Τα σενάρια επανεκκίνησης και τα επόμενα βήματα στον εμβολιασμό
Σε δυσεπίλυτη εξίσωση εξελίσσεται η προοπτική επαναλειτουργίας τμήματος της αγοράς με δεδομένο ότι η επιδημιολογική πίεση παραμένει αμείωτη και τα μοντέλα «προβολής» για την εξέλιξη της πανδημίας δεν δίνουν, τουλάχιστον για το εγγύς μέλλον, ορατή εικόνα αποκλιμάκωσης.
Ενδεικτική είναι η βάσει μοντέλου πρόγνωση του καθηγητή Ν. Τζανάκη για 3.000 κρούσματα την επόμενη εβδομάδα και αριθμό διασωληνωμένων έως και 620 άτομα στα τέλη του μήνα.
Τα ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα της πανδημίας καθιστούν επί της ουσίας απαγορευτική την επανεκκίνηση της του λιανεμπορίου στις 16 του τρέχοντος μηνός, δηλαδή αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα.
Έτσι το πλέον αισιόδοξο κυβερνητικό σενάριο που σε κάθε περίπτωση παραμένει ρευστό, προβλέπει:
- Τα καταστήματα να ξεκινήσουν ξανά την λειτουργία τιους έως το τέλος Μαρτίου με περιορισμούς στον αριθμό των εισερχόμενων πελατών.
- Επαναλειτουργία της εστίασης κάποια στιγμή μέσα στον Απρίλιο υπό τον όρο ότι αυτή θα γίνει αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους.
- Επάνοδος σε κάποια μορφής κανονικότητα τον Μάιο όταν θα έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος εμβολιασμών, η ταχύτητα στην υλοποίηση του οποίου, αντικειμενικά, είναι καθοριστική για τον όποιον περαιτέρω σχεδιασμό.
Σχετικά με το μέτωπο του εμβολιασμού ο ΓΓ. Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης εκτίμησε ότι μέχρι τις αρχές Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών και όσοι πάσχουν από σοβαρές ασθένειες.
Εμφανίστηκε αισιόδοξος μάλιστα δηλώνοντας ότι βάσει του προγραμματισμού ο αριθμός των εμβολιασμών μέσα στον Απρίλιο θα φτάσει τον συνολικό αριθμό που θα έχει συμπληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Ο κ. Κοντογεώργης γνωστοποίησε ότι τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί ο τρόπος με τον οποίο θα πιστοποιούνται τα άτομα με σοβαρές ασθένειες τα οποία θα ακολουθήσουν στη σειρά των εμβολιασμών, λέγοντας ότι η σχετική λίστα έχει ήδη καταρτιστεί μέσω της άυλης συνταγογράφησης και του ΗΔΙΚΑ.
Αυτό που μένει να διευκρινιστεί και να ανακοινωθεί είναι ο τρόπος με τον οποίο θα μπορεί κάποιος να μπει στη λίστα εάν δεν βρίσκεται ήδη καταγεγραμμένος στις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Κοντογεώργης εκτίμησε ότι η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες θα ανοίξει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου και λίγες μέρες μετά θα ανοίξει για τους πολίτες 70 – 74 και 65 – 69 ετών.
Επανέλαβε αυτό που έχει ήδη δημοσιοποιηθεί ως πρόθεση της κυβέρνησης ότι, δηλαδή, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και τον τύπο των εμβολίων, θα ενταχθούν στη διαδικασία φαρμακεία και ιδιώτες γιατροί, ωστόσο οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν μετά τον Απρίλιο.
Αναφερόμενος στις παρενέργειες των εμβολίων, είπε ότι στη χώρα μας έχουν καταγράφει συνολικά μόνον έξι σοβαρές παρενέργειες.
Έκανε επίσης γνωστό ότι από τους 350.000 πολίτες που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, έχουν κολλήσει τον ίο περίπου 250 άτομα, χωρίς να έχουν χρειαστεί.