Τέλος σε θέατρα, συναυλίες για 15 ημέρες στην Αττική
Νέα αυστηρότερα μέτρα για τον έλεγχο της επιδημίας του κορωνοϊού στην Αττική φέρνει η ιδιαίτερα επιβαρυμένη επιδημιολογικά εικόνα του Λεκανοπεδίου.
Στα μέτρα που εξετάζονται για την Αττική είναι η γενικευμένη χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους με μεγάλη συγκέντρωση πολιτών, ο περαιτέρω περιορισμός του αριθμού των ατόμων που μπορούν να παρίστανται σε κοινωνικές εκδηλώσεις, αλλά και προσωρινή αναστολή εκδηλώσεων με μεγάλο συνωστισμό όπως είναι οι συναυλίες.
Κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, εξετάστηκαν όλα τα νεότερα δεδομένα σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και κυρίως της Αττικής, όπου εντοπίζεται η πλειονότητα των κρουσμάτων. Σημειώνεται ότι από τα χθεσινά 180 νέα περιστατικά που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, τα 102 εντοπίστηκαν στην Αττική, ενώ 23 χαρακτηρίζονται «εισαγόμενα». Σε όλες τις άλλες περιφερειακές ενότητες στις οποίες εντοπίστηκαν χθες περιστατικά, ο αριθμός τους ήταν μονοψήφιος. Κατά πληροφορίες, οι ειδικοί προκρίνουν την επαναδιατύπωση της ισχυρής σύστασης για χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους με μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού, αλλά και την υποχρέωση χρήσης μάσκας σε υπαίθριους χώρους όπως οι λαϊκές αγορές, στις οποίες επιπλέον θα πρέπει να ισχύσουν μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ των πάγκων. Επιπλέον, στις προτάσεις των επιστημόνων είναι η αναστολή για 15 ημέρες της διενέργειας υπαίθριων εκδηλώσεων με μεγάλο αριθμό παρισταμένων (συναυλίες, ανοιχτά θέατρα), αλλά και η μείωση των παρισταμένων σε διάφορες εκδηλώσεις (γάμοι, κηδείες, βαφτίσεις κ.ά.) από 50 που είναι σήμερα σε 20.
Οι τελικές αποφάσεις για τα μέτρα που θα ισχύσουν τελικά, αναμένεται να ληφθούν από την κυβέρνηση σήμερα. Αλλωστε, όπως ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας να εξετάσει τον κατάλογο μέτρων που θα κλιμακώνονται τοπικά ή και γενικά. «Ο συνδυασμός της έκρηξης των κρουσμάτων διεθνώς, το γεγονός ότι ανοίγουμε ξανά τα σχολεία αυτό το διάστημα και θα έχουμε μεγαλύτερη κινητικότητα του πληθυσμού, συν το ότι υπάρχει –όπως φαίνεται– κάποιο αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο σε ορισμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα η Πέλλα ή η Αττική, μας κάνει να είμαστε σε εγρήγορση», σημείωσε ο κ. Πέτσας, και πρόσθεσε: «Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για να διαφυλάξουμε την καλή εικόνα που είχαμε μέχρι και σήμερα».
Χθες, καταγράφηκαν πέντε επιπλέον θάνατοι λόγω του κορωνοϊού στη χώρας και ο συνολικός αριθμός τους ανέρχεται σε 310. Ανησυχία προκαλεί και η συνεχόμενη αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών. Χθες το απόγευμα 59 ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι λόγω του κορωνοϊού, έναντι 42 την περασμένη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου και 38 την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παρατηρητηρίου COVID-19 που δημοσιοποιήθηκε χθες, η πληρότητα στις κλίνες Εντατικής Θεραπείας και Αυξημένης Φροντίδας για κρούσματα της νόσου αυξήθηκε από 23% σε 26% σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση. Ο αριθμός αναπαραγωγής του ιού Rt παραμένει σταθερός στο 0,76.
Στα δημόσια νοσοκομεία
Την ανησυχία τους για τη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού εκφράζουν εργαζόμενοι σε δημόσια νοσοκομεία, που ζητούν πιo αυστηρά μέτρα προστασίας, με μηνιαία τεστ στο προσωπικό, περισσότερα μέσα ατομικής προστασίας και τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου από τις διοικήσεις των νοσοκομείων. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, τις τελευταίες 40 ημέρες έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό 157 επαγγελματίες υγείας που εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία.
Πέννυ Μπουλούτζα – kathimerini.gr