ΚΟΣΜΟΣ

Τζόνσον: Μπρος ανταρσία και πίσω δημοσκοπήσεις

Μόνο το 27% των Βρετανών θεωρεί επιτυχημένη τη θητεία του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος φιλοδοξούσε να κυβερνήσει τη χώρα σε μια περίοδο απεξάρτησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση και ανάδειξης της αυτοκρατορικής αίγλης της.

H ιστοσελίδα του συνεδρίου των Βρετανών Συντηρητικών «έπεσε», οι βουλευτές διαμαρτύρονταν για την περιορισμένη χωρητικότητα των συζητήσεων μέσω Zoom, το εικονικό σκηνικό δεν ήταν εντυπωσιακό και ο ηγέτης του κόμματος και πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, υποχρεώθηκε να απευθύνει τα αστεία του στο κενό, αφού κοινό δεν υπήρχε. 

Στο παρελθόν ανήκουν οι εποχές που ως εσωκομματικός αντάρτης επισκίαζε στα προηγούμενα συνέδρια την προκάτοχό του Τερέζα Μέι ή υποσχόταν να εκτοξεύσει στο Διάστημα τον «κομμουνιστή κοσμοναύτη» Τζέρεμι Κόρμπιν, τότε ηγέτη των Εργατικών.

Στις φετινές εργασίες το χιούμορ του ηχούσε βεβιασμένο, τα γέλια των συνέδρων απουσίαζαν και οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν σήμερα τον αντίπαλό του και διάδοχο του Κόρμπιν, Κιρ Στάρμερ, να προηγείται. To 37% των ψηφοφόρων πιστεύει ότι ο Στάρμερ θα ήταν καλύτερος πρωθυπουργός έναντι 30% για τον Τζόνσον. Οταν καλούνται, δε, να επιλέξουν κόμμα υπό την τρέχουσα ηγεσία τους, οι ίδιοι πολίτες προκρίνουν τους Εργατικούς με ποσοστό 53% έναντι των Τόρις με 47%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα θετικά αυτά ευρήματα για τον ηγέτη των Εργατικών είναι τα καλύτερα από την εποχή του Τόνι Μπλερ, το 2007. Μόνο το 27% θεωρεί επιτυχημένη τη θητεία του πρωθυπουργού, ενώ ένα 21% πιστεύει ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα ήταν καλός πρωθυπουργός «υπό άλλες συνθήκες».

Η δέσμευση του Στάρμερ

Την ίδια στιγμή, αντιμέτωπος με μια ανταρσία εκατό και πλέον βουλευτών του βρίσκεται ο Βρετανός πρωθυπουργός καθώς, προκειμένου να περιοριστούν τα κρούσματα κορωνοϊού, έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή η πρόταση για απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 10 το βράδυ. Ωστόσο, από την ενδεχόμενη ταπεινωτική ήττα τον έσωσε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι θα στηρίξει τη ρύθμιση, διεκδικώντας όμως ταυτόχρονα επιστημονικές εξηγήσεις για την αποτελεσματικότητα του μέτρου. Η βασική ανησυχία όσων εμφανίζονται επιφυλακτικοί είναι πως θα δημιουργείται συνωστισμός τη στιγμή που θα κλείνουν ταυτόχρονα οι παμπ και τα εστιατόρια, με αποτέλεσμα να καθίσταται ευκολότερη η διασπορά του ιού. Δεκαέξι χιλιάδες κρούσματα δεν έχουν προσμετρηθεί στον συνολικό απολογισμό όσων μολύνθηκαν από την COVID-19, ενώ 48.000 άλλοι δεν έλαβαν προειδοποίηση ότι βρέθηκαν σε επαφή με τον ιό. Χιλιάδες ζωές εκτέθηκαν στον κίνδυνο, ενώ τα προβληματικά στοιχεία, είναι σύμφωνα με την αντιπολίτευση, ακόμη μία ένδειξη της χαοτικής κυβερνητικής πολιτικής στην πανδημία.

Μιλώντας αυτή την εβδομάδα στην ώρα του πρωθυπουργού, ο Στάρμερ παρουσίασε τα άκρως ανησυχητικά στοιχεία για τον ρυθμό μετάδοσης στην Αγγλία και μάλιστα σε περιοχές που τελούν υπό αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

«Προφανώς κάτι πήγε πολύ λάθος εκεί», ήταν το σχόλιο του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί μια περιοχή μπαίνει σε καθεστώς περιορισμών, δεν μπορεί να εξηγήσει τις διαφορετικές δέσμες μέτρων, ούτε μπορεί να μας πει πώς τελειώνουν οι περιορισμοί. Εχει αρχίσει και γίνεται φαιδρό».

