Τελικά πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά;
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη εμβολιάσει περίπου 600.00 παιδιά ηλικίας από 12 έως 15 ετών
Ο εμβολιασμός των παιδιών θεωρείται ρουτίνα. Από τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους κιόλας, τα παιδιά εμβολιάζονται κατά της ιλαράς, της παρωτίτιδας, της πολιομυελίτιδας, της διφθερίτιδας, της μηνιγγίτιδας και πολλών ακόμα ασθενειών.
Όμως τι γίνεται με τον κορωνοϊό;
Καθώς ο εμβολιασμός των ενηλίκων προχωρά, κάποιες χώρες αρχίζουν κιόλας είτε να εμβολιάζουν παιδιά ή έστω να σκέφτονται πώς να προσεγγίσουν το θέμα.
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη εμβολιάσει περίπου 600.00 παιδιά ηλικίας από 12 έως 15 ετών. Και περιμένουν περισσότερα δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων για να προχωρήσουν και σε μικρότερες ηλικίες από το 2022.
Ωστόσο το θέμα αυτό δεν γεννά μόνο επιστημονικά ερωτήματα, αλλά και ηθικά.
Και αυτό γιατί είναι γενικώς αποδεκτό ότι τα παιδιά κινδυνεύουν ελάχιστα από τον κορωνοϊό, επομένως κάποιοι ισχυρίζονται ότι τα οφέλη από τον εμβολιασμό τους είναι πολύ μικρά.
Πραγματικά, τα κρούσματα ανάμεσα σε παιδιά είναι σχεδόν πάντα ήπια ή ασυμπτωματικά. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε επτά χώρες και δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Lancet, υπολόγισε ότι οι θάνατοι παιδιών εξαιτίας του κορωνοϊού είναι λιγότεροι από 2 ανά ένα εκατομμύριο κρουσμάτων.
Γιατί, λοιπόν, να εμβολιαστούν τα παιδιά; Το σκεπτικό είναι ότι ο εμβολιασμός του μπορεί να σώσει άλλες ζωές, αφού οδηγεί γρηγορότερα στη συλλογική ανοσία και άρα σταματά τη διασπορά του ιού στην κοινότητα.
Έχει αποδειχθεί ότι έστω και μία δόση του εμβολίου μειώνει τις πιθανότητες που έχει κάποιος να κολλήσει κορωνοϊό στο μισό, ενώ ακόμα και εάν κάποιος κολλήσει τον ιό, έχει τις μισές πιθανότητες να τον μεταδώσει.
Τα παιδιά δεν φαίνεται να διασπείρουν ιδιαίτερα τον κορωνοϊό, αλλά οι μεγαλύτεροι έφηβοι ενδεχομένως να παίζουν κάποιο ρόλο στη μετάδοση, όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία.
Όμως, το ηθικό ζήτημα πίσω από τον εμβολιασμό των παιδιών είναι σοβαρό. Πολλοί είναι αυτοί που σκέφτονται ότι εάν ένα παιδί λάβει μία δόση του εμβολίου, την στερεί από κάποιον που τη χρειάζεται περισσότερο.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να καθυστερήσουν τα σχέδιά τους για τον εμβολιασμό των παιδιών και να δωρίσουν τις δόσεις αυτές σε φτωχότερες χώρες. Ο καθηγητής Άντριου Πόλαρντ, που συμμετείχε στις κλινικές έρευνες για το εμβόλιο της AstraZeneca, λέει ότι είναι «ηθικά λανθασμένο» να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό των παιδιών.
«Έχει λογική εάν υπήρχε απεριόριστη προσφορά εμβολίων να συνεχίσουμε με τους άνω των 12 ετών. Αλλά δεν υπάρχει απεριόριστη προσφορά εμβολίων», λέει η Ελεανόρ Ρίλεϊ, καθηγήτρια του University of Edinburgh. «Τελικά, είναι πολιτική απόφαση το εάν θα δώσουμε προτεραιότητα στα παιδιά μας έναντι των ενηλίκων που πεθαίνουν μαζικά σε άλλα μέρη του κόσμου».
BBC