Το ποδόσφαιρο ενώνει τους ανθρώπους
Οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας έχουν πολλές και διαφορετικές εθνοτικές προελεύσεις, όλοι όμως έχουν μια κοινή, μεγάλη, αγάπη: την μπάλα.
Το ποδόσφαιρο παραμένει διαχρονικά το δημοφιλέστερο άθλημα και όσοι εντάσσονται σε μια ποδοσφαιρική ομάδα βιώνουν τις ευεργετικές ιδιότητες του ανήκειν σε ένα μεγαλύτερο σύνολο· μια ανάγκη που είναι ακόμα μεγαλύτερη για όσους δεν έχουν ακόμα ισχυρούς δεσμούς με την πόλη. Στη λογική, λοιπόν, αυτή το 2019 ιδρύθηκε στα Πατήσια με τη στήριξη του SCI (Κίνηση Εθελοντών Ελλάδας) η πρώτη παναφρικανική ομάδα ποδοσφαίρου, ονόματι Umoja – Ενωση, της οποίας τα μέλη είναι είκοσι παίκτες με καταγωγή από εννέα διαφορετικές αφρικανικές χώρες. Οι νεαροί ποδοσφαιριστές είναι είτε αιτούντες άσυλο είτε αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, είτε δεύτερης γενιάς μετανάστες, γεννημένοι στην Ελλάδα.
Στους κόλπους της πολλά υποσχόμενης ομάδας, που συμμετέχει στο ανεξάρτητο πρωτάθλημα και διοργανώνει σεμινάρια fair play και τεχνικών ποδοσφαίρου, οι παίκτες έχουν κάνει τα πρώτα βήματα ενσωμάτωσης. Συνοδοιπόροι τους είναι η ομάδα παρέμβασης «Μπάλα-Πατήσια», στην οποία ο Αντώνης, ο Κριστιάν, ο Ματζίντ, η Μαντώ, ο Μπασίρ και ο Σπύρος δραστηριοποιούνται με άξονα την περιοχή γύρω από το πάρκο και το γήπεδο της γωνίας Καμπούρογλου και Σαμαρά, στα Κάτω Πατήσια. Φιλοδοξία τους είναι να αναβιώσει το γήπεδο που δημιουργήθηκε το 1986 πάνω στα ίχνη μιας άλλης εποχής: να αποκτήσει χλοοτάπητα ποδοσφαιρικού γηπέδου 5×5, όπου θα φιλοξενηθούν αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες για όλους τους κατοίκους της περιοχής, ενώ ο περιβάλλων χώρος, καθαρός και φροντισμένος, θα αποτελέσει πόλο έλξης για όλες τις ηλικίες. Οι περιορισμοί, άλλωστε, της πανδημίας ανέδειξαν την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός ποιοτικού δημόσιου χώρου.
Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα έχουν ήδη «σηκώσει μανίκια» και σχεδιάζουν την επόμενη μέρα για τα Κάτω Πατήσια, όπου θα πραγματοποιούνται πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα, όπως ένα ετήσιο φεστιβάλ ποδοσφαίρου, ανοικτά σε όλους.
Εννέα δράσεις
Η δράση αποτελεί τμήμα του co-Athens που υλοποιείται από το ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων, Curing the Limbo, μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ) και συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) στο πλαίσιο του προγράμματος UIA (Urban Innovative Actions). «Υλοποιούμε εννέα πιλοτικές δράσεις σε γειτονιές της Αθήνας, όπως τα Εξάρχεια, τον Κεραμεικό, την Ακαδημία Πλάτωνος, που αποσκοπούν στην ένταξη των προσφύγων στην πόλη της Αθήνας, η οποία πλέον παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο», ανέφερε εκ μέρους του δήμου ο κ. Χάρης Μπίσκος, κατά την επίσημη παρουσίασή του. «Προσδοκούμε να φέρουμε τους ανθρώπους πιο κοντά μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες», προσέθεσε.
Από την πλευρά της η κ. Μελίνα Δασκαλάκη, πρόεδρος της ΕΑΤΑ και υπεύθυνη για το προσφυγικό στον Δήμο Αθηναίων, τόνισε ότι «το co-Athens αποτελεί το αποκορύφωμα προσπαθειών πολλών ετών, πλέον δεν σκεφτόμαστε τι να κάνουμε για τους πρόσφυγες, αλλά μαζί με τους πρόσφυγες για την πόλη μας».
Ιωάννα Φωτιάδη – kathimerini.gr