ΕΛΛΑΔΑ

Το δεύτερο lockdown μηδένισε οριστικά το κοντέρ του Τουρισμού

Τα ξενοδοχεία στο δεύτερο lockdown δεν υποχρεώθηκαν να κλείσουν όπως έγινε το Μάρτιο. Εντούτοις, στην πραγματικότητα παρέμειναν κλειστά- είτε κυριολεκτικά, επειδή κατέβασαν ρολά, ειδικά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στα μεγάλα αστικά κέντρα, είτε επειδή απουσία πελατών ήταν άδεια.

Μετά τις τεράστιες απώλειες που κατέγραψε η θερινή σεζόν και τα εποχικά ξενοδοχεία, και η χειμερινή περίοδος θεωρείται με τη σειρά της ολοκληρωτικά χαμένη, όπως σημειώνουν στο Capital.gr επιχειρηματίες του χώρου.

Και ενώ έχουμε μπει στο Δεκέμβριο, υπό κανονικές συνθήκες τα ξενοδοχεία στις δημοφιλείς ορεινές περιοχές θα είχαν ήδη υψηλές πληρότητες για την περίοδο των εορτών, το πιθανότερο να ήταν και fully booked. Καθώς όμως εισερχόμενος τουρισμός δεν υπάρχει, όπως όλα δείχνουν δεν θα επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομών στις γιορτές και η εστίαση θα παραμείνει κλειστή, δεν υπάρχουν ελπίδες για κρατήσεις. Όσες παραμένουν στα συστήματα των ξενοδοχείων, όπως λέει το ρεπορτάζ, είναι επειδή αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για τα περιοριστικά μέτρα. Το πιθανότερο είναι να ακυρωθούν και αυτές μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

Στη συνάντηση που είχαν μέσα στην εβδομάδα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος με δεκαεπτά προέδρους τοπικών ξενοδοχειακών ενώσεων από αντίστοιχες δημοφιλείς περιοχές του ορεινού όγκου της χώρας, που κάθε χρόνο υποδέχονται επισκέπτες για χειμερινό και εναλλακτικό τουρισμό, η αγωνία της ξενοδοχειακής αγοράς, αλλά και των επιχειρήσεων που στηρίζονται στο χειμερινό τουρισμό ήταν έκδηλη. Οι τζίροι παραμένουν μηδενικοί από το Μάρτιο, οπότε ξέσπασε η πανδημία.

“Η φύση και η θέση των ξενοδοχείων μας ανά την Επικράτεια μας επιτρέπει να έχουμε σαφή εικόνα για τις συνέπειες του τρέχοντος lockdown στις πληρότητες στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και σε ορεινούς προορισμούς στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Στην Αθήνα αλλά και στα υπόλοιπα αστικά ξενοδοχεία μας το μήνα Σεπτέμβριο διαπιστώσαμε σημάδια δυναμικής ανάκαμψης στα επαγγελματικά ταξίδια και τις εταιρικές συναντήσεις σε αντίθεση με τα συνέδρια που ήταν “απαγορευμένα”” σημειώνει στο Capital.gr o Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος, CEO της αλυσίδας Domotel Hotels & Resorts – Iδρυτής της DHR Services.

“Ειδικά το ξενοδοχείο μας στη Θεσσαλονίκη, αλλά και αυτά που έχουμε στη Θεσσαλία και την κεντρική Ελλάδα παρουσίαζαν μια καλή πορεία χάρη στους εταιρικούς πελάτες και σε κάποιες περιπτώσεις, όπως η μονάδα μας στον Βόλο και αυτή στην Αράχοβα η πληρότητα τα Σαββατοκύριακα άγγιζε το 100% από την ελληνική leisure αγορά. Μάλιστα, στα ξενοδοχεία αυτά για την περίοδο των εορτών, δηλαδή από 20 Δεκεμβρίου έως και 07 Ιανουαρίου είχαμε σχεδόν γεμίσει… Το νέο lockdown μηδένισε τελικά το κοντέρ παντού. Ακαριαία σταμάτησε η ροή κρατήσεων και μέσα σε μία εβδομάδα ακυρώθηκε το σύνολο όσων είχαν προηγηθεί” σημειώνει αποτυπώνοντας το κλίμα της αγοράς.

“Η προτεραιότητα τώρα είναι να ελεγχθεί η υγειονομική κατάσταση και όλοι οφείλουμε να τηρήσουμε στάση ευθύνης. Εφόσον εξασφαλίσουμε τη συνθήκη αυτή η επαναδραστηριοποίηση μας θα πρέπει να δρομολογηθεί σε ένα ξεκάθαρο, ασφαλές και σταθερό πλαίσιο ώστε πρώτα να επανέλθει η καταναλωτική πίστη για να μπορέσει ακολούθως να επανέλθει η ταξιδιωτική κίνηση” προσθέτει ο κ. Αλεξόπουλος.

Φρένο στα έσοδα

Τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το εννεάμηνο δείχνουν βουτιά στα τουριστικά έσοδα σχεδόν 80% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Έφτασαν ειδικότερα τα 3,509 δισ. ευρώ και δεν αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω, καθώς ήδη από τον Οκτώβριο ο τουριστικός χώρος μπήκε εκ νέου σε επιφυλακή εξαιτίας της ραγδαίας ανόδου των νέων κρουσμάτων και του αριθμού των διασωληνωμένων. Το ίδιο διάστημα πέρσι, τα έσοδα ανέρχονταν σε 16,1 δισ. ευρώ.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, οι φετινές εισπράξεις όπως εκτιμούν οι επιχειρηματίες θα μείνουν τελικά στο ύψος του Σεπτεμβρίου, ενώ οι συνολικές απώλειες για το τουριστικό καλάθι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν προσεγγίσει τα 15 δισ. ευρώ, δεδομένου πως το 2019 οι εισπράξεις είχαν φτάσει τα 18,2 δισ.

Υπό την προϋπόθεση της επαρκούς εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, φορείς της τουριστικής αγοράς τοποθετούν την επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας στην καλύτερη περίπτωση μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Δύσκολη η επόμενη ημέρα

Σύμφωνα με την ΠΟΞ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική “ασφυξία” μονάδων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, διαφορετικά από τα ξενοδοχεία πόλεων, οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων τόνισαν την ανάγκη της απρόσκοπτης ένταξης σε χρηματοδοτικά εργαλεία (παλαιά και νέα). Όπως είπαν, η διασφάλιση της απαραίτητης ρευστότητας είναι τεράστιας σημασίας, ώστε να καταφέρουν να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, όσο και την ίδια την επιβίωσή τους.

Ειδικά για την επόμενη μέρα, εφόσον επανακάμψει η τουριστική δραστηριότητα, οι επιχειρηματίες ζητούν κίνητρα με γενναίες επιδοτήσεις που θα φτάνουν έως και το 80%, για να προχωρήσουν σε ενεργειακή αναβάθμιση των υποδομών τους. Επιδιώκουν ακόμη, να υπάρξει εθνικό στρατηγικό σχέδιο δομημένο και επικεντρωμένο αποκλειστικά στην ηπειρωτική Ελλάδα, τον ορεινό τουρισμό και τα outdoor activities, ώστε να “χτιστεί” ένα ελκυστικό και ανταγωνιστικό προϊόν που θα εντάξει δυναμικά τις περιοχές τους στον τουριστικό χάρτη.

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη – capital.gr