ΕΛΛΑΔΑ

Το τερμάτισε ο Κατρούγκαλος: Πολιτιστικό γεγονός οι καταλήψεις

Προσπάθησε να τις συνδέσει με τον Μάη του ’68

Το… τερμάτισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Μας είπε, μιλώντας σε εκπομπή της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, ότι «οι καταλήψεις είναι πολιτιστικό γεγονός». Το ακούσαμε κι αυτό. Έτσι εξηγείται και η ανοχή, κατά μετριοπαθή διατύπωση, της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στο φαινόμενο των καταλήψεων σπιτιών, ξενοδοχείων και άλλων κτιρίων, προς πάσαν χρήσιν.

Φυσικά, όπως προκύπτει από τις εικόνες που έρχονται στο φώς της δημοσιότητας, οι μολότοφ, οι πυροσβεστήρες οι κουκούλες ,τα σφυριά, οι πέτρες, δύσκολα θα μπορούν να συμπεριλφθούν σε μία λίστα έργων τέχνης, ακόμη και ενός πολυ προχωρημένου και εναλλακτικού καλλιτέχνη.

Οσον αφορά την προσπάθεια του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να συνδέσει τη θλιβερή και παρακμιακή εικόνα των ευρημάτων σε χώρους καταλήψεων στη σημερινή Ελλάδα με «το φαινόμενο που ξεκίνησε το 1968 που ονομάστηκε αντικουλτούρα…», δεν επιδέχεται κριτική.

Η προσπάθειά του να θεωρητικοποιήσει τις καταλήψεις και να τις εντάξει σε ένα είδος κουλτούρας βγάζει γέλιο.  Τί είπε: Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν πρέπει να κλείσουν οι καταλήψεις, ο Γ. Κατρούγκαλος απάντησε: «Εξαρτάται για τι μιλάμε. Κουβεντιάζαμε πριν για το Βερολίνο και το Αμβούργο, όταν πάτε εκεί θα δείτε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που πράγματι, στο πλαίσιο της αντικουλτούρας δήμοι ανέχονται τις καταλήψεις, ως πολιτιστικό γεγονός… Υπάρχει το φαινόμενο που ξεκίνησε το 1968 που ονομάστηκε αντικουλτούρα…».