ΖΩΗ

Τέχνη με συνταγή γιατρού

Τέχνη με συνταγή γιατρού
Η παράσταση «Αβγώ» επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και απευθύνεται σε βρέφη 10 μηνών έως και παιδιά τριών ετών

Ο καρδιολόγος, μουσικός και συγγραφέας Θανάσης Δρίτσας έχει πολλές φορές αναφερθεί στη θεραπευτική μέθοδο της μουσικής και σε όσα μπορεί να καταφέρει. Από τη μείωση του άγχους μέχρι την ανακούφιση του πόνου, την αποκατάσταση του λόγου έπειτα από εγκεφαλικό και πολλά ακόμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χορός και σερφ με συνταγή γιατρού

Έχει επίσης γράψει για την επίδραση της μουσικής στην ανάπτυξη του ανθρώπου από την εμβρυϊκή ακόμη ηλικία, αλλά και για τα οφέλη που αποκομίζουμε από τη μουσική ως φάρμακο. Για την επίδραση που έχουν τα adagio του Μπαχ, του Μότσαρτ ή του Βιβάλντι.

Πριν από λίγες ημέρες έγινε τηλεοπτική είδηση η πρωτοβουλία της Ελένης Δημητρίου, διευθύντριας του 3ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, να ακούγεται στα διαλείμματα των μαθητών κλασική μουσική. Η δοκιμή ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο με ορχηστρικά του Μάνου Χατζιδάκι, έπειτα του Μίκη Θεοδωράκη και σταδιακά προστέθηκε μουσική του Μότσαρτ και του Βιβάλντι. Σκοπός ήταν να λειτουργήσει η μουσική ως ένας τρόπος αποφυγής της ενδοσχολικής βίας.

Δεν ξέρω αν οι μαθητές προσέχουν τι ακούν στην αναπόφευκτη βοή ενός σχολικού διαλείμματος, ωστόσο η αληθινή μουσική, όταν μας επισκέπτεται τακτικά, μας εκπαιδεύει στην τέχνη της ακρόασης.

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλο και πιο συχνά δράσεις μουσικές και θεατρικές που απευθύνονται σε όλο και πιο μικρές ηλικίες. Ακόμη και σε βρέφη 6 μηνών. Η επιτυχημένη παράσταση «Αβγώ» επιστρέφει στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής απευθυνόμενη σε βρέφη 10 μηνών έως και παιδιά 3 ετών. Τα βασικά εργαλεία δεν είναι άλλα από τη ζωντανή μουσική και την παραγωγή ήχων που ηχογραφούνται κατά τη διάρκεια της παράστασης. Βοηθούν και οι κλακέτες. Στη Μουσική Βιβλιοθήκη υπάρχει μεταξύ άλλων και η μοναδική παιδική ελληνική stand up comedy για παιδιά από 6 ετών.

Ενδιαφέρουσα είναι και η είδηση για το πρώτο διεθνές φεστιβάλ θεάτρου και παραστατικών τεχνών για κοινό ηλικίας έως 6 χρόνων που θα γίνει τον Μάιο υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟΑ, του Creative Europe και του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Στόχος της θεατρικής ομάδας Artika είναι να φέρει στο προσκήνιο το κοινό των παιδιών που βρίσκονται στην προσχολική ηλικία και να αναδείξει την ανάγκη του ανθρώπου να έρθει σε επαφή με την τέχνη από την αρχή της ζωής του. Ηδη από τη δεκαετία του ’80 στη Δανία, τη Γαλλία, την Ιταλία καλλιεργείται το θέατρο για πολύ νεαρές ηλικίες.

Η τέχνη είναι ευεργετική για την υγεία. Πριν από ένα χρόνο γιατροί στις Βρυξέλλες ξεκίνησαν πιλοτικά να συνταγογραφούν επισκέψεις σε μουσεία. Προηγήθηκε βέβαια το 2018 το Κεμπέκ που είχε την αρχική ιδέα. Εκεί, γιατροί και ψυχίατροι συνταγογραφούσαν στους ασθενείς έως και 50 επισκέψεις στο μουσείο ετησίως, έπειτα από σχετική συνεργασία της Γαλλόφωνης Ενωσης Ιατρών του Καναδά με το Μουσείο Καλών Τεχνών του Μόντρεαλ (MMFA).

Στην Ελλάδα έχουν γίνει προσπάθειες από φορείς για επισκέπτες με δυσκολίες μνήμης ή άνοια, αλλά περιμένουμε να δούμε τι καρπούς θα αποφέρει το μνημόνιο συνεργασίας για την πολιτιστική συνταγογράφηση που υπέγραψαν το 2021 το ΥΠΠΟΑ και το υπουργείο Υγείας.

Γιώτα Συκκά-kathimerini.gr