ΖΩΗ

Τι δεν πρέπει να κάνετε για το καλό των παιδιών σας

Στην προσπάθειά σας να είστε η καλύτερη μαμά ή ο καλύτερος μπαμπάς, συχνά δεν μπορείτε να καταλάβετε ότι ορισμένες ενέργειες δεν είναι πάντα οι καλύτερες για τα παιδιά σας.

Με την καθημερινότητα να τρέχει και εσείς να προσπαθείτε να την προλάβετε, πολλές φορές κάνετε σχεδόν μηχανικά ενέργειες, με στόχο να εξοικονομήσετε μερικές ακόμα ώρες για να την αφιερώσετε στην φροντίδα των μικρών σας. Ωστόσο, καθώς μπαίνετε στον «αυτόματο πιλότο» δεν μπορείτε εκείνη την στιγμή να συνειδητοποιήσετε πως παρά την εξοικονόμηση χρόνου, δεν αποτελούν το καλύτερο για τα παιδιά σας, είτε γιατί αγχώνουν εσάς ή και τα ίδια είτε γιατί δεν καταφέρνετε να περάσετε τον απαραίτητο ποιοτικό χρόνο τόσο μαζί τους όσο και με τον σύντροφό σας.

  • Αίσθηση της αποτυχίας: Για το καλό των παιδιών θα πρέπει να αφήσετε στην άκρη την τελειότητα, αφού ο τέλειος γονιός δεν υπάρχει. Ορισμένες μέρες είναι καλύτερες από άλλες και αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι αποτυγχάνετε ως γονείς. Στο μεταξύ, αυτή η σκέψη δεν βοηθά τα παιδιά σε κανένα επίπεδο κι εσείς ρίχνετε το ηθικό και την ψυχολογία σας, σκεπτόμενοι αρνητικά.
  • Μην κάνετε τα πάντα: Κάνουμε πολλά για τα παιδιά μας γιατί θέλουμε να τα βλέπουμε χαρούμενα, ωστόσο με αυτήν την σκέψη είναι εύκολο να καταλήξουμε να κάνουμε τα πάντα, με αποτέλεσμα όχι μόνο να επιβαρύνεστε εσείς αλλά και να μην τους δίνετε τις απαραίτητες ευκαιρίες για να ανεξαρτητοποιηθούν. Αφήστε το μικρό σας να δοκιμάσει να κάνει πράγματα μόνο του, καθώς αποτελεί το μοναδικό τρόπο για να μάθει.
  • Μην παραμελείτε τον σύντροφό σας: Πολλές φορές επικεντρωνόμαστε τόσο στην φροντίδα των παιδιών, που ενδέχεται να παραμελήσουμε μία από τις σημαντικότερες σχέσεις μας, αυτήν που έχουμε με τον ή την σύντροφο. Σίγουρα τα παιδιά χρειάζονται φροντίδα, την ίδια φροντίδα χρειάζεστε και εσείς. Γι’αυτό προσπαθήστε να βρείτε λίγο χρόνο για να περάσετε μαζί, ακόμα και αν αυτό σημαίνει να συζητάτε για την ημέρα σας λίγο πριν κοιμηθείτε.
  • Μην τσακώνεστε για μικρά ζητήματα: Θα ήταν καλό να μην εξαντλείτε την αυστηρότητά σας και να αποφύγετε τους τσακωμούς ή το αρνητικό κλίμα για τα μικρά πράγματα στην καθημερινότητά σας. Δεν μπορείτε να κερδίζετε κάθε «μάχη», ειδικά με τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που λατρεύουν την αίσθηση του ελέγχου, για αυτό επιλέξτε με σύνεση τις «μάχες» σας, αφού τα μικρά πράγματα δεν έχουν τελικά και την μεγαλύτερη σημασία.
  • Μην φορτώνετε το πρόγραμμά τους: Θέλουμε τα παιδιά μας συνεχώς να εξελίσσονται ενώ διασκεδάζουν, μαθαίνοντας πώς λειτουργεί ο κόσμος γύρω τους, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να φορτώνετε υπερβολικά το πρόγραμμά τους. Έχετε κατά νου ότι κουράζονται, όπως όλοι και ότι μερικές φορές χρειάζονται χρόνο μέσα στην ημέρα για να χαλαρώνουν χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα.
  • Μην παραμελείτε τον εαυτό σας: Κάνετε τα πάντα για την οικογένεια σας σε τέτοιο βαθμό που ξεχνάτε να φροντίσετε τον εαυτό σας; Αν γνέψατε καταφατικά, τότε θα ήταν καλύτερα για εσάς αλλά και για τα παιδιά σας, να βρείτε λίγο για τον εαυτό σας ώστε να χαλαρώνετε και να μπορείτε να ξεκουράζεστε. Με αυτόν τον τρόπο η ψυχολογία σας θα είναι καλύτερη και έτσι θα μπορείτε να αποδίδετε καλύτερα σε όλους τους τομείς της ζωής