ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής για… γερά νεύρα – Τελική πρόταση κατέθεσε ο Μισέλ

Οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων των 27 χωρών μελών της Ε.Ε. κλήθηκαν να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες τους σε επίπεδο ολομέλειας όσον αφορά το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας στις 06:15 (ώρα Ελλάδας), γνωστοποίησε εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μέσω Twitter.

Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές σημείωσαν ότι είναι πλέον έτοιμο το κείμενο της συμφωνίας και απομένει πλέον μόνο να το εγκρίνουν οι ηγέτες.

Σε ανάρτησή της στον λογαριασμό της στο Twitter τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας προς Τρίτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι είναι πλέον ώρα «να κινηθούμε προς έναν εποικοδομητικό συμβιβασμό», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η μαραθώνια Σύνοδος, πιθανόν οδεύει προς την ολοκλήρωσή της.

«Οι Ευρωπαίοι πολίτες περιμένουν ένα ισχυρό σχέδιο ανάκαμψης. Ο κόσμος μας παρακολουθεί. Έπειτα από τέσσερις ημέρες εντατικών διαπραγματεύσεων, είναι ώρα να κινηθούμε προς έναν εποικοδομητικό συμβιβασμό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», έγραψε η φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με έγγραφο το οποίο περιήλθε σε γνώση του Reuters, η τελευταία συμβιβαστική πρόταση που υπέβαλε αργά χθες το απόγευμα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, προέβλεπε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα περιλαμβάνει 390 δισεκατομμύρια ευρώ επιχορηγήσεων και 360 δισεκατομμύρια ευρώ δάνεια. Πρόκειται για μια αλλαγή από τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και 250 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια, που είχε αρχικά προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως προκύπτει από το ίδιο έγγραφο, τα εθνικά σχέδια διάθεσης των χρημάτων θα πρέπει να λάβουν την έγκριση της ενισχυμένης πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Επίσης, προβλέπεται ότι το συνολικό ποσό του Πολυετούς Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-27 είναι 1.074,3 δισεκατομμύρια ευρώ.