Ταξιδεύοντας στο μέλλον (ΒΙΝΤΕΟ)
Ταξίδια μέσα σε κάψουλες και φουτουριστικά τρένα; Ταχύτητες έως 1.000 χιλιόμετρα την ώρα; Γιατί όχι, απαντάει η Virgin Galactic, η οποία μετά την κατάκτηση του διαστήματος, φιλοδοξεί να φέρει την επανάσταση και στον κλάδο των μεταφορών.
Στα τέλη του 2020, μάλιστα, η εταιρεία του δισεκατομμυριούχου Ρίτσαρντ Μπράνσον πέτυχε ένα σημαντικό ορόσημο, πραγματοποιώντας την πρώτη μεταφορά επιβάτη μέσω της κάψουλας Hyperloop.
Το σύστημα της Virgin μπορεί να φθάσει έως και τα 1.000 χιλιόμετρα ανά ώρα, δηλαδή ταχύτητα τρεις φορές μεγαλύτερη σε σχέση με ένα high-speed τρένο και τουλάχιστον 10 φορές μεγαλύτερη σε σχέση μ’ ένα συμβατικό τρένο.
Η μεταφορά των επιβατών επιτυγχάνεται μέσω μαγνητικά ανυψώμενων καψουλών, οι οποίες επιτρέπουν ένα ασφαλές και άνετο ταξίδι. Ενσωματώνουν δε, αρκετές τεχνολογίες, οι οποίες εφαρμόζονται εδώ και χρόνια στα τρένα και τους συρμούς των μετρών.
Would you take a trip?
📕 Read more: https://t.co/eKNmrdW9fW pic.twitter.com/I68xYJUhji
— World Economic Forum (@wef) July 15, 2021
Το όραμα της Virgin προβλέπει τη δημιουργία εναέριων τούνελ, μέσω των οποίων θα διέρχονται οι κάψουλες, μεταφέροντας τους πολίτες όπου ακριβώς επιθυμούν σε απίστευτους χρόνους.
Για παράδειγμα, ένας επιβάτης θα μπορεί να καλύπτει τη διαδρομή Νέα Υόρκη – Λος Άντζελες σε μόλις 4,5 ώρες. Δηλαδή 1,5 ώρα ταχύτερα απ’ ό,τι να ταξίδευε με αεροπλάνο.
Το εντυπωσιακό της όλης υπόθεσης είναι ότι η χρήση του εν λόγω δικτύου μεταφοράς είναι εξαιρετικά φιλική προς το περιβάλλον, καθώς εκτιμάται ότι θα χρειάζεται λιγότερη ανέργεια σε σχέση μ’ ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο.
Οι κάψουλες αποτελούν ένα project, το οποίο εξετάζεται εδώ και πολλά χρόνια, αλλά μόλις πρόσφατα κατέστη εφικτό και υλοποιήσιμο. Μάλιστα, τον Ιούλιο του 2020, η αμερικανική κυβέρνηση ετοίμασε έναν οδικό χάρτη για την ρύθμιση της συγκεκριμένης αγοράς.
Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, όπως προαναφέρθηκε, ακολούθησε η επιτυχημένη πιλοτική εφαρμογή της τεχνολογίας, με τη μεταφορά των πρώτων επιβατών μέσω Hyperloop.
Η Virgin φιλοδοξεί να ξεκινήσει την εμπορική χρήση του δικτύου καψουλών έως το 2030.
Πηγή: moneyreview.gr