ΖΩΗ

Τι να κάνετε αν το παιδί σάς λέει ότι βαριέται

Αν έχετε κουραστεί να ακούτε τη λέξη «βαριέμαι» από το στόμα του παιδιού σας, ορίστε τι μπορείτε να κάνετε

Αν είχαμε 1 ευρώ για κάθε φορά που ακούγαμε τη λέξη «βαριέμαι» από το στόμα του παιδιού μας, θα είχαμε γίνει πλούσιοι.

Τα παιδιά λένε συχνά στους γονείς τους ότι βαριούνται προκειμένου εκείνοι να δώσουν τη λύση στο πρόβλημά τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάνετε κάτι λάθος. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσαν από μόνα τους να βρουν κάτι ενδιαφέρον να κάνουν.

Δεν είναι δικό σας πρόβλημα

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι η πλήξη του παιδιού δεν είναι δικό σας πρόβλημα. Οι γονείς συχνά το ξεχνούν αυτό και πιστεύουν ότι πρέπει να έχουν μια λύση για τα πάντα, ώστε να προσφέρουν ιδέες (που απορρίπτονται συνήθως). Η δουλειά μας είναι να βεβαιωθούμε ότι το παιδί μας έχει αρκετές επιλογές, από το να παίξει με τα παιχνίδια του και να διαβάσει βιβλία μέχρι το να περάσει χρόνο σε ένα πάρκο. Αν προσφέρετε στο παιδί σας αυτές τις επιλογές, απλά αφήστε το να διαλέξει τι θα κάνει.

Εάν η πλήξη του παιδιού σας σημαίνει ότι απλά θέλει να περάσει περισσότερο χρόνο μαζί σας, συμπεριλάβετέ το σε αυτό που κάνετε τη δεδομένη στιγμή, είτε αυτό είναι η μαγειρική είτε το πλύσιμο των πιάτων.

Τα οφέλη της πλήξης

Εάν το παιδί σας δεν ενδιαφέρεται να σας βοηθήσει να φτιάξετε σαλάτα ή να διπλώσετε τις κάλτσες και προτιμά να κοιτάζει έξω από το παράθυρο, μην ανησυχείτε. Η αδράνεια δεν είναι καθόλου κακή. Μάλιστα, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι καλό να αφήνουμε τα παιδιά να βαρεθούν το καλοκαίρι. Όταν τα παιδιά βαριούνται, τότε αρχίζουν να ονειρεύονται. Και όταν αρχίζουν να ονειρεύονται, αρχίζουν να φαντάζονται τον κόσμο που θα ήθελαν ή βρίσκουν νέες, συναρπαστικές ιδέες. Ουσιαστικά, η πλήξη μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργικότητα.

Πότε πρέπει να προσέξετε

Εάν αντιμετωπίζετε ένα παιδί που συνεχώς βαριέται, τότε είναι πιθανό να πρέπει να αυξήσετε το επίπεδο των δραστηριοτήτων του.

Μερικές φορές όταν τα παιδιά βαριούνται πραγματικά, είναι επειδή ψάχνουν για περισσότερη πρόκληση. Βεβαιωθείτε ότι τα παιχνίδια τους είναι κατάλληλα για την ηλικία τους και ότι κινούνται αρκετά. Στείλτε τα στον κήπο για να πηδήξουν στο τραμπολίνο ή να κάνουν ποδήλατο.  Την επόμενη φορά που το παιδί σας σάς πει «βαριέμαι», δώστε του ένα βάζο γεμάτο με χαρτάκια με ιδέες. Πλέον δεν θα έχει δικαιολογίες.

Να θυμάστε ότι…

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν πώς να είναι επινοητικά. Με άλλα λόγια, μπορείτε να έχετε ενσυναίσθηση, αλλά παράλληλα να τα αφήσετε να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν μόνα τους την πλήξη τους.

Πηγή: imommy.gr