ΤΕΧΝΕΣ

Το «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» για παιδιά έρχεται στο Θέατρο Κήπου

Το «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» για παιδιά έρχεται στο Θέατρο Κήπου

Μέσα σε ένα περιβάλλον γεμάτο χρώματα, χαρούμενες μουσικές και ξέφρενους χορούς με εντυπωσιακές φιγούρες, παρουσιάζεται ένα από τα πιο σημαντικά θεατρικά έργα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Οι θεατές στους οποίους απευθύνεται, είναι μικρά παιδιά, τα οποία πρόκειται να γνωρίσουν τόσο τον σπουδαίο Άγγλο θεατρικό συγγραφέα, όσο και τον θαυμαστό κόσμο της δεκαετίας του ’20.

Πρόκειται για το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας», που παρουσιάζουν οι «Μαγικές Σβούρες» -που φέτος γιορτάζουν είκοσι χρόνια διαρκούς παρουσίας στο θέατρο για παιδιά, και η «ΜΕΛΙΣΜΑ Events», σε σκηνοθεσία και διασκευή του Δημήτρη Αδάμη.

Ο Δημήτρης Αδάμης, στη διασκευή του έργου του Σαίξπηρ για παιδιά, επέλεξε να αντικαταστήσει την αρχαία Αθήνα, όπου διαδραματίζεται η πλοκή, σε μία «πολύ σπουδαία για την ανθρωπότητα» εποχή. «Τοποθετώ την παράσταση στη δεκαετία του 1910 με ‘20, γιατί η ανθρωπότητα έβγαινε από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ο κόσμος άρχισε να ψάχνει μία διέξοδο και ένα καλύτερο αύριο. Σε αυτή την αναζήτηση άρχισαν να ανθίζουν οι τέχνες, γεννήθηκε ο κινηματογράφος, γεννήθηκαν τεράστιοι μουσικοί, ακόμα και ο καθημερινός κόσμος άκουγε χαρούμενες μουσικές, χόρευε τσάρλεστον και σουίνγκ, η μόδα ήταν καταπληκτική, είχαμε τη βιομηχανία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι γυναίκες άρχισαν να ζητάνε ψήφο…», αναφέρει με ενθουσιασμό, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Δημήτρης Αδάμης.

«Όλα αυτά», συμπληρώνει, «μας έδωσαν -σε όλους τους συντελεστές- καταπληκτικές ιδέες και νομίζω ότι τα παιδιά γνωρίζουν έναν υπέροχο θαυμαστό καινούργιο κόσμο, τον οποίο μπορεί να έβλεπαν μέσα από ταινίες, αλλά είναι διαφορετικό να βλέπεις μπροστά σου κοστούμια της δεκαετίας του ‘20 και να ακούς αυτές τις μουσικές».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» είναι ουσιαστικά η προσπάθεια του ανθρώπου να ξεφύγει από τα καθημερινά του προβλήματα μέσα από το να ονειρεύεται και να φαντάζεται ότι μπορεί να κάνει κάτι καινούργιο, ενώ τονίζει ότι «πολλές φορές τα όνειρα πραγματοποιούνται κιόλας».

Στην υπόθεση του έργου, λίγο πριν γίνουν οι γάμοι του Θησέα και της Ιππολύτης, η Ερμία αρνείται την επιθυμία του πατέρα της να παντρευτεί τον Δημήτριο, γιατί ο αγαπημένος της είναι ο Λύσανδρος. Οι δυο τους αποφασίζουν να το σκάσουν τη νύχτα στο δάσος. Η καλύτερη φίλη της, η Ελένη, μαρτυράει το μυστικό στον Δημήτριο και τους ακολουθούν. Στο δάσος καταφτάνουν ο Βασιλιάς των Ξωτικών, ο Όμπερον, η βασίλισσα Τιτάνια, οι νεράιδες και το λατρεμένο ξωτικό των παιδιών, ο σκανδαλιάρης Πουκ. Έτσι ξεκινάει ένα απίστευτα κωμικό γαϊτανάκι. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μια ομάδα μαστόρων που ετοιμάζουν μια παράσταση – δώρο για τους γάμους, τριγυρίζουν κι αυτοί ανυποψίαστοι στο δάσος.

«Εμείς το έχουμε απλοποιήσει λιγάκι», εξηγεί ο κ. Αδάμης, που μετά από σχεδόν 150 παραστάσεις σε μία γεμάτη σεζόν στην Αθήνα και την καλοκαιρινή περιοδεία σε εξέλιξη, έχει δει την ανταπόκριση του έργου από τους νεαρούς θεατρόφιλους. «Ενώ πίστευα ότι μόνο τα μεγαλύτερα παιδιά θα γελούσαν στις κωμικές στιγμές, είναι πολύ σπουδαίο ότι ακόμα και παιδιά τριών ετών μένουν με ανοιχτό το στόμα! Αυτό εμένα με ικανοποιεί πάρα πολύ, γιατί καταλαβαίνω ότι δεν αντιλαμβάνονται όλα τα μπλεξίματα που συμβαίνουν, αλλά καταλαβαίνουν ότι το ξωτικό, ο Πουκ, τα κάνει όλα μαντάρα, μπερδεύει το ποιος αγαπάει ποιον, το ποιος θέλει να παντρευτεί ποιον και γίνεται ένα ολόκληρο μπέρδεμα», επισημαίνει. Όσο για την επιτυχία της παράστασης, εκτιμά ότι οφείλεται στο ταλέντο των ηθοποιών και το γεγονός ότι είναι τόσο ζωντανοί, κεφάτοι, και δημιουργικοί πάνω στη σκηνή, ερμηνεύοντας ένα έργο που έτσι κι αλλιώς κάθε φορά μαγεύει τα παιδιά.

Στον ρόλο της Βασίλισσας των Ξωτικών Τιτάνιας, που σώθηκε από το μαγικό φίλτρο στο …παρά πέντε, είναι η Αγγελική Λάμπρη, ενώ στον ρόλο του Μάστορα Πάτου ο Στέλιος Πετράκης. Μαζί τους στη σκηνή εμφανίζονται οι ηθοποιοί Γιώργος Γκιόκας, Τάσος Ράπτης, Χαρά Νικολάου, Κατερίνα Περλιάνη, Άρης Καλαβρός και Αντώνης Καραθανασόπουλος.

Είναι η τρίτη φορά που οι «Μαγικές Σβούρες» στην εικοσαετή τους πορεία ανεβάζουν το συγκεκριμένο έργο του Σαίξπηρ, ενώ την επόμενη θεατρική σεζόν θα παρουσιάσουν την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων και θα συνεχίσουν τις παραστάσεις στα σχολεία με Μύθους του Αισώπου.

Στη Θεσσαλονίκη, το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» για παιδιά θα κάνει στάση στο Θέατρο Κήπου, στις 4 Σεπτεμβρίου, στις 20:30.