ΕΛΛΑΔΑ

Το 2015 και η «εποχή Γιάνη Βαρουφάκη» στοιχειώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ

Όλοι θέλουν να…. γράψουν βιβλίο για το 2015 – Διχογνωμία στην Κουμουνδούρου

Το 2015 και η “εποχή Γιάνη Βαρουφάκη” στοιχειώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο προς τη μετεξέλιξη του κόμματος, με την αυτοκριτική, από τη μία να θεωρείται αναγκαία, ωστόσο το δημόσιο αυτομαστίγωμα στελεχών για το πόσο ανέτοιμοι ήταν να κυβερνήσουν, αλλά και η αντιπαράθεση  για τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης, φαίνεται να δυσκολεύουν την ανασυγκρότηση του κόμματος, λίγους μήνες μετά την εκλογική ήττα του Ιουλίου.

“Πάρε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σου”, δηλώνει, τώρα, η Κουμουνδούρου, εγκαινιάζοντας τη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα  isyriza.gr, δηλαδή το διαδικτυακό χώρο εγγραφής νέων μελών, ενώ την ίδια ώρα πλανάται το φάντασμα του παρελθόντος, τροφοδοτούμενο από τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών, που γυρίζουν τους πολίτες και το ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ πίσω στο  2015, ένα έτος που πολλοί προσπαθούν να ξεχάσουν.

Όμως, το ρεύμα της επικαιρότητας και η αναζήτηση των σκοτεινών πτυχών της επίμαχης περιόδου, δεν αφήνουν σε ησυχία τον ΣΥΡΙΖΑ, που ακόμα προσπαθεί να βρει το βηματισμό του, με το παρελθόν να χτυπά την πόρτα ποικιλοτρόπως και να γίνεται πεδίο  δημόσιας αντιπαράθεσης, αναδεικνύοντας τις εσωκομματικές διαφορετικές προσεγγίσεις. Παράλληλα, ενισχύεται μέρα με τη μέρα η ανησυχία για το Μερα25 και τη στάση του Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς δείχνει να κερδίζει απογοητευμένους ψηφοφόρους, ενώ φέρνει σε δύσκολη θέση τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στελέχη του κόμματος.

Εντός του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως,  έχει ξεκινήσει εντόνως, εδω και πολύ καιρό, η κουβέντα για την αναγκαιότητα της αυτοκριτικής και της συζήτησης επί προγραμματικής βάσης.  Παρά ταύτα εκτιμάται πως η δημόσια αντιπαράθεση δεν βοηθάει προς την κατεύθυνση της μετεξέλιξης και του ανοίγματος του κόμματος, με πολλά στελέχη να σημειώνουν πως είναι θεμιτό να γίνονται  ιδιωτικές συζητήσεις και ζύμωση ουσίας με τον κόσμο. Ο απολογισμός, όπως επισημαίνεται, είναι διαδικασία για να γίνεται, κυρίως, στα αρμόδια όργανα και με την κοινωνία προκειμένου να ανακτηθεί η αξιοπιστία.

Όλοι θέλουν να…. γράψουν βιβλίο για το 2015

Με αιχμή, λοιπόν, τα πρώτο εξάμηνο, τα λάθη της 4ετούς διακυβέρνησης και τις παραλείψεις,  πρώην και νυν βουλευτές προβαίνουν σε δηλώσεις, που πολλές φορές είναι αντικρουόμενες, αποδεικνύοντας πως μία ιστορία έχει διαφορετική αφήγηση, αναλόγως την οπτική του παρατηρητή, μπερδεύοντας ακόμα περισσότερο το ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ, σε μία κρίσιμη φάση για τη χάραξη του νέου αφηγήματος και την επαναπροσέγγιση με την κοινωνία, ενόψει και του Συνεδρίου.

