ΕΛΛΑΔΑ

Τουρισμός: Ένα καλοκαίρι που δεν θα θέλουμε να θυμόμαστε;

Με τη φετινή τουριστική σεζόν να πλησιάζει προς το τέλος της έπειτα από μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά που τη στιγμάτισε ο κορωνοϊός, η καθυστερημένη έναρξη και η τεράστια ανασφάλεια λόγω των συνεχώς μεταβαλλόμενων ταξιδιωτικών περιορισμών, γιορτάζεται σήμερα Κυριακή η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού.

Τα φετινά έσοδα για τον ελληνικό τουρισμό θα διαμορφωθούν στα 3 δισ. ευρώ, εκτίμησε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, σε διαδικτυακή συζήτηση στο 4ο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών. Σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο, η πανδημία άρχισε να χειροτερεύει από τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα να έχουμε κλεισίματα αγορών και καραντίνες και λιγότερα από τα αναμενόμενα έσοδα από το εξωτερικό και τελικά τα έσοδα του τουρισμού για το 2020 διαμορφώνονται χαμηλότερα από ότι αναμενόταν.

Να σημειωθεί ότι τη βουτιά στον ελληνικό τουρισμό επιβεβαιώνουντα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τον μήνα Ιούλιο οι τουρίστες στην Ελλάδα ήταν μειωμένοι κατά 85,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Έτσι οι τουρίστες στην Ελλάδα τον φετινό Ιούλιο άγγιξαν τις 828 χιλιάδες τη στιγμή που πέρυσι ανήλθαν σε 5,67 εκατ. Η μειωμένη αυτή ταξιδιωτική κίνηση τον Ιούλιο είχε ως αποτέλεσμα την πτώση των ταξιδιωτικών εισπράξεων τον Ιούλιο κατά 84,4%.

Κοιτώντας πίσω στο επτάμηνο Ιανουάριος- Ιούλιος διαμορφώνεται παρόμοια εικόνα με τη μείωση των τουριστών στη χώρα μας να καταγράφει πτώση κατά 80,1% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, πτώση που «μεταφράστηκε» σε πτώση 86,2% των ταξιδιωτικών εισπράξεων το επτάμηνο.

Παρόλα αυτά, θετικά μηνύματα λαμβάνει ο ελληνικός τουρισμός από Γερμανούς, Βρετανούς και Πολωνούς οι οποίοι «κυκλοφορούν» ακόμη στα ελληνικά καλοκαιρινά θέρετρα, τη στιγμή που το ελληνικό καλοκαίρι έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από την TUI με την Ελλάδα να απορροφάει για πρώτη φορά το μεγαλύτερο μερίδιο των τουριστών που διακίνησε φέτος η εταιρεία.

Μάλιστα σε προχθεσινή συνάντηση του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της TUI, Σεμπάστιαν Έμπελ, τονίστηκε ότι λόγω της ισχυρής τουριστικής ζήτησης έχει ήδη εξασφαλιστεί η επέκταση της φετινής σεζόν από πλευράς TUΙ ως το τέλος Νοεμβρίου.

Το άνοιγμα του τουρισμού φέτος αποδείχθηκε τολμηρό εγχείρημα και υγειονομική πρόκληση.«Μόλις πέρασε ένα καλοκαίρι που δεν θα θέλουμε να θυμόμαστε! Μετά το αρχικό σοκ, ήρθε η αγωνία και μαζί της η αβεβαιότητα, όχι όπως συνηθίζεται απλά για το αύριο, αλλά ακόμα και για το σήμερα. Από κοντά και η ευχή ότι τα σημαντικά μαθήματα που μας έδωσε η πανδημία μέσα από τις όποιες αστοχίες θα συνεχίζουν να μας κινητοποιούν υπεύθυνα, ενωμένα και γρήγορα», αναφέρει, σε μήνυμά του για τη σημερινή ημέρα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος.

Προβλέποντας πως οι επόμενοι μήνες θα είναι οι πιο καθοριστικοί για την πορεία του κλάδου, ο κ. Τάσιος υποστηρίζει πως «εάν όμως δεν λάβουμε γενναία βιώσιμα μέτρα, μοιραία μπορεί να οδηγηθούμε μέχρι και στην κατάρρευση του “αιμοδότη” της ελληνικής οικονομίας, με συνέπεια να έχουμε σοβαρούς κλυδωνισμούς στην απασχόληση, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Οι δραματικές επιπτώσεις στην τουριστική οικονομία επιβάλλεται να μας κρατούν σε εγρήγορση, τόσο συλλογικά όσο και εθνικά και ευρωπαϊκά. Αλλιώς, αρκετές επιχειρήσεις δεν θα κατορθώσουν να φτάσουν έως το 2021».

Πιο αισιόδοξος από την άλλη εμφανίζεται ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος τονίζει πως αισθάνεται δικαίωση για τη φετινή χρονιά. Αναφορικά με τις προκλήσεις της επόμενης ο υπουργός αναφέρει, μεταξύ άλλων, την ανάκτηση του χαμένου εδάφους για τον ελληνικό τουρισμό από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

«Θα κινηθούμε σε δύο άξονες. Ο πρώτος είναι ο ουσιαστικός μετασχηματισμός της προβολής της χώρας. Υπάρχουν καμπάνιες που «τρέχουν» αυτή την περίοδο και ταυτόχρονα προετοιμαζόμαστε για το 2021. Λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις εξελίξεις με την πανδημία. Ο δεύτερος άξονας σχετίζεται με τον συνολικό χαρακτήρα και την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος», εξηγεί.

Ο Γ.Γ. του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης στέκεται από την άλλη στους κινδύνους που έχει επιφέρει η πανδημία για εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως, ενώ σημειώνει πως «η επόμενη μέρα μας βρίσκει αντιμέτωπους με δύο βασικές προκλήσεις:

  • • την ανάγκη στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων του κλάδου ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται και
  • • και την ευκαιρία ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στην εξαιρετικά κρίσιμη νέα χρονιά.»

«Την υποχρέωση να συζητήσουμε από μια διαφορετική οπτική το παρόν και το μέλλον του ελληνικού τουρισμού, ανασχεδιάζοντας ριζικά την τουριστική πολιτική της χώρας», τονίζει από την πλευρά της η τομεάρχης Τουρισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου.

Πηγή: naftemporiki.gr