Τι ποσά παίρνουν παπάδες, μητροπολίτες και ο Αρχιεπίσκοπος
Το κονδύλι που δίνει το κράτος για την κάλυψη της μισθοδοσίας, υπολογίζεται σε 198 εκατ. ευρώ το οποίο θα συνεχίσει να δίνεται με τη μορφή επιδότησης
Περισσότερες από 10 χιλιάδες θέσεις ιερέων υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, όμως, δεν είναι όλες καλυμμένες. Υπολογίζεται ότι 2.000 με 2.500 είναι οι κενές θέσεις και πάντα η Εκκλησία ζητούσε προσλήψεις. Είναι απορίας άξιον πλέον από ποιον θα ζητούν να προσληφθούν επιπλέον ιερωμένοι τώρα που η ευθύνη περνά στις Μητροπόλεις. Σήμερα πολλοί παπάδες λειτουργούν σε δύο και τρεις ενορίες ενώ υπάρχουν και πολλοί άμισθοι οι οποίοι ζουν με τα «τυχερά» τους από γάμους , βαπτίσεις, κηδείες, μνημόσυνα κ.λπ.
Το κονδύλι που δίνει το κράτος για την κάλυψη της μισθοδοσίας, υπολογίζεται σε 198 εκατ. ευρώ το οποίο θα συνεχίσει να δίνεται με τη μορφή επιδότησης
Οι μισθοί όπως διαμορφώνονται είναι:
Μισθό 2.600 ευρώ έχει ο Αρχιεπίσκοπος
2.210 ευρώ παίρνει ο Μητροπολίτης και Τιτουλάριος Μητροπολίτης
1.820 ευρώ παίρνει ο τιτουλάριος Επίσκοπος και βοηθός Επίσκοπος
Επίδομα 75 ευρώ παίρνουν οι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος
40 – 45 ευρώ οι κάτοχοι μεταπτυχιακού διπλώματος
Οι κληρικοί παίρνουν
678 ευρώ ο πρωτοδιοριζόμενος ιερέας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης
1.032 ευρώ με 10 χρόνια προϋπηρεσία
1.410 ευρώ με 30 χρόνια προϋπηρεσία
644 ευρώ ο πρωτοδιοριζόμενος κληρικός απόφοιτος μέσης εκπαίδευσης
1.099 ευρώ με 30 έτη προϋπηρεσίας
Υπάρχουν και τα «τυχερά»
Προ κρίσης ο «ιερός» τιμοκατάλογος των μυστηρίων που τελούνται στην Εκκλησία ήταν ιδιαίτερα… τσουχτερός. Γάμος, βάφτιση, κηδεία και 150 με 200 ευρώ σίγουρα στα χέρια των παπάδων. Και αφορολόγητο.
Οσο περνούσαν τα χρόνια τα «τυχερά» μειώνονταν, πέφτοντας στα 100 ευρώ ενώ σε ειδικές περιπτώσεις, σε εκκλησίες ακριβών περιοχών ή σε περιόδους αιχμής το κόστος φτάνει τα 200 ευρώ.
Οι βαφτίσεις κοστίζουν περί τα 100 ευρώ, τα μνημόσυνα 50 ευρώ και πάνω. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν ιερείς που έχουν μπλοκ αποδείξεων και κόβουν αλλά οι περισσότεροι τα παίρνουν «μαύρα».