Το 52ο Φεστιβάλ Ολύμπου ξεκινά
Με θέατρο, μουσική, χορό, εικαστικά, κινηματογράφο, αρχαιολογικές ομιλίες και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις θα γεμίσουν οι καλοκαιρινές βραδιές στη Βόρεια Ελλάδα. Το σημείο συνάντησης παραμένει εδώ και μισό αιώνα ίδιο και βρίσκεται στην Πιερία. Το 52ο Φεστιβάλ Ολύμπου ξεκινά την επόμενη εβδομάδα και υπόσχεται να προκαλέσει δυνατές συγκινήσεις μέσα από ένα πλούσιο και προσεκτικά διαλεγμένο πρόγραμμα, που θα διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο.
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμά της φετινής διοργάνωσης παρουσιάστηκε με ειδική συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, την πόλη απ’ όπου προσελκύει πολλούς θεατές, ενώ αντίστοιχες παρουσιάσεις έγιναν ή θα γίνουν -εκτός από την Πιερία- και σε Αθήνα, Λάρισα, Ημαθία, Κοζάνη κ.ά.
«Φέτος έχουμε ένα πάρα πολύ σπουδαίο πρόγραμμα το οποίο το στήσαμε με πολύ μεράκι από το χειμώνα ακόμη και το οποίο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλα μεγάλα γνωστά φεστιβάλ. Είναι πολυθεματικό, περιέχει όλα τα είδη των τεχνών και ο καθένας θα μπορούσε να βρει κάτι που τον αφορά και τον ενδιαφέρει», τόνισε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου Γρηγόρης Παπαχρήστος.
Αρχαίες κωμωδίες, τραγωδίες, κλασικά αλλά και σύγχρονα έργα θα παρουσιαστούν στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου, χωρητικότητας 4.000 ατόμων. Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευριπίδης και Αριστοφάνης, θα δώσουν σκυτάλη στον Σαίξπηρ και τη Δωδέκατη Νύχτα, ενώ η Πηνελόπη Δέλτα με το Παραμύθι δίχως όνομα, θα προσελκύσει μικρούς και μεγάλους.
«Το θέατρο είναι αυτό που δίνει τον βηματισμό στο δικό μας φεστιβάλ, ενώ υπάρχουν σημαντικές άλλες εκδηλώσεις γύρω γύρω. Φέτος το μεγαλύτερο πρόγραμμα είναι παραστάσεις που έρχονται από την Επίδαυρο. Αυτός είναι πάντα ο σκοπός του θεάτρου. Πώς θα δείξει, θα επιδείξει και θα καταδείξει τα μεγάλα ερωτήματα που θέτουν οι μεγάλες θεατρικές παραστάσεις», είπε στους δημοσιογράφους ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολύμπου Γιώργος Χανδόλιας.
Κάποιες άλλες βραδιές, στο θέατρο θα αντηχούν μουσικές από τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Γιάννη Χαρούλη, την Ελευθερία Αρβανιτάκη και την Ελεωνόρα Ζουγανέλη, τα παιδιά του Μουσικού Σχολείου που θα ενώσουν τις φωνές τους με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και τον Μπάμπη Στόκα, τη συναυλία από την Πανεπιστημιακή ορχήστρα του Τίμπιγκεν, όπως και αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας.
«Στο φετινό φεστιβάλ συμμετέχουν εννέα χώρες με κάποια παράσταση ή εκδήλωση που έχουν επιλέξει. Αυτό προέκυψε από τον θεσμό των τιμώμενων χωρών που έχουμε εφαρμόσει εδώ και χρόνια. Φέτος τιμώμενη είναι η Ινδία, μια χώρα που μας συνδέει ιστορικά η πορεία του Μ. Αλεξάνδρου από το Δίον ως εκεί», τόνισε ο κ. Παπαχρήστος.
Οι δεκάδες παραγωγές του φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν σε έντεκα χώρους, όπως το Κάστρο του Πλαταμώνα, η Αρχαία Πύδνα, το Ρωμαϊκό Ωδείο ή ο Βυζαντινός Ναός της Παναγίας Κονταριώτισσας. Η αυλαία του Φεστιβάλ ανοίγει το Σάββατο 8 Ιουλίου με ένα αφιέρωμα στον Δημήτρη Παντερμαλή, τον άνθρωπο χάρη στον οποίο απέκτησε παγκόσμια ακτινοβολία η περιοχή. Σύμφωνα με τους διοργανωτές η εκδήλωση είναι για να τιμήσουν τον αείμνηστο αρχαιολόγο για το σύνολο του έργου του και ιδιαίτερα για την αποκάλυψη τη συντήρηση τη μελέτη και την ανάδειξη των ευρημάτων της περιοχής του Δίου.
«Είναι ένα φεστιβάλ που δίνει κάθε χρόνο μία διαφορετική πολιτιστική, πολιτισμική και τουριστική χροιά στην Πιερία και γενικότερα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», δήλωσε από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια είναι συνοδοιπόρος και αρωγός μαζί με τους διοργανωτές, το δήμο και τους υπόλοιπους φορείς. «Θέλουμε να αναδείξουμε τον πολιτισμό στην Πιερία, αλλά και τον φορέα που παρουσιάζει τον τόπο μας, έναν τόπο ευλογημένο, που αξίζει να ζεις και να γνωρίσεις», συμπλήρωσε.