Τα LEGO είναι καλύτερη επένδυση από τον χρυσό και τις μετοχές!
Οι εκρηκτικές αποδόσεις του Bitcoin κατάφεραν μέσα στο 2021 να κάνουν τις εναλλακτικές επενδύσεις mainstream.
Και ενώ οι διακυμάνσεις των κρυπτονομισμάτων απαιτούν γερά νεύρα, μία απροσδόκητη «αγορά» προσφέρει αποδόσεις καλύτερες από τον χρυσό, τις μετοχές και τα ομόλογα.
Σύμφωνα με έρευνα του Higher School of Economics του Πανεπιστημίου της Μόσχας, τα συλλεκτικά LEGO ανατιμήθηκαν κατά 11% ετησίως από το 1987 έως το 2015, κάτι που σημαίνει ότι έδωσαν στους κατόχους τους καλύτερα κέρδη ακόμα και από τον χρυσό.
Τα σετ LEGO που δεν παράγονται πια αποκτούν υψηλή συλλεκτική αξία με το πέρασμα των χρόνων, με αποτέλεσμα να αποτελούν μία επένδυση που δεν επηρεάζεται από τους κύκλους των χρηματιστηρίων. Άλλωστε, οι τιμές τους συνέχισαν να αυξάνονται ακόμα και κατά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008.
Σύμφωνα με τη μελέτη, τα σετ LEGO μπορούν να αποτελούν μια εξίσου καλή επένδυση με τα κοσμήματα, τις αντίκες ή τα άλλα έργα τέχνης. Ένα συγκεκριμένο μεγάλο σετ έδωσε αποδόσεις 2.230% σε οκτώ χρόνια, όπως σημειώνει η ανάλυση.
Μάλιστα, οι τιμές των LEGO εκτινάχθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι γονείς αναζητούσαν τρόπους να διασκεδάσουν τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια των lockdowns.
Όμως και το συναίσθημα της νοσταλγίας που προκαλούν τα LEGO στους ενήλικες συμβάλλει στη συλλεκτική τους αξία.
Εάν αναζητά κανείς τα LEGO με τη μεγαλύτερη επενδυτική αξία, θα πρέπει να στραφεί σε θεματικά σετ, όπως αυτά που απεικονίζουν διάσημα κτίρια ή στηρίζονται σε μεγάλα brands της ψυχαγωγίας.
H μελέτη εξέτασε τις τιμές 2.322 σετ LEGO από το 1987 έως το 2015 που πουλήθηκαν στη δευτερογενή αγορά. Διαπιστώθηκε ότι οι τιμές των σετ αρχίζουν να ανεβαίνουν 2 ή 3 χρόνια αφότου αυτά αποσυρθούν από τα καταστήματα, με κάποια κουτιά να δίνουν αποδόσεις ακόμα και 600% τον χρόνο.
Τα πιο ακριβά σετ είναι τα Millennium Falcon, Death Star II και Imperial Star Destroyer από τα Star Wars, καθώς και το Taj Mahal.
H μίνι φιγούρα Mr. Gold, που κυκλοφόρησε το 2013 με τιμή μόλις 2,99 δολαρίων, θεωρείτε τώρα περιζήτητη ανάμεσα στους συλλέκτες και πωλείται στη δευτερογενή αγορά αντί 2.000 δολαρίων.
«Δεκάδες χιλιάδες deals κλείνονται στη δευτερογενή αγορά των LEGO», λέει η καθηγήτρια Victoria Dobrynskaya, εκ των συντακτών της μελέτης. «Πρόκειται για μία τεράστια αγορά η οποία δεν είναι γνωστή στους παραδοσιακούς επενδυτές».
Μπορείτε, όμως, να πλουτίσετε από τα LEGO που έχετε στο πατάρι; Πρώτη προϋπόθεση είναι να μην έχει ανοιχτεί η συσκευασία τους. Και βέβαια, θα πρέπει να έχουν κάποια συλλεκτική αξία, δηλαδή να μην παράγονται πια.
«Οι επενδυτές των LEGO βγάζουν υψηλές αποδόσεις μεταπουλώντας σετ που δεν έχουν ανοιχθεί, ειδικά τα σπάνια, τα οποία φτιάχτηκαν στο πλαίσιο περιορισμένων εκδόσεων ή πριν από πολύ καιρό. Σετ που παράγονταν πριν από 20-30 χρόνια προκαλούν νοσταλγία στους φανς των LEGO και οι τιμές τους εκτοξεύονται. Όμως, παρά την υψηλή κερδοφορία για τα LEGO στη δευτερογενή αγορά γενικά, δεν είναι εξίσου επιτυχημένα όλα τα σετ. Κάποιος πρέπει να είναι πραγματικός φαν των LEGO για να κατανοήσει πώς δουλεύει η αγορά και να δει την επενδυτική προοπτική ενός συγκεκριμένου σετ», εξηγεί η Dobrynskaya.
Πηγή: moneyreview.gr