ΚΟΣΜΟΣ

Το περιβαλλοντικό κόστος του εμφιαλωμένου νερού

Είναι 3.500 φορές πιο καταστροφικό για το περιβάλλον από το νερό της βρύσης

Ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος του εμφιαλωμένου νερού στους φυσικούς πόρους είναι 3.500 φορές υψηλότερος απ’ ό,τι του νερού της βρύσης, διαπίστωσαν επιστήμονες από την Ισπανία. Η έρευνα είναι η πρώτη στο είδος της και εξέτασε τις συνέπειες που έχει η κατανάλωση του εμφιαλωμένου νερού στη Βαρκελώνη. Το εμφιαλωμένο νερό γίνεται όλο και πιο δημοφιλές για τους κατοίκους της πόλης της Καταλωνίας, παρά τις βελτιώσεις στην ποιότητα του πόσιμου νερού της βρύσης της περιοχής τα τελευταία χρόνια.

Η έρευνα με επικεφαλής το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Υγεία στη Βαρκελώνη (ISGlobal) διαπίστωσε ότι εάν όλος ο πληθυσμός της πόλης έπινε εμφιαλωμένο νερό, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα 3.500 φορές υψηλότερο κόστος εξόρυξης πόρων απ’ ό,τι αν έπιναν όλοι νερό βρύσης, ήτοι 70,9 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτή η παγκόσμια τάση εξηγείται εν μέρει από υποκειμενικούς παράγοντες όπως η έλλειψη εμπιστοσύνης στην ποιότητα του νερού της βρύσης και το μάρκετινγκ της βιομηχανίας εμφιαλωμένου νερού. Η πρόσφατη αύξηση της χρήσης του εμφιαλωμένου νερού σε παγκόσμιο επίπεδο έναντι εκείνου της βρύσης οφείλεται στην απότομη αύξηση της ζήτησης σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, παρά τις παράλληλες αυξήσεις και διευκολύνσεις στην πρόσβαση σε αγωγούς νερού σε ορισμένες χώρες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος του εμφιαλωμένου νερού στα οικοσυστήματα είναι 1.400 φορές μεγαλύτερος απ’ ό,τι εκείνος του νερού της βρύσης. Ο υψηλότερος περιβαλλοντικός αντίκτυπος του εμφιαλωμένου νερού αποδόθηκε στην υψηλή εισροή υλικών (δηλαδή συσκευασίες) και στην ενέργεια που απαιτείται για την παραγωγή εμφιαλωμένου νερού σε σύγκριση με το νερό της βρύσης.

Οι συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science of The Total Environment καταλήγουν ότι η μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων αντιστάθμισε περισσότερο τον μικρό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης που σχετίζεται με την κατανάλωση νερού της βρύσης. Η διαδικασία επεξεργασίας του πόσιμου νερού δημιουργεί χαμηλά επίπεδα τριαλομεθανίων (THM), τα οποία έχουν συσχετισθεί με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Τα επίπεδα THM στο πόσιμο νερό ρυθμίζονται από την Ε.Ε.

«Οι λόγοι υγείας δεν δικαιολογούν την ευρεία χρήση εμφιαλωμένου νερού. Ναι, αυστηρά μιλώντας, το να πίνεις νερό βρύσης είναι χειρότερο για την υγεία, αλλά όταν ζυγίζεις και τα δύο, αυτό που κερδίζεις από το να πίνεις εμφιαλωμένο νερό είναι ελάχιστο. Είναι προφανές ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του εμφιαλωμένου νερού είναι υψηλότερες σε σύγκριση με το νερό της βρύσης», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια της ISGlobal, Κριστίνα Βιλανουέβα.

Στις ΗΠΑ απαιτούνται 17 εκατ. βαρέλια πετρελαίου για την παραγωγή του πλαστικού που χρειάζεται προκειμένου να καλυφθεί η ετήσια ζήτηση εμφιαλωμένου νερού. Επιπλέον, το εμφιαλωμένο νερό στη Βρετανία είναι τουλάχιστον 500 φορές πιο ακριβό από το νερό της βρύσης.

Εκστρατείες ενημέρωσης

«Νομίζω ότι αυτή η μελέτη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κατανάλωσης εμφιαλωμένου νερού, αλλά χρειαζόμαστε πιο ενεργές πολιτικές για να τη μειώσουμε», πρόσθεσε η Βιλανουέβα.

«Για παράδειγμα, στη Βαρκελώνη θα μπορούσαμε να οργανώσουμε περισσότερες εκπαιδευτικές εκστρατείες για να ενημερώσουμε το κοινό ότι τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού είναι μικρά σε σύγκριση με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Πρέπει να βελτιώσουμε την πρόσβαση στο δημόσιο νερό, στα δημόσια σιντριβάνια και στα δημόσια κτίρια όπου μπορείτε να φέρετε το δικό σας μπουκάλι. Πρέπει να διευκολύνουμε την πρόσβαση σε νερό σε δημόσιους δρόμους. Οι άνθρωποι εμπιστεύονται το εμφιαλωμένο νερό επειδή οι διαφημιστές κάνουν καλή δουλειά για να τους πείσουν ότι είναι μια καλή επιλογή, επομένως χρειαζόμαστε προσπάθεια από την αντίθετη πλευρά».