ΕΛΛΑΔΑ

Το YouΤube θέτει νέους κανόνες και «εξορίζει» τα βίντεο με φάρσες

Tα ολιγόλεπτα βίντεο που απαθανατίζουν επικίνδυνες ή συναισθηματικά επιζήμιες φάρσες απαγορεύθηκαν από το ΥοuTube.

Η κίνηση αυτή αποτελεί μία απάντηση στην πληθώρα προκλήσεων που σε κάποιες περιπτώσεις κατέληξαν στον θάνατο ή στον τραυματισμό του συμμετέχοντος.

Η εταιρεία, ιδιοκτήτης της οποίας είναι η Google, επίσης ανέφερε ότι «αυτού του είδους το υλικό δεν έχει θέση στο ΥοuTube». Ωστόσο, όπως φαίνεται η εταιρεία δεν καταφέρνει να εφαρμόσει τους υπάρχοντες κανόνες της για το επικίνδυνο υλικό.

Εκθεση η οποία είδε τα φώτα της δημοσιότητας μέσω της ιστοσελίδας Buzzfeed αναφέρει λεπτομερώς πως οι εικόνες που απεικονίζουν ή αναφέρονται σε κτηνοβασία εξακολουθούν να εμφανίζονται στην ιστοσελίδα παρά τη δέσμευσή της τον περασμένο Απρίλιο να αφαιρεθεί αυτό το περιεχόμενο. Κάποια από τα βίντεο έχουν προσελκύσει πολλά εκατομμύρια θεατές.

Ωστόσο, η εφαρμογή των νέων κανόνων για τις διόλου διασκεδαστικές φάρσες μπορεί να αποδειχθεί ακόμα πιο δύσκολη, αν λάβει κανείς υπόψη την ασάφεια η οποία επικρατεί σχετικά με το τι είναι βλαβερό και επιζήμιο και τι όχι.

Οπως αναφέρει ένα μήνυμα, το οποίο αναρτήθηκε στον τομέα «συχνές ερωτήσεις» της ιστοσελίδας, «το YouTube αποτελεί εστία πολλών διασκεδαστικών αγαπημένων φαρσών και προκλήσεων. Τούτου δοθέντος, αξίζει να σημειωθεί ότι πάντοτε είχαμε πολιτικές με τις οποίες διασφαλίζαμε ότι αυτό που ήταν αστείο δεν ξεπερνούσε τη διαχωριστική γραμμή έτσι ώστε να γίνει επιβλαβές ή επικίνδυνο. Οι συστάσεις για την κοινότητα απαγορεύουν περιεχόμενο που ενθαρρύνει επικίνδυνες δραστηριότητες, οι οποίες είναι πολύ πιθανό να καταλήξουν σε σοβαρή βλάβη».

Από σήμερα και στο εξής, η ιστοσελίδα δεν πρόκειται να επιτρέψει ολιγόλεπτα βίντεο τα οποία απαθανατίζουν «φάρσες οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες προκαλώντας σοβαρή σωματική βλάβη». Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν και οι φάρσες όπου κάποιος παραπλανάται έτσι ώστε να πιστέψει ότι βρίσκεται σε κίνδυνο, ενώ στην πραγματικότητα δεν υφίσταται πραγματική απειλή.

Επίσης, η ιστοσελίδα προσέθεσε ότι «ανάμεσα στα άλλα δεν επιτρέπουμε τις φάρσες που προκαλούν έντονο συναισθηματικό πόνο σε παιδιά, δηλαδή, πράγματα τα οποία είναι τόσο άσχημα ώστε τραυματίζουν τα παιδιά για ολόκληρη τη ζωή τους».

Το YouTube ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με παιδοψυχολόγους προκειμένου να καταλήξουν στο τι ακριβώς συνιστά τραυματική εμπειρία. Δεν ανήρτησε την πλήρη λίστα αλλά ανέφερε ότι περιλαμβάνει και την περίπτωση όπου ένα παιδί παραπλανάται ώστε να πιστέψει ότι οι γονείς του έχουν πεθάνει.

Οι νέοι κανονισμοί αποτελούν την απάντηση της ιστοσελίδας σε πολλές περιπτώσεις φάρσας ή επικίνδυνης συμπεριφοράς που συχνά αποβαίνουν θανατηφόρες.