Τάρτα με πικρή σοκολάτα και μαρμελάδα φράουλα
Η κρεμώδης, γλυκόπικρη σοκολάτα συνδυάζεται υπέροχα με τη γλυκιά, όξινη μαρμελάδα φράουλα
- 30′ προετοιμασία
- 40′ μαγείρεμα
- 2 ώρες και 30′ αναμονή
- Σύνολο: 3 ώρες και 40′
Υλικά
Μερίδες: 6
- 1 φύλλο (περίπου 300 γρ.) ζύμη κουρού
- λίγο βούτυρο, για το σκεύος
- 350 γρ. κουβερτούρα με γύρω στο 55% κακάο
- 350 γρ. κρέμα γάλακτος με γύρω στο 35% λιπαρά
- 220 γρ. μαρμελάδα φράουλα
- λίγο κακάο, για πασπάλισμα
Διαδικασία
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.
- Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα διαμέτρου περίπου 22 εκ. Απλώνουμε τη ζύμη στην ταρτιέρα, καλύπτοντας και τα εσωτερικά τοιχώματα. Κόβουμε όση τυχόν περισσεύει γύρω-γύρω.
- Την τρυπάμε εδώ κι εκεί με ένα πιρούνι. Την καλύπτουμε με λαδόκολλα. Ρίχνουμε από πάνω ομοιόμορφα μια στρώση ρύζι. Το βάρος του συμβάλλει στο να μην φουσκώσει η ζύμη κατά το ψήσιμο. Βάζουμε τη ζύμη στον φούρνο.
- Στα 15 λεπτά τη βγάζουμε και αφαιρούμε προσεκτικά τη λαδόκολλα με το ρύζι.
- Ξαναβάζουμε στον φούρνο για ακόμη 12 λεπτά. Όταν ροδίσει, τη βγάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Σπάμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια μέσα σε ένα μεγάλο μπολ.
- Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι και τη ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
- Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι και τη ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
- Μόλις φουσκώσει, προτού πάρει βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Περιχύνουμε την κουβερτούρα με τη ζεστή κρέμα γάλακτος. Ομογενοποιούμε ανακατεύοντας καλά με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής.
- Προσθέτουμε 1 κουταλιά από τη μαρμελάδα και ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει για περίπου 30 λεπτά.
- Μετά, ρίχνουμε την υπόλοιπη μαρμελάδα στην ταρτιέρα.
- Την απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στην ψημένη ζύμη.
- Γεμίζουμε με το σοκολατένιο μείγμα. Το απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Αφήνουμε την τάρτα στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες.
- Για έξτρα πικράδα, προτού σερβίρουμε, πασπαλίζουμε την επιφάνειά της με λίγο κακάο.
Πηγή: gastronomos.gr