ΚΟΣΜΟΣ

Το παρασκήνιο της εμπλοκής με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σε πλήρες αδιέξοδο βρέθηκαν χθες το βράδυ οι ευρωπαίοι ηγέτες κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής όσον αφορά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Το αδιέξοδο ήταν τόσο μεγάλο καθώς κανένα συμπέρασμα δεν μπόρεσε να υιοθετηθεί αλλά ακόμα και σήμερα συνεχίζεται η συζήτηση. Είκοσι πέντε κράτη μέλη ήταν έτοιμα να δεχτούν το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων για τις δύο χώρες αλλά τρία κράτη η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία, αντιτάσσονταν σθεναρά. Κατά την διάρκεια της Συνόδου ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ επικοινώνησε με τους δύο πρωθυπουργούς της Αλβανίας και Β. Μακεδονίας ενημερώνοντας τους για την έντονη συζήτηση που προηγήθηκε. Η Δανία και η Ολλανδία βασικά αντιτάσσονται στην Αλβανία και λιγότερο στην Βόρεια Μακεδονία. Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μ. Ρούτε δήλωσε ότι η «στιγμή δεν ήταν σωστή» και ότι τον ανησυχούσε περισσότερο η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας από αυτή της Βόρειας Μακεδονίας. Ο Ε. Μακρόν όμως ήταν ανένδοτος και για τις δύο χώρες.

Σε δεύτερη φάση τέθηκε το  θέμα να χωριστούν οι ενταξιακές διαδικασίες των δύο χωρών αλλά καθώς πέντε κράτη μέλη αντιτάσσονταν και σε αυτό το ενδεχόμενο το θέμα δεν συζητήθηκε εκτενώς. Ο Γάλλος Πρόεδρος Ε. Μακρόν προχώρησε τις χθεσινές συζητήσεις ακόμα περισσότερο μιλώντας για την ανάγκη αναθεώρησης όλου του συστήματος διεύρυνσης. Στο πλευρό του Μακρόν στάθηκε και ο Μ. Ρούτε δηλώνοντας ότι υπήρξαν μεγάλες συζητήσεις για τον τρόπο ένταξης μία χώρας στην ΕΕ. «Χρειάζεται να τον αλλάξουμε», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι υπάρχει η ανάγκη να μπει και ο διαχωρισμός των εξουσιών αλλά και το στοιχείο του κράτους δικαίου πολύ νωρίτερα στην διαδικασία αξιολόγησης χωρών που θέλουν να γίνουν μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Και όλα αυτά παρά την έντονη συζήτηση και τα επιχειρήματα που εξέφρασαν μία σειρά από ηγέτες για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα είχε ένα προσωρινό πάγωμα της διαδικασίας όσον αφορά την αξιοπιστία της ΕΕ και την γεωστρατηγική σημασία που έχει η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών αυτών.

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