ΣΠΟΡ

Τζάμπολ προς το… άγνωστο

Η νέα σεζόν της Ευρωλίγκας αρχίζει την ερχόμενη Πέμπτη, με τον Ολυμπιακό να υποδέχεται τη Ζαλγκίρις Κάουνας. Την Παρασκευή, ο Παναθηναϊκός θα παίξει στη Ρωσία με αντίπαλο τη Χίμκι

H αγωνία για τυχόν νέα αναβολή ή και διακοπή, αλλά κυρίως ο φόβος της μεταδοτικότητας του κορωνοϊού στους παίκτες, στους προπονητές και στα μέλη των ομάδων, θα πλανώνται πάνω από τη φετινή διοργάνωση της Ευρωλίγκας, που έχει προγραμματισθεί να αρχίσει την ερχόμενη Πέμπτη. 

Η Covid-19 αλλάζει τη λειτουργία και την καθημερινότητα της φετινής Ευρωλίγκας. Το υγειονομικό πρωτόκολλο που έχουν συνυπογράψει οι 18 ομάδες υπαγορεύει την υποβολή όλων των μελών της ομάδας σε μοριακά τεστ δύο ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των αναμετρήσεων, αλλά και δύο τεστ στη διάρκεια της εβδομάδας. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρέπει να γίνεται αυθημερόν, ώστε, σε περίπτωση κρούσματος, η ομάδα που αγωνίζεται εκτός έδρας να αποκλείσει από την αποστολή της το μέλος ή τα μέλη που διαπιστωθούν θετικά στον κορωνοϊό.

Τα μέτρα ανά χώρα

Το υψηλότερο εμπόδιο που είναι πολύ πιθανό να παρουσιασθεί είναι τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση κάθε χώρας, καθώς σε περίπτωση έξαρσης της πανδημίας, θα εφαρμοσθεί, πιθανώς, η απαγόρευση των αεροπορικών πτήσεων. Οι γηπεδούχες ομάδες θα ζητούν ειδική άδεια, κι αν δεν παρέχεται, η Ευρωλίγκα θα κληθεί είτε να αναβάλλει παιχνίδια είτε να βρίσκει ουδέτερη έδρα σε άλλη χώρα που θα υπάρχει προσβασιμότητα.

Προερχόμενη από την ακύρωση του περυσινού πρωταθλήματος και την αρχική διακοπή του έξι αγωνιστικές πριν από την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας, η Ευρωλίγκα είναι ζημιωμένη τόσο οικονομικά όσο και σε επίπεδο… δημοτικότητας. Οι άδειες εξέδρες θα σημαδέψουν τη διεξαγωγή όλων των παιχνιδιών για όσο χρονικό διάστημα ισχύσει το «κεκλεισμένων θυρών». Μπορεί οι περισσότερες ομάδες της Ευρωλίγκας να είναι έτοιμες να διαθέσουν άμεσα εισιτήρια διαρκείας, εάν και όταν επιτραπεί ο περιορισμένος –σε ποσοστό κάτω του 50%– αριθμός θεατών, αλλά η έναρξη της φετινής διοργάνωσης θα έχει το μειονέκτημα απώλειας εσόδων από τα εισιτήρια και την έλλειψη φίλαθλης ατμόσφαιρας στους αγώνες.

Οι έδρες

Ουσιαστικά, το στοιχείο της έδρας παύει να παίζει σημαντικό ρόλο και οι παίκτες θα πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτό το άχαρο και πρωτόγνωρο δεδομένο επίσημων αγώνων. Η Ευρωλίγκα δεν μπορούσε να εφαρμόσει το μοντέλο του ΝΒΑ, με τη διεξαγωγή των παιχνιδιών του περυσινού πρωταθλήματος σε απομονωμένο χώρο «φούσκα», γιατί θα πρέπει να συγκεντρώσει τις 18 αποστολές σε μια πόλη που θα διαθέτει δύο γήπεδα και θα δεσμεύσει ξενοδοχεία… καραντίνας για τις ομάδες, τους διαιτητές, τους κομισάριους.
Tα οικονομικά «απόνερα» της μη ολοκλήρωσης της φετινής διοργάνωσης, με την ανάλογη μείωση εσόδων από τους χορηγούς, καθώς και στο νέο πρωτάθλημα, επηρέασαν σημαντικά τις οικονομικά εξαρτώμενες από τη διοργανώτρια αρχή ομάδες και ελάχιστα τους παραδοσιακά πλούσιους συλλόγους που είχαν τη δυνατότητα με ίδια έσοδα να διατηρήσουν ισχυρές τις συνθέσεις των ομάδων τους, αλλά και να ενισχυθούν με παίκτες που αποδεσμεύτηκαν, λόγω υψηλών συμβολαίων.

Πληβείοι και πατρίκιοι

Η ΤΣΣΚΑ, η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ, η Εφές και η Αρμάνι συγκροτούν το γκρουπ της οικονομικής ελίτ έναντι όλων των άλλων και μοιραία αυτό θα αποτυπωθεί στην αγωνιστική και βαθμολογική αναρρίχηση στις πρώτες θέσεις ενόψει του φάιναλ φορ της Κολωνίας, τον Μάιο του 2021.

Το μέγεθος του ανοίγματος της «ψαλίδας» ανταγωνιστικότητας θα διαμορφωθεί από τη Φενέρμπαχτσε, τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, τη Μακάμπι, τη Ζαλγκίρις και την Μπασκόνια που είναι παραδοσιακές δυνάμεις της Ευρωλίγκας.

Στο «αχαρτογράφητο» νέο πρωτάθλημα, φιλοδοξία εισόδου στην πρώτη οκτάδα των πλέι οφ έχουν οι δύο γερμανικές ομάδες (Μπάγερν, Αλμπα), οι δύο ρωσικές (Ζενίτ, Χίμκι), η γαλλική Βιλερμπάν, ο Ερυθρός Αστέρας και η Βαλένθια.

Εμφατική θα είναι η απουσία του πολυνίκη Ζέλικο Ομπράντοβιτς (9 τίτλοι), ενώ ντεμπούτο στην Ευρωλίγκα θα κάνουν 43 παίκτες, με τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό να έχουν τέσσερις πρωτοεμφανιζόμενους.

Γιώργος Βαλαβάνης – kathimerini.gr