ΚΟΣΜΟΣ

Τέλος στον διχασμό, το μήνυμα του Τζο Μπάιντεν

Με τα μηνύματα για ενότητα να κυριαρχούν στον λόγο του, εν μέσω μιας περιόδου έντονης πόλωσης στο εσωτερικό των ΗΠΑ, απευθύνθηκε ο Τζο Μπάιντεν προς τον αμερικανικό λαό, στην ομιλία του αμέσως μετά την ορκωμοσία του ως 46ου προέδρου.

«Σήμερα γιορτάζουμε τον θρίαμβο όχι ενός υποψηφίου, αλλά μιας ιδέας. Της ιδέας της δημοκρατίας… Αυτή την ώρα, φίλοι μου, η δημοκρατία νίκησε», δήλωσε χαρακτηριστικά, χαιρετίζοντας μια ημέρα «ελπίδας» για την Αμερική.

«Όλη μου η ψυχή βρίσκεται στο να ενώσω την χώρα», υπογράμμισε ακόμη, καλώντας για μια καινούργια αρχή έπειτα από μια περίοδο πικρίας και ακραίου διχασμού.

Στην ομιλία του που διήρκησε περίπου 20 λεπτά, ο νέος πρόεδρος, φορώντας σκούρο κοστούμι και μπλε γραβάτα, και μάσκα κατά την άφιξή του, όπως όλοι οι φιλοξενούμενοι, καταδίκασε όσους χρησιμοποιούν ψέματα για να κερδίσουν εξουσία, υποσχόμενος ότι θα είναι πρόεδρος όλων των Αμερικανών, και πως η διακυβέρνησή του θα βασίζεται σε γεγονότα και αλήθειες.

tzo-mpainten-me-oli-moy-tin-psychi-gia-mia-enomeni-ameriki0

«Γνωρίζω ότι οι δυνάμεις που μας χωρίζουν είναι βαθιές και πραγματικές. Γνωρίζω όμως ότι αυτό δεν είναι καινούργιο. Η ιστορία μας είναι μια διαρκής μάχη ανάμεσα στο αμερικανικό ιδανικό ότι όλοι έχουμε γεννηθεί ίσοι», πρόσθεσε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ

Δεσμεύτηκε δε να «νικήσει» τον «λευκό ρατσισμό» και την «εσωτερική τρομοκρατία», σε ένα μήνυμα με σαφή κατεύθυνση προς τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου και την εισβολή υποστηρικτών του πρώην προέδρου Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Ο Τζο Μπάιντεν έστειλε και μήνυμα προς «όλους εκτός των αμερικανικών συνόρων», αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά των κατευθύνσεων που ακολούθησε ο προκάτοχός του και μιλώντας για «αποκατάσταση των συμμαχιών» των ΗΠΑ.

«Η Αμερική δοκιμάστηκε και αναδύθηκε από τη δοκιμασία πιο δυνατή. Θα αποκαταστήσουμε τις συμμαχίες μας και θα συνδεθούμε με τον πλανήτη ξανά», δεσμευόμενος για αλλαγή από τις απομονωτικές επιλογές Τραμπ.

«Θα ηγηθούμε και θα είμαστε δυνατοί και έμπιστοι εταίροι για την ειρήνη, την πρόοδο και την ασφάλεια», επισήμανε ακόμη.

«Για να ξεπεράσουμε αυτές τις προκλήσεις και να αποκαταστήσουμε την ψυχή και να εξασφαλίσουμε το μέλλον της Αμερικής απαιτούνται πολύ περισσότερα από λέξεις. Απαιτείται το πιο φευγαλέο από όλα τα πράγματα σε μια δημοκρατία: ενότητα», είπε στον λόγο της ορκωμοσίας του.

tzo-mpainten-me-oli-moy-tin-psychi-gia-mia-enomeni-ameriki1

«Πρέπει να σταματήσουμε αυτόν τον απολίτιστο πόλεμο (uncivil war)», πρόσθεσε, κάνοντας λογοπαίγνιο με τη φράση civil war, που παραπέμπει στον εμφύλιο. Αυτόν τον πόλεμο «που βάζει το κόκκινο απέναντι στο μπλε, το αγροτικό απέναντι στο αστικό, το συντηρητικό απέναντι στο φιλελεύθερο. Μπορούμε να το κάνουμε — αν ανοίξουμε τις ψυχές μας αντί να σκληραίνουμε τις καρδιές μας».

Η τελετή στερήθηκε ένα μεγάλο μέρος από το συνηθισμένο εορταστικό πνεύμα της. Το National Mall, το οποίο συνήθως είναι γεμάτο από πλήθη υποστηρικτών, ήταν αντ΄αυτών γεμάτο σημαίες των ΗΠΑ σε μια υπενθύμιση της πανδημίας που θα αντιμετωπίσει ο Μπάιντεν ως πρόεδρος.

Μιλώντας στα σκαλοπάτια του Καπιτωλίου, όπου υποστηρικτές του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ συγκρούστηκαν με την αστυνομία σε μια χαοτική επίθεση που άφησε πέντε νεκρούς και συγκλόνισε όλο τον κόσμο στις 6 Ιανουαρίου, ο Μπάιντεν είπε πως η άνοδός του είναι η απόδειξη πως οι επιτιθέμενοι απέτυχαν να διαταράξουν τη θεμελίωση της αμερικανικής δημοκρατίας.

Υψηλόβαθμοι Ρεπουμπλικανοί όπως ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και οι ηγέτες του κόμματος στο Κογκρέσο, παρακολούθησαν την ορκωμοσία του Μπάιντεν, μαζί με τους πρώην προέδρους των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, Τζορτζ Ου. Μπους και Μπιλ Κλίντον.

Ο Μπάιντεν αναλαμβάνει καθήκοντα σε μια περίοδο όπου η χώρα αντιμετωπίζει τέσσερις συνδυαστικές κρίσεις, όπως τις χαρακτήρισαν σύμβουλοί του: την πανδημία, την οικονομική πτώση, την κλιματική αλλαγή και τη φυλετική ανισότητα. Έχει υποσχεθεί άμεση δράση, περιλαμβανομένης μιας σειράς εκτελεστικών διαταγμάτων την πρώτη ημέρα της προεδρίας του.

Έπειτα από μια εκστρατεία που σημαδεύτηκε από τους αβάσιμους ισχυρισμούς του Τραμπ περί εκλογικής νοθείας, ο Μπάιντεν υιοθέτησε έναν συμφιλιωτικό τόνο, που σπάνια είχε ακουστεί από τον προκάτοχό του, ζητώντας από τους Αμερικανούς που δεν τον ψήφισαν να του δώσουν μια ευκαιρία.