ΚΟΣΜΟΣ

Τελευταίο αντίο στον Τζόρτζ Φλόιντ, τον άνθρωπο που «θα αλλάξει τον κόσμο»

Αστυνομικοί χαιρετούν τη σορό του Τζορτζ Φλόιντ, λίγο πριν από την κηδεία του, χθες στο Χιούστον. Νωρίτερα, ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος Τζο Μπάιντεν είχε χαρακτηρίσει τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις «σημείο καμπής στην αμερικανική ιστορία».

Στο Χιούστον του Τέξας πραγματοποιήθηκε χθες η κηδεία του Τζορτζ Φλόιντ, του 46χρονου Αφροαμερικανού, του οποίου η δολοφονία έχει πυροδοτήσει ογκώδες κύμα διαδηλώσεων.

Περίπου 2.500 άνθρωποι παραβρέθηκαν στην κηδεία ενώ είχαν προηγηθεί τελετές στη μνήμη του στη Μινεάπολη την πόλη όπου έζησε ο Φλόιντ αφότου εγκατέλειψε το Χιούστον και στο Ρίφορντ, στην πόλη της Βόρειας Καρολίνας όπου είχε γεννηθεί.

Η κηδεία διήρκησε περίπου τέσσερις ώρες και μεταδόθηκε ζωντανά από όλα τα μεγάλα αμερικανικά δίκτυα.

«Μπορώ να αναπνεύσω και όσο αναπνέω η δικαισύνη θα αποδοθεί» είπε στη διάρκεια ομιλίας ο ανιψιός του Φλόιντ, Μπρούκλιν Γουίλιαμς, κάνοντας λόγο «όχι απλά για μια δολοφονία αλλά ένα έγκλημα μίσους».

Στην τελετή ακουγόταν μουσική γκόσπελ ενώ προβλήθηκε και ένα βίντεο με στιγμές από τη ζωή του άνδρα με το προσωνύμιο «Μεγάλος Φλόιντ».

Ο νεότερος αδερφός του, Τέρενς Φλόιντ, ανέφερε ότι ξυπνούσε στη μέση της νύχτας τις τελευταίες ημέρες τραυματισμένος από τη μνήμη του να βλέπει τον μεγαλύτερο αδερφό του να καλεί τη μητέρα τους ενώ άφηνε την τελευταία του πνοή.

Ο μεγαλύτερος αδερφός του είπε: «Ο Τζορτζ ήταν ο προσωπικός μου υπεράνθρωπος».

Από την πλευρά τους αστυνομικοί του Χιούστον απέτισαν φόρο τιμής στον Φλόιντ συνοδεύοντας την άμαξα που μετέφερε το χρυσό φέρετρο.

Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία, Τζο Μπάιντεν, συναντήθηκε χθες με την οικογένεια του Φλόιντ, την ώρα που οι Αρχές σε Μινεάπολη και Νέα Υόρκη επανεξετάζουν τις μεθόδους αστυνόμευσης.

«Υπέροχη οικογένεια», είπε ο Μπάιντεν στο δίκτυο CBS. «Ηταν εκεί και η μικρή του κόρη, αυτή που είπε “ο μπαμπάς μου θα αλλάξει τον κόσμο”. Και θα τον αλλάξει». Ο Αμερικανός πολιτικός εκτίμησε ότι η δολοφονία του Φλόιντ και οι αντιδράσεις που πυροδότησε αποτελούν «ένα από τα μεγάλα σημεία καμπής στην αμερικανική ιστορία». Επί του πρακτέου, η βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος από τη Νέα Υόρκη Αλεξάντρια Οκάζιο Κορτές είπε στους Αμερικανούς που διαδηλώνουν συστηματικά εδώ και δύο εβδομάδες: «Μείνετε στους δρόμους. Λειτουργεί!».

Χθες η τοπική Βουλή της Νέας Υόρκης ψήφισε νόμο που μετατρέπει σε κακούργημα, τιμωρούμενο με κάθειρξη έως 15 ετών, την πρόκληση σωματικής βλάβης ή θανάτου από αστυνομικό όργανο με χρήση κεφαλοκλειδώματος. Το κεφαλοκλείδωμα τυπικά απαγορεύεται στην πολιτεία από το 1993, αλλά ποτέ έως τώρα δεν υπήρχαν ποινικές συνέπειες για τα αστυνομικά όργανα που χρησιμοποιούν αυτή την επικίνδυνη τακτική.

Από το 2014, όταν ο Αφροαμερικανός Ερικ Γκάρνερ δολοφονήθηκε κατά τη σύλληψή του με κεφαλοκλείδωμα, έχουν καταγραφεί 996 καταγγελίες για τη χρήση της ίδιας τεχνικής από αστυνομικά όργανα στην πόλη της Νέας Υόρκης. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι καταγγελίες αφορούν την αστυνόμευση σε συνοικίες μαύρων.

Στη Μινεάπολη, τόπο δολοφονίας του Τζορζ Φλόιντ, ενισχυμένη πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου ψήφισε την Κυριακή την κατάργηση του τοπικού αστυνομικού τμήματος και τον ανασχεδιασμό της αστυνόμευσης στην πόλη. «Πέρυσι μελετήσαμε τις κλήσεις στο 911 (το αμερικανικό 100) και συνειδητοποιήσαμε ότι ένα από τα πιο συνηθισμένα τηλεφωνήματα αφορά ανθρώπους που έχουν συναισθηματικές διαταραχές», δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος που ηγείται της πλειοψηφίας, Τζερεμάια Ελισον. «Χρειαζόμαστε όπλα σε τέτοιες καταστάσεις; Χρειαζόμαστε όπλα όταν κάποιος τηλεφωνεί για να καταγγείλει πιθανή χρήση πλαστού εικοσαδόλαρου; Ποτέ δεν έχουμε καθίσει ως χώρα να δούμε πώς χειριζόμαστε τέτοιες καταστάσεις. Οι συνάδελφοί μου κι εγώ είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε».

Σύμφωνα με τον Ελισον, η ψηφοφορία της Κυριακής ήταν η αρχή μιας μεγάλης συζήτησης, στην οποία θα εμπλακούν όλοι οι κάτοικοι της Μινεάπολης για το πώς θα πρέπει να είναι το μέλλον της αστυνόμευσης στην πόλη.

Νομοθετική πρωτοβουλία για την αναμόρφωση της αστυνόμευσης σε ομοσπονδιακό επίπεδο ανέλαβε το Δημοκρατικό Κόμμα, αν και ο έλεγχος της Γερουσίας από τους Ρεπουμπλικανούς δεν υπόσχεται πρόοδο στο ζήτημα αυτό. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Τραμπ όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται για τα ζητήματα αυτά, αλλά έχει ενθαρρύνει τη χρήση βίας εναντίον όσων διαδηλώνουν. Εν τω μεταξύ, προχθές στην κομητεία Χενρίκο της Βιρτζίνια, οδηγός έριξε το όχημά του εσκεμμένα σε διαδηλωτές του κινήματος Black Lives Matter, χωρίς να σημειωθούν σοβαροί τραυματισμοί. «Κατά δήλωσή του, ο συλληφθείς είναι στέλεχος της Κου Κλουξ Κλαν», ανακοίνωσαν οι τοπικές ανακριτικές αρχές.