων» δανείων.
Για τους ιδιώτες οι τράπεζες προσφέρουν γενναιόδωρες ρυθμίσεις σε πολλές περιπτώσεις καλύτερες από τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν επιτευχθεί με τον νόμο Κατσέλη.
Από την άλλη, δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς ότι για το 2019 οι τράπεζες έχουν υπολογίσει σε τουλάχιστον 30.000 πλειστηριασμούς, όπως επίσης αθρόες πωλήσεις «κόκκινων» δανείων σε distressed funds.
Τα συγκεκριμένα funds με τη σειρά τους προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις που συχνά ακούγονται ενδιαφέρουσες για τους δανειολήπτες.
Της Ειρήνης Σακελλάρη-naftemporiki.gr