Το νησί του κορωνοϊού
Σε οριακό σημείο οι ΜΕΘ στην Κρήτη – Δεν φταίνε οι τουρίστες – Οι ντόπιοι δεν εμβολιάζονται
Στα όρια τους είναι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων της Κρήτης με τους αρμόδιους να δηλώνουν πως μέσα στις επόμενες ημέρες δεν θα υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια για τη νοσηλεία τόσο κρουσμάτων covid-19, όσο και των άλλων ασθενών.
Σημειώνεται πως ήδη στα Χανία επιβληθεί ένα light lockdown με απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 1 με 6 τα ξημερώματα και απαγόρευση μουσικής ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως ανάλογη απόφαση θα ληφθεί ακόμη και για το Ηράκλειο.
Δεδομένης όμως της συνολικής εικόνας που επικρατεί στο νησί δεν μπορεί να αποκλειστεί και η λήψη πιο δραστικών μέτρων.
Ο διευθυντής της ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου και συντονιστής των Μονάδων του νησιού κ. Δημήτρης Γεωργόπουλος σχολίασε, μιλώντας στη ΕΡΤ, πως οι «Κρητικοί θα πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Η κατάσταση θα εξελιχθεί δραματικά στο νησί το επόμενο διάστημα. Η Κρήτη θα ζήσει ότι βίωσε η Ιταλία στο πρώτο κύμα της πανδημίας».
Ανάλογη προειδοποίηση και από τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκο Τζανάκη, στον ΑΝΤ1 αφού δήλωσε πως «Αν συνεχιστεί, στην Κρήτη θα ζήσουμε εικόνες που είχαμε στο Μπέργκαμο, δεν θα έχουμε που να βάλουμε τους διασωληνωμένους».
Σημειώνεται πως στο στο νησί έχουν καταγραφεί 2.977 κρούσματα σε μόλις 9 ημέρες ενώ το προηγούμενο 24ωρο αναφέρθηκαν 214 κρούσματα στο Ηράκλειο, 145 στα Χανιά, 51 στο Ρέθυμνο και 30 στο Λασίθι.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για το περασμένο 24ωρο, στα νοσοκομεία της Κρήτης νοσηλεύονται 173 ασθενείς με κορωνοϊό, με το ΠΑΓΝΗ, το Βενιζέλειο και το Νοσοκομείο Χανίων να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος. Σε Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, Αρνητικής Πίεσης) βρίσκονται 49 ασθενείς. Μέσα σε 12 μόλις ημέρες έχει καταγραφεί αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών κατά 40% και των ασθενών στις ΜΕΘ κατά 53%.
Σήμερα στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, τα 25 από τα 27 κρεβάτια που διαθέτει, είναι κατειλημμένα. «Στα 14 νοσηλεύονται ασθενείς covid, ηλικίας 19 έως 84 ετών και τα υπόλοιπα 11 εξυπηρετούν άλλα περιστατικά. Είναι θέμα χρόνου να καλυφθούν τα 2 διαθέσιμα κρεβάτια.Όλοι οι ασθενείς covid που νοσηλεύουμε στη ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Εάν είχαν εμβολιαστεί σήμερα δεν θα βρίσκονταν στην ΜΕΘ. Αυτό που πρέπει να καταλάβουν όλοι είναι ότι το εμβόλιο σώζει ζωές. Λυπάμαι που το λέω αλλά κάποιοι από τους ανθρώπους που βρίσκονται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου μας δεν θα τα καταφέρουν. Και μεταξύ αυτών δεν είναι η 84χρονη η κατάσταση της οποίας εξελίσσεται καλά. Θα είναι μικρότεροι σε ηλικία», τονίζει ο κ. Γεωργόπουλος.
Το πρόβλημα της Κρήτης, σύμφωνα με τον κ. Γεωργόπουλο δεν σχετίζεται με τον τουρισμό. Όπως επισημαίνει δεν ευθύνονται οι ξένοι τουρίστες για την αύξηση του αριθμού των νοσούντων από κορονοϊό. Γι’ αυτό την ευθύνη φέρουν οι Κρητικοί, οι οποίοι από τη μια αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο και από την άλλη δεν προσέχουν στις κοινωνικές τους επαφές, με αποτέλεσμα η κατάσταση να έχει ξεφύγει. «Έχουμε περιπτώσεις σε χωριά, ιερείς εμποδίζουν τον κόσμο να εμβολιαστεί, δίχως να αντιλαμβάνονται το κακό που κάνουν. Κάποιοι από αυτούς καταλήγουν στα νοσοκομεία αφού νοσούν με κορονοϊό».