Τη Μεγάλη Εβδομάδα το επίδομα των 800 ευρώ στους λογαριασμούς
Τη Μεγάλη Εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν όλες οι πληρωμές που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ.
Το επίδομα των 800 ευρώ για τους εργαζομένους, οι οποίοι έχουν υποβάλλει ηλεκτρονική αίτηση, θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς στις 15, 16 και 17 Απριλίου, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος τόνισε ότι οι δικαιούχοι θα ξεπεράσουν τις 500.000
Όσον αφορά το επίδομα των 600 ευρώ για την στήριξη των επιστημονικών κλάδων (δικηγόρων κλ.π.), τη Μεγάλη Πέμπτη θα καταβληθούν τα 400 ευρώ από το ποσό.
Πως θα καταβληθεί το δώρο Πάσχα
Ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα λάβουν κανονικά το δώρο Πάσχα όλοι οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που δεν έχουν αναστείλει την λειτουργία τους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Στον αντίποδα, οι επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν έχουν δικαίωμα να το καταβάλλουν μέχρι τις 30 Ιουνίου. Ακόμη, ο κ. Βρούτσης εξήγησε ότι εξετάζεται ποια θα είναι η συνεισφορά του Δημοσίου στο δώρο Πάσχα των επιχειρήσεων.
Στη συνέχεια, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι τα στοιχεία δείχνουν συγκράτηση της ανεργίας, προσθέτοντας ότι με νομοθετική πρωτοβουλία επεκτείνεται η χρονική διάρκεια του επιδόματος ανεργίας για ακόμη δύο μήνες. «Αυτό δεν σημαίνει ότι κατεβάζουμε τα χέρια. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα παρέμβουμε αν χρειαστεί ξανά. Δεν είναι μόνο τα επιδόματα ανεργίας αλλά όλο το πλαίσιο κοινωνικής πολιτικής, τα αναπηρικά επιδόματα, τα επιδόματα ενοικίου κλπ. Όλα τα επιδόματα θα καταβληθούν κανονικά δεν θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ που θα μειωθεί για κανέναν», είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Βρούτσης.
Και συνέχισε: «Με νοικοκυρεμένο, υπεύθυνο και συγκροτημένο τρόπο μελετάμε όλα τα ενδεχόμενα προκειμένου να μην υπάρξει κανείς απροστάτευτος. Αν υπάρξει ένα δεύτερο κύμα πανδημίας το φθινόπωρο πρέπει να κατευθύνουμε πόρους για να προστατεύσουμε τους πολίτες».
«Όχι» ένταξη άλλων ΚΑΔ στους πληττόμενους κλάδους
Έπειτα, ο υπουργός υπογράμμισε ότι σε αυτή τη χρονική στιγμή δεν προβλέπεται να προστεθούν και άλλοι ΚΑΔ στη λίστα των κλάδων που αντιμετωπίζουν πλήγματα από την πανδημία. «Έγινε μία ενδελεχής παρακολούθηση του τζίρου των επιχειρήσεων από τις αρχές του Μαρτίου όταν είχαμε εικόνα ότι η πανδημία θα επηρεάσει την ελληνική οικονομία. Σταθμίσαμε ποιες επιχειρήσεις πλήττονται άμεσα και μετά ποιες επιχειρήσεις έχει πληγεί ο τζίρος τους. Δεν προβλέπεται άλλη διεύρυνση της περιμέτρου. Εκτός και αν εξετάσουμε και δούμε ότι πλήττονται», είπε ο Γιάννης Βρούτσης.
Στα τέλη Απριλίου θα εξεταστεί από την κυβέρνηση το ενδεχόμενο επέκτασης της χρονικής περιμέτρου για τους ΚΑΔ που πλήττονται.
Πρόστιμο στην προσπάθεια για προσωπικό όφελος
Τέλος, ο Γιάννης Βρούτσης ανέφερε ότι η νομοθεσία είναι έκτακτη και έχει στηθεί από μηδενική βάση και έτσι «είναι πιθανό κάποιοι να αξιοποιήσουν τρύπες του συστήματος».
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι σήμερα δημοσιεύθηκε η υπουργική απόφαση για πρόστιμο 1.200 ευρώ σε όσους εργοδότες υποχρεώνουν εργαζόμενους με αναστολή σύμβασης εργασίας να δουλεύουν. «Επειδή παρά πολλοί μπορεί να επιδιώξουν να βρουν ευκαιρίες για προσωπικό όφελος γι’ αυτό βάζουμε και εμείς απαγορευτικές ρήτρες. Δεν μπορεί κάποιος να κάνει αναδρομική καταγραφή των εργαζομένων που θέτει σε αναστολή», υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας.