ΕΛΛΑΔΑ

Την Πέμπτη στη Βουλή το APS «Ηρακλής»

Σήμερα παραλαμβάνει το ΥΠΟΙΚ τη γνωμοδότηση της ΕΚΤ επί του σχεδίου για τα «κόκκινα» δάνεια

Την Πέμπτη αναμένεται η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για το APS (Asset Protection Scheme) «Ηρακλής», ενώ αύριο το υπουργείο Οικονομικών θα παραλάβει τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επί του σχεδίου για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων των ελληνικών τραπεζών.

Εν τω μεταξύ, ο οίκος Fitch διατήρησε το θετικό outlook για τις ελληνικές τράπεζες, την ίδια ώρα που αναθεώρησε σε αρνητικό από σταθερό το οutlook για τις τράπεζες της Δυτικής Ευρώπης.

Η διατήρηση του θετικού outlook για τις ελληνικές τράπεζες αντανακλά την προσδοκία του οίκου ότι «το πιστωτικό προφίλ των τραπεζών, αν και παραμένει πολύ αδύναμο, θα βελτιωθεί περαιτέρω το 2020 καθώς θα συνεχίζεται η μείωση των “κόκκινων” δανείων», όπως αναφέρει στην έκθεσή του.

Όσον αφορά το outlook των ευρωπαϊκών τραπεζών για το 2020, ο οίκος σημειώνει ότι είναι αρνητικό, καθώς η παραγωγή εσόδων αναμένεται να δεχτεί πιέσεις από την αδύναμη εικόνα του ΑΕΠ της Eυρωζώνης και τα χαμηλά επιτόκια.

Θετικές προβλέψεις για Χ.Α. και τραπεζικές μετοχές

Το Χρηματιστήριο αναμένεται να καταγράψει την καλύτερη επίδοση στον κόσμο φέτος, επειδή οι επενδυτές πιστεύουν ότι ο νέος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα υλοποιήσει την υπόσχεσή του να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη, σημειώνει ο αρθρογράφος του Bloomberg, Φερντινάντο Τζουλιάνο. Οι μετοχές με την καλύτερη επίδοση είναι οι τραπεζικές, με τις τιμές τους να έχουν σχεδόν διπλασιασθεί σε λιγότερο από 12 μήνες.

«Πολιτικοί και τραπεζίτες πιστεύουν ότι έχουν βρει τη μαγική θεραπεία για τη μάστιγα των “κόκκινων” δανείων του τραπεζικού συστήματος» σημειώνει ο Τζουλιάνο, προσθέτοντας ότι το σχήμα «Ηρακλής» προβλέπει ένα σύνθετο μίγμα τιτλοποιήσεων και κρατικών εγγυήσεων και έχει σχεδιασθεί με βάση το ιταλικό σχέδιο GACS. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο “Ηρακλής” θα βοηθήσει τις τράπεζες να εξασφαλίσουν μία καλύτερη τιμή, καθώς θα ξεφορτώνονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους, επιταχύνοντας ένα ξεκαθάρισμα που έχει καθυστερήσει. Δημιουργεί, όμως, έναν όχι ασήμαντο κίνδυνο για τους φορολογούμενους, οι οποίοι θα πληρώσουν τον λογαριασμό αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν σύμφωνα με το σχέδιο. Η κυβέρνηση πρέπει, επίσης, να προχωρήσει την πρότασή της για μεταρρύθμιση των περίπλοκων πτωχευτικών νόμων» σημειώνει ο αρθρογράφος.