Το νέο ταξίδι στη Μέση Γη από τον Τόλκιν
ΛΟΝΔΙΝΟ. Αδημοσίευτη μέχρι στιγμής συλλογή δοκιμίων του Βρετανού συγγραφέα Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν, δημιουργού του «Χόμπιτ» και του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών», θα κυκλοφορήσει το ερχόμενο καλοκαίρι. Η νέα συλλογή αποτελείται από δοκίμια, στα οποία ο Τόλκιν εξερευνά θέματα όπως η μετενσάρκωση των ξωτικών ή η σημασία της γενειάδας στους χαρακτήρες της τριλογίας του «Αρχοντα».
Τα δοκίμια, η δημοσίευση των οποίων έχει εγκριθεί από το Ιδρυμα Τόλκιν, έχουν τίτλο «Η Φύση της Μέσης Γης», ενώ ο εκδοτικός οίκος Harper Collins δεσμεύθηκε ότι «θα μεταφέρουν τους αναγνώστες στον κόσμο του Σιλμαρίλιον και του “Αρχοντα των Δαχτυλιδιών”». Ο εκδοτικός οίκος έχει ήδη δημοσιεύσει σειρά ανέκδοτων έργων του Τόλκιν μετά τον θάνατό του το 1973, όπως εξηγεί σε άρθρο της η εφημερίδα The Guardian. Την τελευταία δεκαετία έχουν κυκλοφορήσει τα μυθιστορήματα «Τα παιδιά του Χούριν», «Μπέρεν και Λούθιεν» και «Η πτώση του Γκόντολιν».
Το «Χόμπιτ», το πρώτο μυθιστόρημα του Τόλκιν με θέμα τη Μέση Γη, κυκλοφόρησε το 1937, με την τριλογία του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» να εκδίδεται το 1954 και 1955. Ο συγγραφέας και καθηγητής Μεσαιωνικής Λογοτεχνίας συνέχισε, όμως, να γράφει αναλύσεις και δοκίμια για θέματα της Μέσης Γης έως τον θάνατό του. Ο Τόλκιν ξεχωρίζει από άλλους συγγραφείς όχι μόνο χάρη στη συγγραφική του δεινότητα, αλλά και την εμμονική προσοχή στη λεπτομέρεια που χαρακτηρίζει το έργο του. Ο Τόλκιν δημιούργησε εκ του μηδενός λειτουργικές γλώσσες για τους χαρακτήρες του με διαφορετικό αλφάβητο για την κάθε μία και αυτόνομη γραμματική και συντακτικό, ενώ οι πολιτισμοί, τους οποίους επινόησε, διαθέτουν ξεχωριστές μυθολογίες και έθιμα. «Για αυτόν, η Μέση Γη ήταν μέρος ενός ολόκληρου κόσμου, που έπρεπε να εξερευνηθεί. Η νέα συλλογή είναι πραγματικός θησαυρός, καθώς προσφέρει στους αναγνώστες την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τον Τόλκιν να ανακαλύπτει το μυθικό σύμπαν των έργων του», λέει ο επικεφαλής εκδόσεων του Harper Collins, Κρις Σμιθ.
Τα θέματα των δοκιμίων αφορούν, μεταξύ άλλων, την τύχη της ψυχής των ξωτικών μετά τον θάνατό τους, τη φύση των Βάλαρ (των θεϊκών πνευμάτων της Μέσης Γης), των γαιών και ζώων του Νούμερορ, τη γεωγραφία της βασιλείου του Γκόντορ, ακόμη και τη σημασία της γενειάδας στους χαρακτήρες του. Οι λάτρεις του Τόλκιν περιμένουν με αγωνία την έκδοση και τις διευκρινίσεις του συγγραφέα, καθώς οι γνώμες διίστανται κατά πόσον ξωτικά, χόμπιτ και γυναίκες νάνοι έχουν τριχοφυΐα.