Ακόμα και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να μην μπορεί να μείνει εκτός του “χορού”, ο οποίος έδωσε τη δική του απάντηση στα όσα ακούγονται τα τελευταία 24ωρα για το τι συνέβη το καλοκαίρι του 2015.  Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Ionian TV, ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι όλοι θέλουν να γράψουν ένα βιβλίο για την περίοδο αυτή. Και συνέχισε: «Ισως κάποια στιγμή και ο βασικός πρωταγωνιστής αυτής της πολύ σημαντικής περιόδου για την σύγχρονη ιστορία του τόπου, δηλαδή εγώ, να αισθανθώ την ανάγκη να τοποθετηθώ με ονόματα και διευθύνσεις πάνω στα πραγματικά γεγονότα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε πως έκανε λάθη σε ορισμένες επιλογές προσώπων το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης της χώρας. «Κατόπιν εορτής έξω από τον χορό και εκ του ασφαλούς, μπορεί να μιλήσει κάποιος για λάθη και παραλείψεις. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έγιναν λάθη αλλά δεν θα πρέπει να περιοριστούν στα πρόσωπα, αλλά πρέπει να δούμε τις βαθύτερες αιτίες τις πολιτικές. Έχω αναφερθεί σε επιλογές μου και ο ίδιος έχω παραδεχτεί δεν ήταν οι ευτυχέστερες δυνατές επιλογές μου το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης της χώρας. Τα ζητήματα αυτά δεν μπορούν να λυθούν επιδερμικά, είναι ζητήματα που πρέπει να αναλυθούν και να συζητηθούν».

Διχογνωμία στην Κουμουνδούρου

Η εν λόγω αυτοκριτική του κ. Αλέξη Τσίπρα δεν έχει πείσει  τα στελέχη, που, όπως φαίνεται, εκτιμούν πως συνέτρεξαν και άλλοι ο λόγοι που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην ήττα. Πρώτος, έκανε την εμφάνιση του ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης που υποστήριξε πως το κόμμα δεν ήταν έτοιμο να κυβερνήσει, ενώ άφησε να εννοηθεί πως υπήρχε διχογνωμία στην Κουμουνδούρου για το αν θα έπρεπε να ρίξουν την κυβέρνηση Σαμαρά μέσω της προεδρικής εκλογής.

Τη σκυτάλη πήρε ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος ήταν και ο «αρχιτέκτονας» του  προγράμματος Θεσσαλονίκης, που εναντιώθηκε κατά του Γιάνη Βαρουφάκη, υποστηρίζοντας πως ήταν λάθος που του ανατέθηκε υλοποίηση του σχεδιασμού. Ο  πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να φωτογραφίζει και τον Αλέξη Τσίπρα ως υπεύθυνο που όρισε τον Γιάνη Βαρουφάκη υπεύθυνο του υπουργείου Οικονομικών.  Στο πλαίσιο της αυτοκριτικής για την πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τα αίτια της εκλογικής ήττας ο Γιάννης Δραγασάκης σημείωσε πως «αντί να αναδείξουμε το έργο μας, την αναπτυξιακή στρατηγική και τη προοπτική που θεμελίωνε η πολιτική μας δόθηκε μεγάλος πολιτικός χώρος σε πολύ σημαντικά και υπαρκτά σκάνδαλα».
Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διαφώνησε με τον Νίκο Βούτση, που φάνηκε να μη συμφωνεί με την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά σημειώνοντας πως «η παράταση της κυβέρνησης Σαμαρά με τη δική μας ψήφο θα καθιστούσε το ΣΥΡΙΖΑ συνυπεύθυνο για ό,τι έμελλε να συμβεί». Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Δραγασάκης εξέφρασε τη διαφωνία του με την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ ενώ διαφώνησε και με την άποψη Τσακαλώτου για τη διεύρυνση του κόμματος και τον κίνδυνο μόλυνσης του ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η «μόλυνση» μπορεί να προέλθει και αν εφησυχάζουμε, αδρανούμε ή κλεινόμαστε στον εαυτό μας.

