ΕΛΛΑΔΑ

Τί ισχύει με τους εργαζόμενους που νοσούν και μπαίνουν σε καραντίνα

Τί ισχύει με τους εργαζόμενους που νοσούν και μπαίνουν σε καραντίνα

Aλαλούμ επικρατεί στους εργασιακούς χώρους, καθώς ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι νοσούν από Covid-19.

Μετά και την τελευταία ΚΥΑ, για να θεωρηθεί νόμιμη η απουσία από την εργασία λόγω νόησης από τον κορωνοϊό, αρκεί η βεβαίωση θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test). Στη συγκεκριμένη ΚΥΑ δεν γίνεται διαχωρισμός μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων αλλά προφανώς οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει ούτως ή άλλως να υποβληθούν και σε PCR καθώς το χρειάζονται ώστε να εκδώσουν το πιστοποιητικό νόησης.

Τι κάνει ο εργαζόμενος εάν το test είναι θετικό

Εάν το αποτέλεσμα του rapid test ή του μοριακού είναι θετικό, τότε εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Ο μισθωτός στην περίπτωση νόσησης από COVID-19, προκειμένου ο ασφαλιστικός οργανισμός να τον επιδοτήσει για την αναρρωτική άδεια, όπως συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις εκτός Covid είναι αναγκαία η προσκόμιση ιατρικής γνωμάτευσης. H ιατρική γνωμάτευση θα πρέπει να περιέχει αναλυτικά τα στοιχεία του παθόντος, τις ημερομηνίες των μοριακών / rapid tests, τη νόσο και τη συμπτωματολογία, τη σύσταση για κατ’ οίκον περιορισμό και την ένδειξη για χορήγηση αναρρωτικής άδειας με σαφές ημερολογιακό διάστημα. Στη περίπτωση του ιδιωτικού τομέα για την κατάθεση της άδειας στο Τμήμα Παροχών Ασθένειας, οι εργαζόμενοι πρέπει πρώτα να υποβάλλουν σχετικό ηλεκτρονικό αίτημα στον e-ΕΦΚΑ.

Τι γίνεται εάν μπει σε καραντίνα εργαζόμενος γιατί συνάδελφος του βρέθηκε θετικός;

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα πρωτόκολλα του ΕΟΔΔΥ οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι ή όσοι δεν έχουν λάβει την ενισχυτική δόση και έχει παρέλθει το εξάμηνο ή στις περιπτώσεις των εμβολιασμένων με μία δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson έχει παρέλθει το δίμηνο μπαίνουν σε πενθήμερη καραντίνα εφόσον έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα -Την πέμπτη ημέρα ο εργαζόμενος θα πρέπει να κάνει rapid test ή μοριακό test. Eάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό ο εργαζόμενος επιστρέφει-Τι γίνεται όμως με το 5νθημερο το οποίο απουσίαζε;

Ο εργαζόμενος ο οποίος τίθεται σε περιορισμό λόγω επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα υποχρεούται να παρέχει την εργασία του μέσω της τηλεργασίας. Ο εργοδότης καταβάλλει κανονικά για το χρονικό διάστημα παραμονής κατ΄ οίκον του εργαζομένου το σύνολο των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών του.

Τώρα στην περίπτωση που η τηλεργασία δεν είναι εφικτή, o εργοδότης μπορεί να απασχολεί τον εργαζόμενο , πέραν του ημερήσιου συμβατικού ωραρίου του, κατά μία ώρα ημερησίως, σε άλλες εργάσιμες ημέρες, από τη λήξη του περιορισμού του εργαζόμενου μέχρι τη συμπλήρωση των μισών ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες παραμονής κατ΄ οίκον. Έτσι ο εργαζόμενος που απουσιάσει 5 ημέρες θα πρέπει όταν επιστρέψει στην εργασία του να αναπληρώσει 20 ώρες εργασίας μέσω της υπερωρίας της μίας ώρας.

Ο χρόνος αναπλήρωσης δεν υπολογίζεται ως υπερεργασία ή υπερωριακή απασχόληση, σε περίπτωση πλήρους απασχόλησης, ούτε ως πρόσθετη εργασία, σε περίπτωση μερικής απασχόλησης. Ο εργαζόμενος οπότε δεν δικαιούται, κατά τον χρόνο αναπλήρωσης καμία προσαύξηση ή αμοιβή για πρόσθετη εργασία.

ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΚΡΙΒΟΥ-moneyreview.gr