ΕΛΛΑΔΑ

Τσιόδρας: Οι πιθανές εξηγήσεις για τον αιφνίδιο θάνατο του 35χρονου στη Θεσσαλονίκη

Το παράδειγμα του έρπητα και η περίπτωση της σιωπηλής χαμηλής οξυγόνωσης

Στον αιφνίδιο θάνατο του 35χρονου άντρα που έχασε την ζωή του από κοροναϊό, αν και δεν είχε υποκείμενα νοσήματα, αναφέρθηκε χθες Τρίτη ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο λοιμωξιολόγος επανέλαβε πως αν και δεν είναι δεν συνηθισμένο, «δυστυχώς καταγράφονται θάνατοι σε νεαρούς συμπολίτες μας χωρίς να έχουν άλλα προβλήματα υγείας. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με άλλα νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος, όπως πνευμονίες και την γρίπη».

Ο κ. Τσιόδρας, προσπαθώντας να εξηγήσει τους πιθανούς λόγους που έχασε ξαφνικά την ζωή του ο 35χρονος, αναφέρθηκε σε μελέτες άλλων επιστημόνων για τον κορονοϊό αλλά και σε δικές του εκτιμήσεις:

«Σε ορισμένες περιπτώσεις αποκαλύπτονται υποκείμενα νοσήματα που προηγουμένως δεν είχαν διαγνωστεί. Σε άλλες μένουμε με το αναπάντητο ερωτηματικό για ο,τι συνέβη και τι συνέβη. Πιστέψτε με μας αγγίζουν πολύ οι περιπτώσεις αιφνίδιας κατάρρευσης του οργανισμού σε έναν νέο άνθρωπο.

Κάποιοι θεωρούν ότι η κατάσταση του οργανισμού μπορεί να είναι χειρότερη αν εκτεθείς περισσότερο στον ιό. Δηλαδή, ένας ασθενής που έχει την νόσο βήξει δίπλα μου, και εγώ εισπνεύσω τις πολύ υψηλές ποσότητες του ιού.

Κάποιοι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτό αποδεικνύεται από μόνο του, από το πολύ υψηλό φορτίο σε σοβαρά αρρώστους. Εγώ νομίζω ότι μπορεί να προέρχεται και από την αδυναμία του οργανισμού να ελέγξει τον ιό σε ακριβώς αυτές τις σοβαρές περιπτώσεις. Ούτως ή άλλως ένα από τα σοβαρά μηνύματα παραμένει η επαγρύπνηση για τα συμπτώματα μας ώστε να μην εκθέσουμε τους συνανθρώπους μας στον ιό που κουβαλάμε.

Επίσης άλλοι υποστηρίζουν την παρουσία μιας προδιάθεσης σε μια σοβαρή νόσο. Είναι αυτό που συζητούσαμε για τα γονίδια του καθενός μας.

Θα σας πω ένα παράδειγμα: είναι γνωστό ότι μια από τις συχνότερες ιώσεις που προσβάλουν τον άνθρωπο είναι ο έρπις. Κάποιοι το παίρνουν ελαφρά με ένα σπυράκι. Σε κάποιους όμως ανθρώπους που έχουν μεταλλάξεις σε μια από τις πόρτες του ιού στον εγκέφαλο, ο ιός του έρπητα προκαλεί εγκεφαλίτιδα, μια νόσο με σοβαρές επιπλοκές και θάνατο . Για αυτό τον λόγο τρέχουν μελέτες που εξετάζουν την προδιάθεση των ανθρώπων να νοσήσουν σοβαρά από τον νέο κορονοϊό.

Ένας τρίτος λόγος είναι η πολυσυστηματική μορφή στα σοβαρά περιστατικά. Μια μορφή της νόσου που αφορά τον πνεύμονα, μπορεί να αφορά και την καρδιά, μπορεί να αναφορά μια ιογενής σήψη, που οδηγεί σε κατάρρευση του οργανισμού. Ιδιαίτερα σε κάποιους νέους μπορεί να είναι πολύ έντονη αυτή η φλεγμονώδης αντίδραση. Και η μικρή άμυνα και η πολύ ισχυρή άμυνα μπορεί να βλάψει τον οργανισμό.

Μια τελευταία εξήγηση, και αυτό είναι κάτι πρωτόγνωρο για εμάς τους ειδικούς, είναι ότι κάποιοι σοβαρά ασθενείς που έχουν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου δεν εμφανίζουν τόσο έντονη δύσπνοια, εμφανίζουν μια ήπια δύσπνοια γιατί ο πνεύμονας μπορεί και εκπτύσσεται καλά και φεύγει το διέξοδο του άνθρακα προς τα έξω, που είναι η αιτία της δύσπνοια. Και ενώ αυτοί οι άνθρωποι δεν εμφανίζουν κάποια σοβαρή δύσπνοια και μιλούν στα τηλεφωνά τους, έχουν αυτή την σιωπηλή χαμηλή οξυγόνωση, την οποία την αντιπαρέρχονται με το περισσότερο έργο στην αναπνοή, φτάνουν στα τελικά στάδια των πνευμόνων. Αυτό μπορεί να είναι και εξήγηση για κάποιος από τους γρήγορους και αιφνίδιους θανάτους».