ΣΠΟΡ

«Τοπίο στην ομίχλη» το μπάσκετ

Στην «χαρτογράφηση» του επόμενου πρωταθλήματος από το σημείο που διακόπηκε… εσπευσμένα αυτό της φετινής περιόδου, λόγω της πανδημίας, το βασικό δεδομένο θα είναι η αναμενόμενη περικοπή όλων των προϋπολογισμών, λόγω της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας και της δυσκολίας ροής εσόδων σε κάθε ΚΑΕ, αλλά και από τα κεντρικά έσοδα του ΕΣΑΚΕ.

Αίνιγμα για τον σχεδιασμό της επόμενης περιόδου έχει δημιουργήσει ο Παναθηναϊκός, εφόσον διαψευστεί πρόσφατο, κροατικό δημοσίευμα που ανέφερε πλήρη αποχώρηση του ιδιοκτήτη, Δ. Γιαννακόπουλου. Στην ΚΑΕ αναμένεται περικοπή του προϋπολογισμού που θα κυμανθεί σε ύψος 25%-35%, ενώ στην ίδια κατεύθυνση, με διαφορετικά ποσοστά και αναλόγως με τις δυνατότητες των ιδιοκτητών τους, θα κινηθούν ακόμα έξι ΚΑΕ που συγκροτούν τον σταθερό «κορμό» του επαγγελματικού πρωταθλήματος (ΑΕΚ, Προμηθέας, Περιστέρι, Ηρακλής, Λαύριο, Ρέθυμνο).

«Αναποδογυρίζοντας» τη βαθμολογία, το μέλλον του Αρη και του ΠΑΟΚ είναι το ζοφερότερο στην τελευταία δεκαετία. Οι δύο ιστορικές ομάδες της Θεσσαλονίκης είχαν καθηλωθεί στον βαθμολογικό «πυθμένα», ήταν τα πρώτα φαβορί για να υποβιβαστούν «αγκαλιασμένοι» και η έξαρση της πανδημίας, ήταν σωτήρια γι’ αυτούς, καθώς θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής και πάλι στην Βasket League. Με διοικήσεις Πρωτοδικείου, αλλά και δυσθεώρητα χρέη προηγούμενων ετών (4,5 εκατ. ο Αρης, 2,5 εκατ. ο ΠΑΟΚ), φαντάζει, πλέον, ανέφικτη η συνέχιση της «ζωής» και των δύο στο επαγγελματικό μπάσκετ, μεταξύ «φθοράς και αφθαρσίας». Υφίστανται οι απαγορεύσεις μεταγραφών από τη FIBA, ενώ ακόμα και οι «έρανοι» των πολυάριθμων φιλάθλων, πέρυσι, ήταν αναποτελεσματικοί.

Μπορεί ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Βαγγέλης Γαλατσόπουλος, να μην έχει μιλήσει για αναδιάρθρωση του επόμενου πρωταθλήματος και συμμετοχή 16 ομάδων (θα προαχθούν δύο ομάδες από την Α2 κατηγορία), αλλά είναι αναγκασμένος να την κάνει ή να τη ζητήσει από την ΕΟΚ. Γιατί ενδιαφέρεται και λόγω εντοπιότητας – εκτός της ιστορικότητας των δύο ομάδων, να τις διατηρήσει στην Basket League και ας ανέφερε πρόσφατο «non paper» του συνεταιρισμού ότι «ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ δεν έχει δηλώσει ποτέ ότι η σεζόν 2020-21 θα πραγματοποιηθεί με 16 ομάδες».

Στο σχέδιο επανεκκίνησης της «λίγκας» γίνεται λόγος για «υγιές πρωτάθλημα με τη συμμετοχή 14, ακόμη και 12 ομάδων. Θα κριθεί από το πόσες ικανοποιούν τα αυστηρά κριτήρια που θα θεσπιστούν στην εσωτερική διαδικασία του ΕΣΑΚΕ αλλά και σε συνεργασία με την πολιτεία για την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού».

Είναι εξαιρετικά αμφίβολο πόσες ΚΑΕ θα είναι επαρκείς στην αυστηροποίηση των οικονομικών κριτηρίων (αύξηση εγγυητικής επιστολής, κατατεθειμένο πλάνο εσόδων και προϋπολογισμού) και ενδεχομένως, μετά… βίας, ο αριθμός να φτάσει στις 10, «συρρικνώνοντας» μεν το «προϊόν» του πρωταθλήματος, αλλά κάνοντας σαφή επανεκκίνηση με όσες ομάδες έχουν φερεγγυότητα και πραγματικά μπορούν να έχουν καλαθοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες… Γιατί, σε οποιαδήποτε άλλο χώρο επιχειρηματικότητας, διάτρητες Α.Ε. θα είχαν αποβληθεί προ πολλού…

Ερώτημα υπάρχει για τις προθέσεις της οικογένειας Μπούμπουρα, για το αν θα συνεχίσει το εγχείρημα του Ηφαιστου Λήμνου ή θα αποχωρήσει από το επαγγελματικό μπάσκετ. Υπάρχει και η σκέψη επένδυσης σε άλλη ομάδα. Ο Πανιώνιος βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης και το μέλλον του είναι άκρως αβέβαιο, ενώ ανεπίσημες συζητήσεις πώλησης γίνονται έντονα και στον Ιωνικό. Οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας στον τουρισμό θα κρίνουν και την προοπτική του Κολοσσού στη Ρόδο και ενώ υπάρχει μεγάλο υπόλοιπο διακανονισμού στον Χολαργό για την εξόφληση εξαγοράς του ΑΦΜ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΛΑΒΑΝΗΣ-kathimerini.gr