Τα τέσσερα στοιχήματα του 2021 – Αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα
Πανδημία, οικονομία, ελληνοτουρκικά και μεταρρυθμίσεις
Με τέσσερα βασικά στοιχήματα ξεκινάει για την κυβέρνηση η νέα χρονιά, με τα κυβερνητικά στελέχη να εκφράζουν την αισιοδοξία πως «τα χειρότερα έχουν μείνει πίσω».
Εν αρχή ην η πανδημία. Το 2021 ξεκινάει με την εξής δύσκολη και αντιφατική κατάσταση, που μοιάζει να ισορροπεί σε τεντωμένο σκοινί: από τη μία έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί, κάτι που προσδίδει αναπόφευκτα έναν τόνο αισιοδοξίας, και από την άλλη το φόβητρο ενός τρίτου και ίσως ισχυρότερου κύματος είναι υπαρκτό. Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση πρέπει να φέρει εις πέρας ένα κολοσσιαίων διαστάσεων πρότζεκτ, το οποίο δικαιολογημένα χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη εφοδιαστική αλυσίδα που έχει στηθεί στη χώρα. Το στοίχημα του εμβολιασμού είναι τεράστιο και κρύβει πολλές παγίδες. Από το να λειτουργήσει σωστά το σύστημα μέχρι να πεισθεί ο κόσμος να κάνει το εμβόλιο. Ταυτόχρονα στο Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως θα πρέπει μαζί με το «καρότο» –βλέπε εμβόλια– να έχουν και το «μαστίγιο» της τήρησης των μέτρων. Αν στη δύσκολη αυτή άσκηση συνυπολογίσει κάποιος τη μεγάλη κόπωση του πληθυσμού, αλλά και την επιμονή της πανδημίας, τότε γίνονται εύκολα αντιληπτές οι δυσκολίες που είναι μπροστά, τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα.
Σε άμεση συνάρτηση με το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία είναι και το στοίχημα της οικονομίας, καθώς η διάρκεια και η έντασή της έχουν άμεσο αντίκτυπο στον οικονομικό σχεδιασμό. Η κυβέρνηση έχει ήδη υπολογίσει 7,5 δισ. από τον προϋπολογισμό του 2021 για τη στήριξη όσων πληγούν από τον κορωνοϊό. Με δεδομένο όμως ότι πρόκειται για μια κατάσταση εντελώς ρευστή και πρωτόγνωρη, η πρόκληση είναι μεγάλη, από τη μία να μην μείνει κανείς χωρίς χείρα βοηθείας, από την άλλη να μην εκτροχιαστούν τα δημοσιονομικά. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως η οικονομία στο τέλος της ημέρας έχει πάντα τον πιο καταλυτικό ρόλο.
Τα ελληνοτουρκικά είναι το τρίτο μεγάλο ζήτημα που θα έχει να χειριστεί η κυβέρνηση το 2021. Στο χρονικό σημείο που βρισκόμαστε οι πολυσυζητημένες διερευνητικές επαφές είναι «στον αέρα». Πρόκειται για ένα πολύπλοκο ζήτημα, που έχει άμεσο αντίκτυπο και στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Ενας πιθανός συμβιβασμός με την Τουρκία που δεν θα είναι συμβατός με τις πεποιθήσεις της συντηρητικής εκλογικής βάσης της Ν.Δ. μπορεί να δημιουργήσει πολλαπλά ζητήματα.
Τελευταίο αλλά όχι έσχατο μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση τη νέα χρονιά είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Με βάση τα προβλήματα που αντιμετώπισε η χώρα το 2020 μπορεί να ακούγεται ως πολυτέλεια, αλλά μόνο τέτοια δεν είναι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη πρωθυπουργός έχοντας ως σημαία τις μεταρρυθμίσεις και, παρά το γεγονός ότι οι προτεραιότητες άλλαξαν λόγω της πανδημίας και της τουρκικής προκλητικότητας στην Αν. Μεσόγειο, το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης θα κρίνει πολλά για το μέλλον της.
Οι αλλαγές
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός επεξεργάζεται αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Με δεδομένο ότι το 2021 η κυβέρνηση θα βρίσκεται ήδη στα μισά της θητείας της, ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει πως για την επανεκκίνηση σε όλα τα επίπεδα θέλει ένα κυβερνητικό σχήμα «καμικάζι» που θα μπορεί, με δεδομένο το τέλος της πανδημίας, να πατήσει γκάζι και να τρέξει το κυβερνητικό έργο. Υστερα από ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης, ο πρωθυπουργός έχει σαφή εικόνα για τα σημεία τα οποία θέλουν διόρθωση. Ενα στοιχείο που φαίνεται πως θα έχει ο πρώτος ανασχηματισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η ενίσχυσή της με βουλευτές, κυρίως σε θέσεις υφυπουργών. Σε αρκετές περιπτώσεις οι τεχνοκράτες δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα και με δεδομένο πως δεν φέρνουν και… ψήφους, θα αντικατασταθούν.
Ο ανασχηματισμός πάντως δεν αποκλείεται να κρύβει εκπλήξεις, όπως μετακινήσεις ακόμα και πρωτοκλασάτων υπουργών, ενώ αλλαγές θα υπάρχουν και στο επικοινωνιακό επιτελείο που είναι και η βιτρίνα της κυβέρνησης. Το κατά πόσον βέβαια θα είναι σαρωτικός ή όχι, είναι αποκλειστική απόφαση του πρωθυπουργού, αν και οι «γαλάζιες» επιλογές, όσον αφορά τουλάχιστον τα πρώτης γραμμής υπουργεία, είναι περιορισμένες. Τέλος, δεδομένου ότι αναμένεται αξιοποίηση μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, το λεγόμενο άνοιγμα στην Κεντροαριστερά, προσώρας τουλάχιστον, έχει ολοκληρωθεί.
Σταύρος Παπαντωνίου – kathimerini.gr