ΕΛΛΑΔΑ

Το 39% των Ελλήνων startuppers φεύγει στο εξωτερικό

Σε άλλες χώρες καταφεύγουν επίδοξοι ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων για να υλοποιήσουν το εγχείρημά τους, αποδεικνύοντας έτσι ότι η χώρα μας δεν αποτελεί την πρώτη τους επιλογή.

Το 39% των startuppers στη χώρα μας καταφεύγει στο εξωτερικό, ενώ, αμέσως μετά, η Ιταλία «βλέπει» το 20% να στρέφεται σε άλλες χώρες για να κάνει τα πρώτα του επιχειρηματικά βήματα. Αυτό αναφέρει η έκθεση Startup Heatmap Report 2019 της ομώνυμης πλατφόρμας συλλογής δεδομένων για τις νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ε.Ε., η οποία παρακολουθεί την εξέλιξη των startup οικοσυστημάτων αλλά και τη μετακίνηση των ιδρυτών τους ανά την Ευρώπη.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η φυγή επιχειρηματιών στο εξωτερικό συνδέεται άρρηκτα με το φαινόμενο του brain drain, το οποίο οξύνθηκε στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Στο δε εξωτερικό δεν κατέφυγαν μόνο όσοι ήθελαν να βρουν δουλειά εκτός Ελλάδας, αφού υπάρχουν και εκείνοι που θέλησαν να ιδρύσουν νέες επιχειρήσεις (startups) εκτός Ελλάδας για να διευκολύνουν την πρόσβασή τους τόσο σε διεθνείς αγορές όσο και σε χρηματοδότηση.

Οπως επισημαίνει στην «Κ» o συνιδρυτής του Startup Heatmap Europe, Τόμας Κέστερς, «πράγματι η Αθήνα έχει πολύ χαμηλά ποσοστά όσον αφορά τη διαθεσιμότητα των κεφαλαίων (42%), όταν ο μέσος όρος των 25 κορυφαίων επιχειρηματικών κέντρων είναι στο 58%». Επιπλέον, κατά τον ίδιο, οι κανονισμοί για τις επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται από κάποιους ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων «προβληματικοί», δεδομένου ότι μόνο το 32% εκτιμά ότι αυτοί είναι ευνοϊκοί για την ίδρυση startup. Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένα θετικά συμπεράσματα, δεδομένου ότι για την πλειονότητα των startuppers η Αθήνα προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες σε πολύ καλές τιμές (value for money), ενώ εμφανίζει καλές επιδόσεις σε κλάδους που σχετίζονται με το ηλεκτρονικό εμπόριο αλλά και τον κλάδο των Big Data. Ετσι, φιγουράρει στην 31η θέση στη λίστα με τις ευρωπαϊκές πόλεις που αποτελούν πόλο έλξης για τους ιδρυτές startups. Παράλληλα, σημαντικό εύρημα της συγκεκριμένης έκθεσης αποτελεί και το γεγονός ότι οι Ελληνες startuppers του εξωτερικού που διατηρούν δραστηριότητα σε επιχειρηματικά κέντρα (hub) όπως αυτό του Λονδίνου σημειώνουν πολύ καλές επιδόσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση, από το 2016 το ποσοστό των ιδρυτών στην Ευρώπη που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό αυξήθηκε από το 23% στο 29%. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία έχουν επωφεληθεί περισσότερο από την έλευση των ιδρυτών άλλων χωρών.

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΗ-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