ΖΩΗ

Τα lockdowns βλάπτουν τα νιάτα

Οι νέοι άνθρωποι, τελευταίοι στην «ουρά» για εμβολιασμό και με σχολεία και πανεπιστήμια κλειστά, έχουν επωμισθεί ίσως το μεγαλύτερο ψυχικό φορτίο της υγειονομικής κρίσης

Με τους περιορισμούς στην κυκλοφορία, τη διακοπή λειτουργίας επιχειρήσεων και τα lockdowns στις ευρωπαϊκές χώρες να αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι το καλοκαίρι, ειδικοί της ψυχικής υγείας εκφράζουν φόβους για τις επιπτώσεις στη νεολαία.

Οι νέοι, τελευταίοι στην «ουρά» για εμβολιασμό και με σχολεία και πανεπιστήμια κλειστά, έχουν επωμισθεί ίσως το μεγαλύτερο ψυχικό φορτίο της υγειονομικής κρίσης, θυσιάζοντας τα νιάτα τους για την προστασία των ηλικιωμένων και ευάλωτων συμπολιτών τους. Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι ψυχικές αντοχές τους γίνονται αντικείμενο συστηματικής υπερεκτίμησης.

Αντιμέτωποι με συρρικνωμένη κοινωνική ζωή και γενική αβεβαιότητα σε μία ούτως ή άλλως δύσκολη περίοδο της ύπαρξής τους, πολλοί νέοι νιώθουν ότι χάνουν τα καλύτερά τους χρόνια. Παγκοσμίως, έχουν χάσει οικονομικές ευκαιρίες, απείχαν από σημαδιακά γεγονότα και εγκατέλειψαν σχέσεις. «Πολλοί αισθάνονται ότι πληρώνουν το τίμημα των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας», λέει ο επικεφαλής ψυχιατρικού δικτύου στη Λυών της Γαλλίας, δρ Νικολά Φρανκ.

Σε Ιταλία και Ολλανδία, οι ψυχιατρικές πτέρυγες νοσοκομείων είναι ασφυκτικά γεμάτες. Στη Γαλλία, οι ειδικοί συνέστησαν στις Αρχές να ανοίξουν τα σχολεία, σε μια προσπάθεια καταπολέμησης της μοναξιάς που νιώθουν οι νέοι. Στη Βρετανία, ορισμένοι ψυχοθεραπευτές αποκάλυψαν ότι έχουν συστήσει σε ασθενείς τους να σπάσουν την καραντίνα για την προστασία της ψυχικής τους υγείας. Στις ΗΠΑ, ποσοστό 25% των νέων 18-24 ετών αναφέρουν ότι έχουν σκεφτεί σοβαρά την αυτοκτονία, ενώ στη Λατινική Αμερική έρευνα της UNICEF σε 8.000 νέους έδειξε ότι πάνω από το ένα τέταρτο ένιωθε άγχος και 15% εμφάνισε συμπτώματα κατάθλιψης.

ta-lockdowns-vlaptoyn-ta-niata0
Τελευταίοι στην «ουρά» για εμβολιασμό και με σχολεία και πανεπιστήμια κλειστά, οι νέοι έχουν επωμισθεί ίσως το μεγαλύτερο ψυχικό φορτίο της υγειονομικής κρίσης, θυσιάζοντας τα νιάτα τους για την προστασία των ηλικιωμένων και ευάλωτων συμπολιτών τους (φωτ. Dmitry Kostyukov / The New York Times). 

Ειδικοί της ψυχικής υγείας στην Ευρώπη επιμένουν ότι οι μακροπρόθεσμες ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας πρέπει να αντιμετωπιστούν με το ίδιο σθένος όπως η εξάπλωση του κορωνοϊού. Το φθινόπωρο, πολλές ευρωπαϊκές χώρες θεώρησαν ότι είχαν περιορίσει την εξάπλωση. Αυτό δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες στους νέους, που διαψεύσθηκαν με τα νέα αυστηρά μέτρα, καθώς το χειμερινό κύμα πανδημίας ήταν πιο ισχυρό. Παρότι τα lockdowns έχουν προσφέρει σε αρκετούς νέους μια κάποια ανακούφιση λόγω αποχής από τις πανεπιστημιακές ή εργασιακές τους υποχρεώσεις, ενδυναμώνοντας ψυχικά ορισμένους, για άλλους, οι οποίοι αντιμετώπιζαν ήδη ψυχολογικά προβλήματα ή δεν είχαν πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγιεινής, η πανδημία αποτέλεσε ιδιαίτερα επώδυνη εμπειρία.

Ο χειμώνας τούς επιβάρυνε ψυχικά, σύμφωνα με ψυχιάτρους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι νεότεροι ασθενείς τους εμφανίζουν οξύτερα συμπτώματα άγχους, κατάθλιψης, διατροφικών διαταραχών και εξαρτήσεων. Στην Ολλανδία, ο δρ Ρόμπερτ Φερμίρεν, καθηγητής Παιδοψυχιατρικής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Λέιντεν, λέει ότι η πτέρυγα σοβαρών περιστατικών παραμένει γεμάτη εδώ και εβδομάδες, κάτι που ο ίδιος ουδέποτε είχε βιώσει μέχρι σήμερα. Η κατάσταση ήταν τόσο σοβαρή ώστε η ομάδα του αποφάσισε να μη δώσει εξιτήρια στα παιδιά για τα Χριστούγεννα, όπως γινόταν πάντα. Στην Ιταλία, οι νοσηλείες νέων που αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν αυξήθηκαν κατά 30%.
ISABELLA KWAI / THE NEW YORK TIMES