Το «ακορντεόν» των μέτρων σπάει νεύρα και ταμεία
Tο κόστος των νέων περιοριστικών μέτρων στο λιανεμπόριο ζυγίζει τώρα το οικονομικό επιτελείο, με τις πρώτες εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι η επιπλέον επιβάρυνση στον προϋπολογισμό, με το νέο καθεστώς, θα φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ τον μήνα στο λιανεμπόριο ή 125 εκατ. ευρώ την εβδομάδα.
Το πρόβλημα είναι ότι το ποσό αυτό είναι επιπλέον όσων είχαν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό και αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται η πίεση για το υπουργείο Οικονομικών να κινηθεί με φειδώ στο εξής όσον αφορά τα μέτρα στήριξης. Στο πλαίσιο αυτό, πηγές του οικονομικού επιτελείου δεν άφηναν χθες μεγάλα περιθώρια εξάντλησης των αυξημένων περιθωρίων που έδωσε η Κομισιόν για τη στήριξη των επιχειρήσεων, μέσω της αναθεώρησης του προσωρινού πλαισίου των κρατικών ενισχύσεων. Κυρίως, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο Real FM, θα επωφεληθούν κάποιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είχαν φτάσει στο όριο της επιτρεπτής ενίσχυσης, με βάση τους υφιστάμενους κανόνες.
Επίσης, διευκολύνεται η μετατροπή μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής των πρώτων κύκλων σε μη επιστρεπτέα.
Συγκεκριμένα, το νέο πλαίσιο της Κομισιόν αυξάνει το ανώτατο όριο ενίσχυσης που μπορεί να πάρει κάθε επιχείρηση και δίνει τη δυνατότητα να μετατραπεί βοήθεια που είχε δοθεί με τη μορφή δανείου (επιστρεπτέα) σε επιχορηγήσεις. Επίσης, αυξάνει από 3 σε 10 εκατ. ευρώ το πλαφόν ενίσχυσης, μέσω του νέου εργαλείου που ετοιμάζεται να αξιοποιήσει και η Ελλάδα, στο πλαίσιο κανονισμού της Κομισιόν, για κάλυψη παγίων δαπανών επιχειρήσεων. Ακόμη, παρατείνεται χρονικά η ισχύς των μέτρων αυτών κρατικής ενίσχυσης από το τέλος Ιουνίου στο τέλος του χρόνου.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε χθες στην αλλαγή αυτή, λέγοντας ότι η Κομισιόν ανακοίνωσε την παράταση και επέκταση του προσωρινού πλαισίου στήριξης της οικονομίας και αυτό σημαίνει ότι κάποιες επιχειρήσεις που ενισχύονται από την ελληνική πολιτεία και χτυπούσαν τις οροφές των κρατικών ενισχύσεων θα μπορέσουν να συνεχίσουν να ενισχύονται, αφού οι οροφές αυξήθηκαν. «Αρα μπορούμε να βοηθήσουμε περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είχαν φτάσει στην οροφή τους. Και παράλληλα, εκτός από την αύξηση των ορίων ορισμένων μέτρων καθίσταται δυνατή η μετατροπή ορισμένων δανείων και άλλων επιστρεπτέων μέτρων σε άμεσες επιχορηγήσεις. Ανοίγει ο δρόμος για να βελτιώσουμε τα πλαίσια στήριξης, το ζητήσαμε κι εμείς από την Ευρώπη, στο μέλλον. Αυτό αφορά τις επιστρεπτέες. Επίσης θα στηρίξουμε επιχειρήσεις και μέσα από το νέο πλαίσιο που είναι η επιδότηση παγίων δαπανών. Αρκεί η επιχείρηση να πλήττεται, δηλαδή να έχει συγκεκριμένη απώλεια το διάστημα που απαιτείται και καλύπτουμε 70% επιλέξιμων δαπανών για κάθε επιχείρηση που μπορεί να φτάσει και το 90% για μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της επιστρεπτέας προκαταβολής, σωρευτικά οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν σε περισσότερους κύκλους δεν μπορούσαν να πάρουν πάνω από 800.000 ευρώ. Ωστόσο, πηγές αναφέρουν ότι λίγες είναι οι επιχειρήσεις που έφτασαν σε αυτό το πλαφόν και θα χρειαστούν την αύξηση του ορίου.
Επίσης, οι ίδιες πηγές επισήμαιναν ότι αν αυξηθεί στα 10 εκατ. ευρώ το πλαφόν ενίσχυσης των επιχειρήσεων που θα χρηματοδοτηθούν για πάγιες δαπάνες, στο πλαίσιο του νέου εργαλείου που σχεδιάζεται, λιγότερες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν αφού ο συνολικός προϋπολογισμός είναι συγκεκριμένος – υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί στα 500 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε εξάλλου, εμμέσως πλην σαφώς, ότι το νέο πλαίσιο θα βοηθήσει στη διαπραγμάτευση που σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση με την Κομισιόν για τη μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής των 3 πρώτων κύκλων εν μέρει σε μη επιστρεπτέα, όπως ισχύει για τους δύο τελευταίους κύκλους.
Ειρήνη Χρυσολωρά – kathimerini.gr