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και διάδοχος του Γιάνη Βαρουφάκη, Ευκλείδης Τσακαλώτος  με συνεντεύξεις και παρεμβάσεις υποστήριξε πως υπήρχε «έλλειμμα εμπειρίας» όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία, ενώ σημείωσε πως η προσπάθεια ήταν συλλογική «αυτό φαίνεται δεν το κατάλαβαν όλοι. Για τον Βαρουφάκη ήταν αυτό», τόνισε.  Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», παραδέχθηκε ότι όταν το κόμμα του ανέλαβε την εξουσία δεν είχε την απαραίτητη εμπειρία.Συνεχίζοντας την αυτοκριτική του, αποδέχθηκε ότι πολλά πράγματα θα μπορούσαν να είχα γίνει καλύτερα, αλλά ο κύριος λόγος που οι πολίτες «γύρισαν την πλάτη» στον ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στο γεγονός ότι το κόμμα του κυβέρνησε τα 3 από τα 4 χρόνια μέσα στο τρίτο μνημόνιο και οι πολίτες έχουν δικαιολογημένα παράπονα.

Ο κ. Τσακαλώτος, ερωτηθείς για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που είχε υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παραδέχτηκε ότι ήταν πολύ μεγάλα, αλλά υποστήριξε ότι υπήρχε στρατηγική για τη μείωση τους, όπως ακριβώς είχε γίνει και με τη μείωση του αφορολόγητου και τις περικοπές στις συντάξεις, που ναι μεν είχαν υπογραφεί, αλλά τελικά δεν ίσχυσαν. Ο κ. Τσακαλώτος, μιλώντας για την παραδοχή του στο παρελθόν ότι «την πλήρωσε η μεσαία τάξη», παραδέχτηκε ότι αυτό είναι μια πραγματικότητα, αλλά ήταν επιβεβλημένο, καθώς όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία αντιμετώπισε μια ανθρωπιστική κρίση και η απόλυτη προτεραιότητα ήταν αυτοί οι άνθρωποι που δεν είχαν να φάνε.

Λαφαζάνης: Όταν το είπα εγώ μου έλεγαν «θα μας κάψεις»

Στο θέμα αναφέρθηκε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ο οποίος το 2012 είχε κάνει μια παρόμοια δήλωση και είχε προκαλέσει τότε μεγάλες αντιδράσεις. «Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν εντελώς ανέτοιμος και απροετοίμαστος για να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας» επανέλαβε ο κ. Λαφαζάνης αποκαλύπτοντας ότι τότε «με έπαιρνε τηλέφωνο ο Τσίπρας και μου έλεγε “θα μας κάψεις”, αυτά υπονομεύουν την προοπτική μας» είπε ο κ. Λαφαζάνης.

Όπως εξήγησε «εγώ για να βοηθήσω έκανα αυτές τις δηλώσεις για να αναδείξω μια αλήθεια που έπρεπε ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει κεντρικά υπόψιν του γιατί μπαίναμε σε μια φάση που πλησίαζε η διακυβέρνηση της χώρας. Δυστυχώς, τα κατεστημένα κόμματα έχουν μια απίστευτη βουλιμία εξουσίας».

«Το σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στη λογική εδώ και τώρα κυβέρνηση και έβαζε σε δεύτερη, τρίτη, τέταρτη, μοίρα το πώς θα κυβερνήσει. Είχαμε έναν ΣΥΡΙΖΑ που βάδιζε προς τη διακυβέρνηση και δεν είχε πρόγραμμα με αρχή και μέση, τέλος για το τι θα κάνει στη διακυβέρνηση» συνέχισε ο κ. Λαφαζάνης.

Μάρδας για το 2015: Όλοι θέλαμε μνημόνιο και ο Λαφαζάνης δραχμή

Πληθώρα στοιχείων για την «καυτή» πολιτικά περίοδο του 2015, στην αρχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Μετά την αποκάλυψη του Νίκου Βούτση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν έτοιμος να κυβερνήσει, το κουβάρι ξετυλίγεται και οι δηλώσεις πέφτουν «βροχή». Ο τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, αποκαλύπτει: Συζητούσαμε για δραχμή, αλλά όλοι ήθελαν μνημόνιο, πλην Λαφαζάνη.

Σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις από το βιβλίο Βαρβιτσιώτη-Δενδρινού, αλλά και τις δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα ότι το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει από τη Ρωσία να τυπώσει δραχμές, ο κ. Μάρδας μίλησε στον Real fm. «Από τις 5 – 9 Ιουλίου εκείνο που έγινε ήταν μία ετοιμασία για το υπουργικό συμβούλιο που έγινε στις 9 Ιουλίου όπου ο πρωθυπουργός είπε: Έχουμε δύο λύσεις, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα. Η μία λύση είναι ένα επώδυνο μνημόνιο με όλες τις προσπάθειες που έχουμε κάνει και ό,τι ακριβώς έχει γίνει ή επιστροφή στη δραχμή. Εκεί μίλησαν όλοι και κινήθηκαν υπέρ του μνημονίου. Μόνο ο Λαφαζάνης είχε διαφοροποιηθεί», τόνισε

Μάλιστα, ο κ. Μάρδας είπε πως εκεί «έγινε μία πρώτη συζήτηση να μπούμε στο Νομισματοκοπείο και να πάρουμε τα χρήματα και μου είπε ότι το γνώριζα και το έκρυβα κλπ. Του απάντησα τότε ότι αυτά τα χρήματα δεν είναι δικά μας, ακόμη και αν τα γνώριζα και πως αν μπαίναμε μέσα, θα μπορούσαμε να θεωρηθούμε ως κλέφτες γιατί δεν είναι δικά μας αυτά τα χρήματα. Εκεί αποφασίστηκε το μνημόνιο και ό,τι ακριβώς έγινε».

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι σε λίγο καιρό θα κυκλοφορήσει το βιβλίο που έχει γράψει ο ίδιος για το πρώτο εξάμηνο του 2015 και το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης.

«Όλα αυτά τα λογοτεχνήματα για δραχμές, ενώ δεν υπήρχε μία τέτοια πολιτική, δεν την έβλεπα τουλάχιστον. Σε τεχνικό επίπεδο δεν υπήρχε η παραμικρή ετοιμασία, ούτε διερεύνηση ούτε σκέψη για τέτοιο πράγμα. . Εκείνο το τετραήμερο (σ.σ. 5-9 Ιουλίου), στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τέτοια συζήτηση δεν έγινε ούτε στους διαδρόμους», τόνισε ο κ. Μάρδας.

Βαρουφάκης: «Μυθιστόρημα του Τζον Λε Καρέ» οι αποκαλύψεις Στουρνάρα για τους Ρώσους και τις δραχμές

Στην αντεπίθεση επιχειρεί να περάσει ο Γιάνης Βαρουφάκης μια ημέρα μετά τις αποκαλύψεις του Γιάννη Στουρνάρα για τις διαπραγματεύσεις του 2015 σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει από τη Ρωσία να τυπώσει δραχμές.

Σε ανάρτηση στο Τwitter, το ΜέΡΑ 25 του κ. Βαρουφάκη έκανε λόγο για «μυθιστορήματα του Τζον Λε Καρέ», αναφορικά με τις αποκαλύψεις του κ. Στουρνάρα και συμπλήρωσε ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας θα έπρεπε να έχει παυθεί από τη θέση του για παράβαση του ρόλου του.

«Νέες “αποκαλύψεις” Στουρνάρα για το ’15 για Ρώσους, δραχμές, και λοιπά μυθιστορήματα του Τζον Λε Καρέ: Κάθε φορά που ανοίγει το στόμα του ο κ. Στουρνάρας, επιβεβαιώνει ότι θα πρεπε εδώ και πολύ καιρό να παυθεί από τη θέση του για παράβαση του ρόλου του ως Κεντρικού Τραπεζίτη», ανέφερε συγκεκριμένα.