ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για συντάξεις και παροχές – όλα τα σενάρια

Στόχος είναι να τελειώσουν όλα την Πέμπτη, καθώς στενεύουν τα χρονικά περιθώρια. Οι αποκλίσεις ανάμεσα στις θέσεις της κυβέρνησης και των δανειστών παραμένουν για το ύψος του δημοσιονομικού χώρου και τις παροχές που μπορούν να γίνουν. Οριστικοποιούνται οι θέσεις κάθε πλευράς. Το μήνυμα του Βερολίνου και η κοστολόγηση των μέτρων με βάση το αναπτυξιακό τους “πρόσημο”.

Σε δύο ημέρες από σήμερα, στη Σύνοδο του Euroworking Group της Πέμπτης, θα επιχειρηθεί να βρεθεί η λύση για το μείγμα μη μείωσης των συντάξεων και πακέτου παροχών του 2019.

Το μήνυμα του Βερολίνου, όπως μεταφέρθηκε χθες από τον Όλαφ Σόλτς, ήταν ότι δεν θα επιμείνει σε περικοπή των συντάξεων, ωστόσο έγινε σαφές ότι υπάρχει ακόμη απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές, η οποία επικεντρώνεται στα αντίμετρα/παροχές.

Η ελληνική πλευρά επιθυμεί μεγαλύτερο πακέτο παροχών της τάξης των 900 950 εκατομμυρίων ευρώ (αντί για 750 εκατ ευρώ που εγγράφονταν στο Προσχέδιο), πιστεύοντας ότι ο δημοσιονομικός χώρος είναι ανάλογος. Επιχειρεί να το πιστοποιήσει με στοιχεία για την εκτέλεση προϋπολογισμού Οκτωβρίου (τα οποία βρίσκονται σε φάση οριστικοποίησης) και με άλλες προβλέψεις για την πορεία της ανάπτυξης και των εσόδων.

Η Κομισιόν από την άλλη πλευρά που έχει αναλάβει τις τεχνικές διαπραγματεύσεις (προς το παρόν) βλέπει μικρότερο δημοσιονομικό χώρο, ενώ υπάρχουν και διαφωνίες για το μείγμα των αντιμέτρων που θεωρεί επιθυμητό να εφαρμοστούν. Ζητείται μεγαλύτερη έμφαση σε αυτά που έχουν αναπτυξιακό πρόσημο/αποτύπωμα και έτσι θα επιταχύνουν το ΑΕΠ, τα κρατικά έσοδα και – κατά συνέπεια – τα πλεονάσματα.

Ως το πιο αναπτυξιακό μέτρο θεωρήθηκε η μείωση των εισφορών η οποία άλλωστε ήδη προχωρά, με την κατάθεση χθες το βράδυ του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Έπονται σε αναπτυξιακό “πρόσημο” τα επιδόματα όπως έγραφε χθες το Capital.gr λόγω της ισχυρής συμβολής τους στην κατανάλωση, με πληροφορίες να μην αποκλείουν την ενίσχυση του εν λόγω αντίμετρου στην τελική συμφωνία.

Το “αναπτυξιακό αποτύπωμα” των μέτρων αποτελεί ένα από τα βασικά κριτήρια στα τεχνοκρατικά σενάρια που διαμορφώνονται. Ο λόγος για όσα μέτρα διασφαλίζουν την επιτάχυνση της ανάπτυξης από το 2% το 2019 (στο σενάριο περικοπής των συντάξεων) προς το 2,3% το 2019.

Αναπτυξιακά θεωρούνται και τα δύο φορολογικά μέτρα (μείωση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25% σε ορίζοντα τετραετίας και μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των διανεμόμενων κερδών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες). Το επιπλέον “ατού” τους είναι ότι έχουν μηδενικό κόστος το 2019, αφού θα μετρήσουν από τις φορολογικές δηλώσεις του 2020.

Έπονται σε αναπτυξιακό χαρακτήρα (λόγω της επίδρασης που θα έχουν στην εσωτερική ζήτηση) η επιδότηση ενοικίου (200 εκατ. ευρώ), και ακολουθούν οι υπόλοιπες κοινωνικές δράσεις όπως η πρόσληψη εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής (22 εκατ. ευρώ) και η μέση μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% (κόστους 263 εκατ. ευρώ).

