ΕΛΛΑΔΑ

Τι περιμένει τους εργαζομένους το Μάιο

Ολοκληρώνεται σήμερα το πρώτο στάδιο του μέτρου της αναστολής συμβάσεων για όσες επιχειρήσεις είχαν κλείσει με κρατική εντολή από τις 13 Μαρτίου.

Με βάση και τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων το τελευταίο διάστημα θεωρείται δεδομένη η παράταση του μέτρου για τουλάχιστον έναν μήνα, δηλαδή έως τα τέλη Μαΐου, αλλά με μία σημαντική ρήτρα για όσες επιχειρήσεις έχει δοθεί το πράσινο φως της επαναλειτουργίας. Αυτές θα πρέπει να επαναφέρουν τουλάχιστον το 50% των εργαζομένων τους σε ενεργό απασχόληση.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο η σχετική ΠΝΠ, που θα εκδοθεί θα προβλέπει τη δυνατότητα παράτασης του καθεστώτος αναστολής συμβάσεων έως το τέλος Μαΐου και για τις επιχειρήσεις, που θεωρούνται πληττόμενες (έχουν δηλαδή ενεργό ΚΑΔ, ο οποίος έχει ενταχθεί στα μέτρα στήριξης). Το ύψος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, που θα λάβουν οι εργαζόμενοι σε αναστολή, δεν αλλάζει ουσιαστικά, αλλά θα προσαρμοστεί στην διάρκεια. Έτσι εάν επιβεβαιωθεί ότι η πάραταση θα ισχύσει για 30 και όχι για 45 ημέρες, το ποσό θα κατέβει αναλόγως από τα 800 στα 533 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι ο εργοδότης, που παρατείνει την αναστολή σύμβασης του εργαζομένου για 30 ημέρες, θα μπορεί να τον επαναφέρει σε ενεργό απασχόληση πριν από τη λήξη αυτής της χρονικής περιόδου είτε οριστικά είτε για κάποιες ημέρες, προκειμένου να καλυφθούν αυξημένες ανάγκες. Στην περίπτωση αυτή η ενίσχυση που θα δοθεί από το κράτος θα αντιστοιχεί στις ημέρες που παρέμεινε σε αναστολή η σύμβαση και το υπόλοιπο ποσό θα πρέπει να καταβληθεί από τον εργοδότη.

Υπενθυμίζεται ότι χθες υπεγράφη και η ΚΥΑ, η οποία ορίζει τον τρόπο υποβολής της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης για τον Μάρτιο. Η απόφαση ορίζει ότι οι εργοδότες θα πληρώνουν τις εισφορές που αναλογούν στις πραγματικές ημέρες εργασίας και ο κρατικός προϋπολογισμός θα καλύψει τις εισφορές για τις ημέρες που βγήκαν οι εργαζόμενοι σε αναστολή σύμβασης, στο ύψος του ονομαστικού μισθού ως είχε πριν από την αναστολή.

Η υποβολή κύριων και συμπληρωματικών ΑΠΔ για τον μήνα Μάρτιο μπορεί να γίνει έως τις 15 Μαΐου για τις επιχειρήσεις που είχαν κλείσει ή εντάσσονταν στους πληττόμενους κλάδους.