Τρώτε έξω συχνά; Κάντε το σωστά με τις συμβουλές των ειδικών
Ως μια διέξοδος, αλλά και ως μια ευκαιρία να δοκιμάσουμε διαφορετικές γεύσεις, το φαγητό έξω είναι μια συχνή επιλογή για πολλούς. Τι συστήνουν, όμως, οι ειδικοί για να μην επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας και τα κιλά μας;
Το φαγητό εκτός σπιτιού φαίνεται να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στις προτιμήσεις της σύγχρονης οικογένειας, αλλά η αλήθεια είναι ότι όσοι τρώνε τακτικά εκτός σπιτιού, μπορεί να εκθέτουν την υγεία τους σε σοβαρούς κινδύνους αναλόγως τις επιλογές τους, αλλά όχι μόνο εξαιτίας της φτωχής θρεπτικής αξίας των γευμάτων που καταναλώνουν.
Αναλυτικότερα, στις επιλογές μας έξω, η κατανάλωση οσπρίων και πουλερικών παρουσιάζει αύξηση κατά 10% περίπου, ενώ το μοσχάρι και το κατσίκι παρουσιάζουν μείωση κατά 25% περίπου έκαστο. Η κατανάλωση λαχανικών και φρούτων παρουσιάζει μείωση κατά 20% περίπου ενώ οι υδατάνθρακες όπως τα ζυμαρικά και το ρύζι δείχνουν αύξηση κατά 10%.
Είτε βρίσκεστε σε διακοπές, είτε απλά βγαίνετε περισσότερο αυτή την εποχή, το φαγητό σε ταβέρνα/εστιατόριο αποτελεί μέρος της κοινωνικοποίησής σας (φαγητό με φίλους ή με την οικογένεια) και συνάμα μία γευστική απόλαυση και απόδραση από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Το σημαντικό, λοιπόν, είναι πώς θα κάνετε έξυπνες επιλογές, ώστε τελικά να καταναλώσετε τις γεύσεις που επιθυμείτε και ταυτόχρονα να μην επιβαρύνετε το σώμα σας με παραπάνω θερμίδες και λιπαρά.
Η διατροφική συμπεριφορά εκτός σπιτιού
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω δεδομένα εύλογα γεννιέται η απορία για το πώς θα πρέπει να διαμορφώνεται η διατροφική συμπεριφορά στα γεύματα εκτός σπιτιού. Τα διαθέσιμα πιάτα των εστιατορίων περιέχουν συχνά βούτυρο, κρέμα γάλακτος ή λιπαρές σάλτσες, ενώ πολλές φορές ακόμα και οι σαλάτες «στολίζονται» με κρεμώδη ντρέσινγκ, δυσκολεύοντας το έργο κάποιου που θέλει να ακολουθήσει ένα υγιεινό πλάνο διατροφής. Το μυστικό για να αποφευχθούν οι «διατροφικές κακοτοπιές» είναι η ενσυνείδητη επιλογή, πράγμα το οποίο προϋποθέτει λεπτομερή πληροφόρηση για το μενού του υποψήφιου εστιατορίου. Ευτυχώς στις μέρες μας τα περισσότερα εστιατόρια έχουν τα μενού τους διαθέσιμα στο διαδίκτυο, ενώ υπάρχουν και οι φωτεινές εξαιρέσεις στις οποίες είναι διαθέσιμη και η διατροφική ανάλυση του κάθε πιάτου.
Τι πρέπει να έχει το πιάτο μας;
Ο υγιεινός τρόπος διατροφής δεν έγκειται μόνο στο τι δεν πρέπει να καταναλώνεται συχνά αλλά και στο τι πρέπει να βρίσκεται καθημερινά στο πιάτο. Ειδικά στο πιάτο του εστιατορίου επιβάλλεται η ύπαρξη λαχανικών όπως η ντομάτα, το αβοκάντο, το μαρούλι και το κρεμμύδι. Τον ρόλο μιας υγιεινής γαρνιτούρας μπορούν να τον παίξουν οι ψητές πατάτες ή τα πολύ υγιεινά χόρτα της ελληνικής γης. Αυτά σε συνδυασμό με την αποφυγή κρεμωδών συνοδευτικών που μόνο άχρηστες θερμίδες και λίπος προσδίδουν, μπορούν να απογειώσουν την διατροφική αξία του φαγητού του εστιατορίου.
Η επιλογή των κρεατικών έχει επίσης σημασία και λιπαρά κρέατα όπως οι πανσέτες, τα παϊδάκια, το κοντοσούβλι, το κοκορέτσι, η γουρουνοπούλα, η προβατίνα, τα λουκάνικα και τα αλλαντικά καλό θα ήταν να αποφευχθούν ιδιαίτερα όταν υπάρχουν υγιεινότερες εναλλακτικές όπως το ψαρονέφρι, το φιλέτο κοτόπουλου, τα θαλασσινά και τα ψάρια.
Μια πρόσθετη διατροφική παγίδα θερμίδων στα εστιατόρια είναι τα ορεκτικά που σερβίρονται μέχρι να καταφτάσει το κύριο γεύμα. Οι ξεροψημένες φέτες ψωμιού, πλούσιες σε δυνητικά καρκινογόνο ακρυλαμίδιο, με περίσσεια ποσότητα λαδιού σε συνδυασμό με κατανάλωση φέτας, που ίσως και να είναι τελικά άσπρο τυρί, αποτελούν λατρεμένο προκαταρκτικό έδεσμα. Ουσιαστικά δεν προσφέρουν κάτι ωφέλιμο και ο μόνος τρόπος για να αποφευχθούν είναι η κατανάλωση υγιεινού σνακ, όπως ένα με δύο φρούτα, πριν την αναχώρηση για το εστιατόριο.
Μια άλλη υγιεινή εναλλακτική μέσα στο εστιατόριο είναι η αρχική κατανάλωση μιας μικρής μερίδας σούπας, με την οποία μπορείτε να ξεκινήσετε ως πρώτο πιάτο. Συχνά, επίσης, τα σύγχρονα εστιατόρια διαθέτουν στα μενού τους ειδική κατηγορία διαιτητικών γευμάτων που αξίζει να δοκιμάσετε.
Η συνήθεια των γευμάτων εκτός σπιτιού, λοιπόν, δεν αποκλείει την διατήρηση μια καλής υγείας, αρκεί να είστε λίγο πιο οργανωμένοι και συνειδητοποιημένοι σχετικά με τον στόχο της σιλουέτας και της υγείας σας.
Πηγή: nutriproject.gr