Μένει να φανεί πού θα βρεθεί η συμβιβαστική λύση αναφορικά με αντίμετρα χωρίς μεγάλο αναπτυξιακό “αποτύπωμα” αλλά και αν η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να “αντλήσει” από άλλη πηγή πρόσθετο δημοσιονομικό περιθώριο.

Τις τελευταίες ημέρες επανήλθαν και σενάρια που σχετίζονται με την πορεία του ΠΔΕ και το ενδεχόμενο να περιοριστεί με αφορμή την συνεχή υπο-εκτέλεσή του (η οποία τροφοδοτεί τα υπερπλεονάσματα). Πέρυσι έκλεισε περίπου 1 δισ. κάτω από τον στόχο και προς το παρόν η εκτέλεση του προϋπολογισμού δείχνει ανάλογη τάση. Το τελικό αποτέλεσμα για το 2018 θα φανεί με τις αιτήσεις πληρωμών που θα γίνουν έως τις 31/12 για έργα του ΕΣΠΑ.

Το μήνυμα του Βερολίνου

Στο θέμα των συντάξεων και της μη περικοπής τους, τα δημοσιεύματα που είδαν χθες το φως δημοσιότητας περί πίεσης της Γερμανίας για μία μερική περικοπή των συντάξεων, διαψεύστηκαν από τον ίδιον τον υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σόλτς, ο οποίος είχε το Σάββατο συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Σόλτς ανέφερε ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο τέλος των συνομιλιών για τις συντάξεις, αλλά βρισκόμαστε “λίγο πριν από την ολοκλήρωσή τους”. Έκανε σαφές ότι “τα περιθώρια κίνησης έχουν γίνει κάπως μεγαλύτερα, αλλά βεβαίως δεν είναι απεριόριστα, κυρίως λόγω του μεγέθους των προβλημάτων. Αυτό πρέπει πάντα να το καταλαβαίνουμε”.

Η επίσπευση

Ως βασικό ορόσημο παραμένει η 19η Νοεμβρίου και το Eurogroup, αλλά για μία σειρά από τεχνικούς και πολιτικούς λόγους, είναι επιθυμητό το θέμα να λήξει νωρίτερα.

Οι θεσμοί φέρεται να επιθυμούν μία συμφωνία σε επίπεδο EWG, ούτως ώστε να μπορεί να προχωρήσει το έργο της Κομισιόν για την οριστικοποίηση της έκθεσης για τον ελληνικό προϋπολογισμό, αλλά και η ελληνική πλευρά να μπορέσει να συντάξει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού με ένα σενάριο. Αμφότερα πρέπει να είναι έτοιμα στις 21 Νοεμβρίου.

Ένας άλλος λόγος που καθιστά επιθυμητή την επιτάχυνση της λήψης απόφασης, είναι το θέμα της Ιταλίας το οποίο “βράζει”, με την Κομισιόν να περιμένει σήμερα την απάντηση του ιταλικού Υπουργείου Οικονομικών με την κατάθεση στις Βρυξέλλες του νέου προϋπολογισμού. Ο λόγος για ένα ζήτημα το οποίο αναμένεται να απασχολήσει τη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της 19ης Νοεμβρίου η οποία επισήμως είναι αφιερωμένη στην εμβάθυνση της ΟΝΕ.

Αν λοιπόν στο EWG δεν βρεθεί λύση, τότε το θέμα θα παραπεμφθεί στην εν λόγω Σύνοδο. Ωστόσο προς το παρόν αυτό που είναι επιθυμητό είναι το θέμα να κλείσει νωρίτερα…

Οι μετέωρες μεταρρυθμίσεις

Στο τραπέζι της Πέμπτης θα τεθεί και το μέτωπο των μεταρρυθμίσεων που παραμένουν σε εκκρεμότητα. Ο λόγος για την πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Ενισχυμένης Εποπτείας που διενεργείται παράλληλα και το πόρισμά της θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες (πιθανόν στις 21/11).

Η έκθεση θα διενεργείται κάθε τρίμηνο, με το επόμενο ορόσημο να προσδιορίζεται προς το παρόν για το Φεβρουάριο του 2019. Αυτή η δεύτερη έκθεση αξιολόγησης αναμένεται να καθορίσει και το κατά πόσο θα ενεργοποιηθούν οι παρεμβάσεις στο χρέος που συνδέονται με τα προαπαιτούμενα του 2018.

Της Δήμητρας Καδδά-capital.gr