Το μυστηριώδες σύνδρομο στα παιδιά
Τα παιδιά δεν βρέθηκαν στο στόχαστρο της COVID-19 και τα περισσότερα που προσβλήθηκαν από τον κοροναϊό εμφάνισαν ήπια συμπτώματα.
Ωστόσο, σε Ευρώπη και ΗΠΑ καταγράφεται ένα πολύ ανησυχητικό φαινόμενο, που συχνά οδηγεί τους μικρούς ασθενείς στις ΜΕΘ. Το «παιδιατρικό πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο», όπως ονομάζεται, είναι τόσο νέο που οι ειδικοί αδυνατούν τα απαντήσουν στον λόγο και στον τρόπο που ταλαιπωρεί τους ανηλίκους.
Τα συμπτώματά του είναι ο πυρετός, το δερματικό εξάνθημα, τα κόκκινα μάτια, οι πρησμένοι λεμφαδένες και το οξύ κοιλιακό άλγος. Παρότι το νέο σύνδρομο έχει πολλές ομοιότητες με τη σπάνια νόσο Καβασάκι, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι διαφέρει από αυτήν. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, παρατηρείται έντονη φλεγμονή σε όλο το σώμα, που μπορεί να επηρεάσει την καρδιά. Ωστόσο, ο δρ Στίβεν Κέρνι, καθηγητής παιδιατρικής εντατικολογίας στο πανεπιστήμιο Κολούμπια, εξηγεί ότι ο τρόπος που το νέο σύνδρομο επηρεάζει την καρδιά είναι διαφορετικός. Το Καβασάκι προκαλεί την εμφάνιση ανευρυσμάτων, εφόσον παραμείνει χωρίς θεραπεία. Αντιθέτως, το νέο σύνδρομο προκαλεί φλεγμονή στις στεφανιαίες αρτηρίες και σε άλλα αιμοφόρα αγγεία. Επίσης, το νέο σύνδρομο προκάλεσε σε πολλά παιδιά «τοξικό σοκ» που χαρακτηρίζεται από επικίνδυνη υπόταση και αδυναμία θρέψης και οξυγόνωσης των οργάνων.
Μέχρι στιγμής, το νέο σύνδρομο έχει προκαλέσει μόνο έναν θάνατο στη Βρετανία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Lancet. Επίσης, οι ειδικοί δεν γνωρίζουν τη συχνότητα με την οποία εμφανίζεται, αλλά μέχρι τώρα φαίνεται να πλήττει έναν μικρό αριθμό παιδιών. Στα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης νοσηλεύονται 64 παιδιά, όλων των ηλικιών, νεογνά αλλά και μεγαλύτεροι έφηβοι, ενώ τουλάχιστον πενήντα κρούσματα έχουν διαγνωστεί σε Βρετανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Ελβετία.
Πολλά από τα παιδιά που νόσησαν, βρέθηκαν θετικά στον νέο κορωνοϊό όταν εμφάνισαν συμπτώματα ή είχαν αντισώματα που υποδεικνύουν ότι είχαν νοσήσει πριν από καιρό. Οι θεραπείες του συνδρόμου περιλαμβάνουν τη χορήγηση στεροειδών, ενδοφλέβιας ανοσοσφαιρίνης, υψηλής δόσης ασπιρίνης και αντιβιοτικών, όπως και χορήγηση οξυγόνου. Τα περισσότερα παιδιά που το εμφάνισαν ήταν υγιή, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει κληρονομική προδιάθεση για αυτό. Οπως επισημαίνει η παιδίατρος δρ Κέιτ Σάφερ, αν ένα παιδί εμφανίσει συμπτώματα, οι γονείς πρέπει άμεσα να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους και να μη θεωρήσουν ότι τα εξανθήματα, ο πυρετός ή ο πόνος στην κοιλιά είναι ενδείξεις κάποιας παιδικής ασθένειας.
PAM BELLUCK / THE NEW YORK TIMES/ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