Η πραγματικότητα

Ο Μπόρις Τζόνσον ισχυρίστηκε στο συνέδριο του κόμματος ότι ξαναβρήκε τη γοητεία και την επιρροή του, αλλά η όψη του εσχάτως διαψεύδει την εξαγγελία. Τίποτα από όλα αυτά που του συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό δεν τα είχε σχεδιάσει. Φιλοδοξούσε ότι θα κυβερνήσει τη χώρα σε μια περίοδο απεξάρτησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ανάδειξης της αυτοκρατορικής της αίγλης και καταπολέμησης της πανδημίας, χωρίς όμως να πλήξει την οικονομία.

Αντ’ αυτού, η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης ήταν τραγική, η οικονομία βυθίζεται και ο ίδιος είναι απομονωμένος τόσο στα μάτια της κοινής γνώμης όσο και στο εσωτερικό του κόμματός του.

Αρχικά η συζήτηση στη Βουλή για την απαγόρευση κυκλοφορίας είχε προγραμματιστεί για αύριο, αλλά μετατέθηκε για μεθαύριο, προκειμένου οι υπουργοί να αναζητήσουν συμβιβαστικές λύσεις και να κατευνάσουν τόσο τους επίδοξους αντάρτες των Τόρις όσο και τους Εργατικούς βουλευτές.

Οι πρώτοι φοβούνται ότι οι νέες απαγορεύσεις θα εκληφθούν από την κοινή γνώμη ως περιστολή των ελευθεριών και θα επιτείνουν τη σύγχυση για τη στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση για την ανάσχεση της πανδημίας. Επιπλέον, φοβούνται ότι η οικονομική ζημία στους τομείς της φιλοξενίας και της σίτισης θα είναι μη αναστρέψιμη.

Ο «φόβος» των παμπ

Η κυβέρνηση, στον αντίποδα, απαντάει ότι όσο περισσότερο παραμένουν στο εσωτερικό μιας παμπ ή ενός εστιατορίου οι θαμώνες τόσο περισσότερο πίνουν και άρα τόσο λιγότερο τηρούν τους κανόνες των αποστάσεων, της μάσκας κ.λπ. Φέρνει εξάλλου ως παράδειγμα άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Δανία, η Αυστρία και η Ολλανδία, αλλά και μεγαλουπόλεις όπως το Παρίσι και οι Βρυξέλλες, που πήραν ανάλογα μέτρα. Πρόκειται για κοινή λογική, είναι το σύνθημά της.

Στο επίμονο αίτημα για επιστημονικές αποδείξεις ότι το μέτρο έχει απτά αποτελέσματα, η Ντάουνινγκ Στριτ πάντως αρκείται να επικαλεστεί, και πάλι, την κοινή λογική. Μια κοινή λογική που επί μακρόν αγνόησε, όταν ο Μπόρις Τζόνσον καθυστέρησε να λάβει μέτρα για την αναχαίτιση του ιού και προωθούσε την αμφιλεγόμενη θεωρία περί ανοσίας της αγέλης, μέχρις ότου βρέθηκε και ο ίδιος στην εντατική με αναπνευστικά προβλήματα, χτυπημένος από την COVID-19.

«Αυτά είναι βλακείες του Λονδίνου»

Η βρετανική κυβέρνηση προωθεί επικοινωνιακά το μήνυμα ότι βρίσκεται αρκετά κοντά στη σύναψη εμπορικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτι ωστόσο που οι Βρυξέλλες αμφισβητούν ευθέως. Αυτή την εβδομάδα ο βουλευτής των Τόρις, Μάικλ Γκοβ, είπε ότι οι πιθανότητες να κλείσει η συμφωνία έως τα τέλη του χρόνου «είναι 66%», ενώ ο βασικός διαπραγματευτής του Λονδίνου, Nτέιβιντ Φροστ, επίσης εμφανίστηκε αισιόδοξος. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όμως, δηλώνουν επιφυλακτικοί κατά πόσον έχει βάση αυτή η αισιοδοξία που εκπέμπεται από την Ντάουνινγκ Στριτ. «Αμφισβητούμε σοβαρά την τακτική τους και γιατί στέλνουν αυτού του είδους τα μηνύματα αφού δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στον ορίζοντα η προοπτική συμφωνίας», σχολίασε εις εξ αυτών στο Politico. «“Μια συμφωνία είναι εφικτή – μόνο το ζήτημα της αλιείας παραμένει εκκρεμές”. Αυτό είναι το μήνυμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτά είναι βλακείες, αφού δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία σε καμία από τις κόκκινες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ούτε διαφαίνεται αυτή η πιθανότητα σε αυτή τη φάση», συμπλήρωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ξένια Κουναλάκη – kathimerini.gr