Τα ρεβεγιόν εκτίναξαν το ιικό φορτίο
Αύξηση των κρουσμάτων το Σαββατοκύριακο μετά τα Χριστούγεννα και κατά την παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς καταγράφηκε στην Αττική από την ομάδα του κ. Νίκου Θωμαΐδη, Καθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η οποία διενεργεί τις μετρήσεις του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα του λεκανοπεδίου.
Στις 26 και 27 Δεκεμβρίου τα κρούσματα διπλασιάστηκαν, ενώ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς 31 Δεκεμβρίου και ανήμερα, σχεδόν τριπλασιάστηκαν.
«Κατά την εβδομάδα των Χριστουγέννων και έως την Παρασκευή, δηλαδή από τις 21 έως και τις 25 Δεκεμβρίου, τα κρούσματα ήταν μειωμένα κατά 20% σε σύγκριση με τον προηγούμενο δεκαπενθήμερο, και κυμάνθηκαν γύρω στις 8.000. Στη συνέχεια το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Δεκεμβρίου είχαμε μια εκτίναξη των κρουσμάτων, που εμφάνισαν διπλάσια τιμή, προφανώς λόγω της εορταστικής κινητικότητας, ενώ από τη Δευτέρα έως και την Τετάρτη (28, 29, 30/12) μειώθηκαν ξανά και κυμάνθηκαν και πάλι στις 8.000. Στη συνέχεια, την παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς εκτινάχθηκαν για άλλη μια φορά αγγίζοντας σχεδόν τριπλάσιες τιμές», σημειώνει ο καθηγητής.
Με άλλα λόγια, ενώ τις ημέρες πριν από τα ρεβεγιόν είχαμε έναν περιορισμό της διασποράς, η εορταστική κινητικότητα ανέτρεψε την εικόνα. Ο περιορισμός της διασποράς σε κάτω από 10.000 κρούσματα οφείλεται, σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, σε δύο αιτίες. «Κατά ένα ποσοστό στη μείωση της μετάδοσης του ιού τις ημέρες εκείνες με την εφαρμογή των μέτρων και κατά ένα ποσοστό στη μείωση του πληθυσμού». Διότι, όπως εξηγεί ο καθηγητής, αρκετοί Αθηναίοι έφυγαν κατά τις ημέρες των γιορτών, στοιχείο που επιβεβαιώνεται όχι μόνο από τη διακριτή αύξηση στις μετακινήσεις σε εξοχικά εκτός δικτύου ΕΥΔΑΠ αλλά και εκτός Αττικής, αλλά και από τα λύματα. «Παρατηρήθηκε μείωση των χρηστών του δικτύου της ΕΥΔΑΠ. Περίπου μισό εκατομμύριο Αθηναίοι, ένα 12% των κατοίκων του Λεκανοπεδίου, έφυγε για τις γιορτές. Από έναν μέσο πληθυσμό 3,7 εκατομμυρίων ο οποίος έκανε χρήση του δικτύου τον Δεκέμβριο, φτάσαμε κατά το εορταστικό δεκαήμερο σε έναν πληθυσμό 3,2 εκατομμυρίων».
Με την αυστηροποίηση των μέτρων για μια εβδομάδα «επιχειρείται η καθυστέρηση της έναρξης του τρίτου κύματος» σημειώνει ο κ. Θωμαϊδης. Διότι όση προετοιμασία κι αν υπάρχει, το υγειονομικό σύστημα δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει αν η άνοδος είναι απότομη, η καμπύλη δεν είναι πεπλατυσμένη. Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, όταν την επόμενη εβδομάδα επιστρέψουν όλοι στα σπίτια και στις δουλειές τους, θα παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων. Επίσης, η αύξηση του ιϊκού φορτίου μετά τα ρεβεγιόν και τις συναθροίσεις και στη συνέχεια η μείωσή του τις επόμενες ημέρες δείχνει ότι προέρχεται από νέους ασυμπτωματικούς φορείς του ιού, γι΄αυτό θα χρειαστεί μεγάλη προσοχή ώστε να συγκρατηθεί η διασπορά.
Η ομάδα του κ. Θωμαΐδη πραγματοποιεί καθημερινά αναλύσεις στη μονάδα βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλειας, ενδεικτικά από τον Μάρτιο, πιο συστηματικά από τον Ιούλιο και καθημερινά από την 1η Σεπτεμβρίου. Οι υπολογισμοί γίνονται με τις πλέον προηγμένες μεθόδους της επιδημιολογίας λυμάτων, ένα πρωτοποριακό εργαλείο που δίνει εντυπωσιακά αποτελέσματα, άκρως απαραίτητα για την έγκαιρη παρακολούθηση της εξάπλωσης της Covid-19 στην πρωτεύουσα, καθώς το ιικό φορτίο που εμφανίζεται στα λύματα μια συγκεκριμένη στιγμή «προειδοποιεί» για την εμφάνιση συγκεκριμένου αριθμού κρουσμάτων μερικές ημέρες αργότερα.
Τασούλα Καραϊσκάκη – kathimerini.gr