ΤΕΧΝΕΣ

Το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης καλωσορίζει το κοινό του!

Ανανεωμένη και πιο δυναμική από ποτέ η φετινή διοργάνωση με αυξημένα μέτρα προστασίας για τον κοροναϊό

Με περίπου 200 ταινίες ντοκιμαντέρ ποικίλης θεματολογίας,εκ των οποίων οι 78 είναι ελληνικές, θα κυλήσει το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Ο προγραμματισμός του ΦΝΘ ανακοινώθηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο «σπίτι» του Φεστιβάλ, στο Ολύμπιον, παρουσιάζοντας τις συνολικά έντεκα μέρες γεμάτες πρωτοποριακές ιδέες και αναπάντεχες δράσεις.

Η διευθύντρια του Φεστιβάλ Ελίζ Ζαλαντό και ο επικεφαλής προγράμματος του ΦΝΘ Γιώργος Κρασσακόπουλος από τη Θεσσαλονίκη ήταν σε απευθείας σύνδεση με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Ορέστη Ανδρεαδάκη και την υπεύθυνη της Αγοράς, Γιάννα Σαρρή στην Αθήνα προκειμένου να ενημερώσουν από κοινού για τους καλεσμένους, τις κατηγορίες, τα διαγωνιστικά τμήματα και τα αφιερώματα του Φεστιβάλ. Μεταξύ άλλων, ο κύριος Ανδρεαδάκης έκανε λόγο για ετοιμότητα της διοργάνωσης απέναντι σε πιθανά σενάρια εμφάνισης του κοροναϊού ενώ δήλωσε πως έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα πρόληψης από το Φεστιβάλ όπως: καθημερινή απολύμανση των αιθουσών, παρουσία ιατρικού προσωπικού στην Αποθήκη Γ’ του Λιμανιού ενώ σε όλους τους χώρους θα υπάρχει απολυμαντικό χεριών. Ο κύριος Ανδρεαδάκης πάντως συνιστά προπάντων ψυχραιμία καθώς όπως είπε «ο πανικός είναι πιο επικίνδυνος από τον ιό».

Το 22ο ΦΝΘ θα ανοίξει την αυλαία του την Πέμπτη 5 Μαρτίου με το συγκινητικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Τι μου έμαθε ένα χταπόδι» των Φιλίπα Έρλις και Τζέιμς Ριντ, το οποίο μάλιστα πραγματοποιεί παγκόσμια πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη. Τη λήξη του Φεστιβάλ θα σηματοδοτήσει η προβολή του βραβευμένου με Όσκαρ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους «Μαθαίνοντας να κάνεις σκέιτ σε εμπόλεμη ζώνη (αν είσαι κορίτσι)», της Καρόλ Ντάισινγκερ, την Κυριακή 15 Μαρτίου.

Μία από τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν είναι τα τέσσερα φετινά διεθνή διαγωνιστικά τμήματα τα οποία περιλαμβάνουν τις εξής θεματικές: Μεγάλου Μήκους Ντοκιμαντέρ, Newcomers με πρώτες και δεύτερες ταινίες δημιουργών, Film Forward και VR. Ταυτόχρονα θα ενισχυθούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τα αφιερώματα. Τα animated ντοκιμαντέρ, ένα υβριδικό υπο-είδος με ταχύτατη ανάπτυξη, είναι μία από τις θεματικές των αφιερωμάτων. Σειρά έχει η «Ανθρωπόκαινος Εποχή». Πρόκειται για ένα ζήτημα με γεωλογικές, περιβαλλοντικές, κοινωνικές, φιλοσοφικές, πολιτικές και πολιτισμικές προεκτάσεις που εξερευνά το αποτύπωμα του ανθρώπου και της συμπεριφοράς του στη γη. Την τιμητική τους στον προγραμματισμό θα έχουν και τα περίφημα memes, ή μιμίδια, για τα οποία θα εξεταστούν μέσω της τέχνης τα όρια, τα πολιτικά σχόλια που θέτουν κλπ. Τέλος καλεσμένοι των «Αφιερωμάτων» θα είναι ο θρυλικός φωτογράφος Ρεϊμόν Ντεπαρντόν, η σκηνοθέτης και φωτογράφος Λόρεν Γκρίνφιλντ, η οποία μέσω της τέχνης της θίγει ζητήματα όπως η νευρική ανορεξία και η εμπορευματοποίηση του γυναικείου σώματος, και τέλος η avant-garde Γαλλοκολομβιανή Λάουρα Ουέρτας Μιγιάν. Ένας ακόμα καλεσμένος φαβορί του Φεστιβάλ, από τους συνολικά 637, είναι ο πολεμικός ανταποκριτής Ρόμπερτ Φισκ, ο οποίος θα συνομιλήσει με το κοινό.

Οι μικροί θεατές και η καινοτόμος Αγορά

Το δικό τους μερίδιο ως θεατές θα λάβουν και οι μικροί φίλοι του Φεστιβάλ καθώς θα προβληθούν δωρεάν για μαθητές 11 ντοκιμαντέρ. Μία ακόμα έκπληξη που μας επιφυλάσσει το Φεστιβάλ είναι η λεγόμενη δράση «Βρες το Φεστιβάλ», με την οποία 5 προβολές ελληνικών ντοκιμαντέρ έρχονται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης σε ισάριθμες, εμβληματικές ή αναπάντεχες τοποθεσίες, προκαλώντας έτσι το κοινό να ανακαλύψει την πόλη του!

Στρέφοντας το βλέμμα στην Αγορά του Φεστιβάλ, η διοργάνωση παρουσιάζει δράσεις που στοχεύουν στην κινηματογραφική ενίσχυση της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής με κέντρο την Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάζεται η πλατφόρμα συμπαραγωγών και συγχρηματοδότησης για δημιουργικά , τηλεοπτικά και new media ντοκιμαντέρ. Παράλληλα, το Agora Lab δίνει την ευκαιρία σε Έλληνες σκηνοθέτες που βρίσκονται στο στάδιο του μοντάζ να πάρουν συμβουλές από καταξιωμένους και διεθνούς φήμης ειδικούς του ντοκιμαντέρ ενώ η υπηρεσία Doc Counseling θα προσφέρει δωρεάν ιδιωτικές συμβουλευτικές συναντήσεις με ντοκιμαντερίστες. Τέλος, ανακοινώθηκε η καθιέρωση του Βραβείου του Χρυσού Αλέξανδρου, το οποίο θα απονέμεται σε σημαντικές προσωπικότητες του ντοκιμαντέρ. Αυτή τη φορά το βραβείο θα λάβει η sales agent Καρτίν Λε Κλεφ.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί στις καθιερωμένα στέκια του στο Ολύμπιον και την αίθουσα Παύλος Ζάννας στην Αριστοτέλους, στις αίθουσες Τώνια Μαρκετάκη, Φρίντα Λιάππα, Σταύρος Τορνές, Τζον Κασσαβέτης και Τάκης Κανελλόπουλος στο Λιμάνι, στον Κινηματογράφο Μακεδονικόν, στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» στο Δήμο Παύλου Μελά και στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών του Δήμου Νεάπολης – Συκεών. Η προπώληση εισιτηρίων ξεκινά την Τρίτη 3 Μαρτίου.