Το Λεξικό της Οξφόρδης επιλέγει τις «λέξεις της χρονιάς» καθώς δεν μπόρεσε να καταλήξει σε μία
Το 2020 υπήρξε μια απροσδόκητη χρονιά από πολλές απόψεις και τώρα το Λεξικό της Οξφόρδης ακολούθησε την τάση, ανακοινώνοντας για πρώτη φορά ότι δεν ήταν δυνατό να κηρύξει μόνο μία λέξη ως «λέξη της χρονιάς».
Αντ’ αυτού το Λεξικό της Οξφόρδης αποφάσισε για φέτος να απομακρυνθεί από την «πεπατημένη» και συμπεριλάβει αρκετές λέξεις που σχετίζονται με τον κορωνοϊό (coronavirus).
Μεταξύ των λέξεων που επιλέχτηκαν φέτος ήταν οι λέξεις φλερτ, οι πυρκαγιές, το WFH (Work From Home), το lockdown, το moonshot η λέξη που επιλέχθηκε από τους Βρετανούς για το πρόγραμμα τεστ για τον κορωνοϊό και τα νεολογισμοί όπως Covid-19, blursday και covidiot.
Η ετήσια επιλογή αντικατοπτρίζει «το ήθος, τη διάθεση ή τις ανησυχίες» του προηγούμενου έτους, αλλά φέτος το αφιέρωμα στη γλωσσική αλλαγή δεν θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε μια λέξη.
«Δεν έχω δει ποτέ ένα χρόνο σε γλώσσα όπως αυτή που είχαμε μόλις. Η ομάδα της Οξφόρδης εντοπίζει εκατοντάδες σημαντικές νέες λέξεις και χρήσεις καθώς εξελίσσεται η χρονιά, δεκάδες εκ των οποίων θα αποτελούσαν φαβορί για το Word of the Year οποιαδήποτε άλλη στιγμή », δήλωσε ο Κάσπερ Γκράθγουολ ο πρόεδρος των Λεξικών της Οξφόρδης.
Δήλωσε ότι ήταν ειρωνικό ότι μια χρονιά που άφησε τον κόσμο «άφωνο» να έχει γεμίσει με νέες λέξεις σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη.
Οι λεξικογράφοι έχουν μια τεράστια και συνεχώς ενημερωμένη βάση δεδομένων με περισσότερες από 11 δισεκατομμύρια λέξεις γνωστές ως corpus (σώμα). Η Λέξη της Χρονιάς επιλέγεται από αυτούς, με βάση τη δημοφιλή χρήση και μελετούν «δεδομένα βάσει τεκμηρίων» για να εξερευνήσουν τις γλωσσικές εξελίξεις ενός έτους.
Φέτος, η χρήση της λέξης πανδημία (pandemic) έχει αυξηθεί περισσότερο από 57.000% από το 2019. Η λέξη coronavirus, που δημιουργήθηκε το 1968, αναβίωσε το 2020 αφού είδε τη μειωμένη χρήση για δεκαετίες να περιορίζεται μόνο σε ιατρικές αναφορές.
Εντυπωσιακά, οι χρήσεις της λέξης coronavirus ξεπέρασαν τα κοινά ουσιαστικά ουσιαστικά όπως το “time”(χρόνος, ώρα). Χρησιμοποιήθηκε ευρέως και η λέξη superspreader, δηλαδή αυτός που μεταδίδει τον ιό σε μεγάλο βαθμό.
Η χρήση λέξεων που σχετίζονται με την κοινωνική δικαιοσύνη, όπως το Black Lives Matter και το decolonise (Αποαποικιοποίηση ), αυξήθηκε δραματικά μετά τις μαζικές διαμαρτυρίες μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ τον Μάιο.
Από τον Μάρτιο, σύμφωνα με την αναφορά του Λεξικού της Οξφόρδης, έχει σημειωθεί τεράστια αύξηση στη χρήση λέξεων και φράσεων που σχετίζονται με την πανδημία, όπως lockdown, μάσκες προσώπου, PPE (προστατευτικός εξοπλισμός), ιατροί, οδηγοί παράδοσης κατ’ οίκον (delivery) και καταφύγιο.
Οι νεολογισμοί αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα του 2020
Οι νέες φράσεις έχουν επίσης αναδυθεί, όπως το mask up, anti-mask, anti-masker και mask-shaming, ενώ λέξεις που σχετίζονται με αλλαγές στο χώρο εργασίας σημείωσαν αύξηση πάνω από 300%, συμπεριλαμβανομένων των λέξεων remote και remotely (απομακρυσμένα) . Η σίγαση (mute) είδε επίσης αύξηση στη χρήση ως αποτέλεσμα της αύξησης των διαδικτυακών συσκέψεων.
Τέλος, οι φετινοί νεολογισμοί αντικατοπτρίζουν επίσης την σκληρή πραγματικότητα του 2020, με το covidiot (ένας χλευασμός που αναφέρεται σε κάποιον που δεν παίρνει στα σοβαρά το πρωτόκολλο Covid), τη λέξη blursday (blur που είναι ο θλιμμένος και η λέξη day, ημέρα και που καταγράφει τη συγχώνευση ωρών, ημερών και εβδομάδων), twindemic (δύο πανδημίες συμβαίνουν μαζί) και infodemic (περίσσεια πανδημικών πληροφοριών που οδηγούν σε δυσκολίες) να εμφανίζονται για πρώτη φορά.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Independent